Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Európa-napi kerékpározás és futás a Deseda körül

  • Szerző: Lucz Bianka

Idén is megünnepeltük az Európa-napot.

Minden évben május 9-én ünnepeljük az az Európa-napot, amellyel az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozatra emlékezünk. E különleges nap alkalmából az uniós intézmények, köztük az uniós küldöttségek és képviseletek az idén is számos különböző online és offline eseményt szerveznek, lehetőséget biztosítva az embereknek arra, hogy felfedezzék és közelebbről megismerjék az Európai Uniót a  27 uniós tagállamban. Az idei Európa-napon nemcsak az EU megalakulását, hanem Magyarország 20 éves EU-tagságát is ünnepeljük. További 9 tagországgal együtt Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz. Az idei esemény különlegességét adja az is, hogy június elején kerül sor az Európai Parlamenti választásokra minden tagállamban, hazánkban ezt az önkormányzati választásokkal együtt június 9-én tartják. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament kiemelt célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szavazás fontosságára, így mi is fontosnak tartjuk, hogy ez minél több emberhez eljusson.

Az Európai Bizottság képviseletei az Európai Parlament kapcsolattartó irodáival, a Europe Direct központokkal és más nemzeti és regionális partnerekkel szoros együttműködésben különféle programokat terveznek a nap alkalmából, például szórakoztató-tájékoztató tevékenységeket, fesztiválokat, sporteseményeket, kulturális rendezvényeket és vitákat. 

A rendezvénysorozathoz csatlakozva SKIK-nél működő Europe Direct iroda idén májusban is megszervezte szabadtéri Európa-napi rendezvényét a Deseda-tónál. A sportprogramokkal és játékos feladatokkal teli eseményt május 11-én tartottuk a Fekete István Látogatóközpontnál, amely a Központ Madarak és Fák napi rendezvényéhez kapcsolódott.

A program sok érdeklődőt vonzott, akik családjukkal, kollégáikkal vagy barátaikkal érkeztek. A délelőtt folyamán a sportolni vágyók az Európa-napi futás és kerékpározás 14 km-es Deseda-tó körüli távját teljesíthették, akik között ajándékutalványokat, sporteszközöket és egyéb nyereményeket sorsoltak ki.

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen idén is volt lehetőség a népszerű EU-totó kitöltésére, amelyet értékes ajándékokkal díjaztunk.


Vissza az előző oldalra