Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Új irányok a munkaerőpiacon

Az aktuális munkaerőpiaci trendek folyamatosan formálják a vállalatok munkaerő-gazdálkodási stratégiáit. A munkavállalói igény paletta bővült, átalakult,új elemként megjelent a remote munkavégzés, a home office lehetőség, és sokkal fontosabb szerepe van annak, hogy egy munkahely családbarát legyen. A pandémia hatására felgyorsult a digitális átalakulás is, ami jelentős változásokat hozott a munkaerőpiacon.

Fő trendek:

  • Digitalizáció: a technológiai fejlődés egyre inkább átalakítja a munkakörnyezetet és a munkaerő iránti igényt.
  • Távmunka: a távmunka elterjedése új munkavégzési formákat és rugalmasságot hozott.
  • Szaktudás iránti kereslet: megnövekvő kereslet a speciális szaktudással rendelkező munkavállalók iránt, különösen az IT és a mérnöki területeken.

    A munkaerő-kölcsönzés olyan foglalkoztatási forma mely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsan alkalmazzanak ideiglenes munkaerőt, és azonnal csökkentsék a létszámot, amikor már nincs szükségük rá. Ez az időszakos megoldás lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy rugalmasabban reagáljanak az időszakos vagy szezonális munkaerőigényekre, vagy akár a projektalapú munkákra is. A kiterjedt jelöltadatbázis gyorsabb betöltési folyamatokat biztosít, csökkentve az adminisztrációs és toborzás-kiválasztással kapcsolatos terheket.

    Tévhit azonban, hogy a munkaerő-kölcsönzés csak rövidtávú megoldást jelent. A technológiai fejlődés és a robotizáció nem fogja tudni kiváltani az emberi erőforrást, ugyanakkor hatékonyabbá fogja tudni tenni a munkavállalók teljesítményét.  Az emberi erőforrás továbbra is pótolhatatlan, amelyek a modern munkaerőpiacon is relevánsak maradnak.

    Előnyök:

    - Rugalmas munkaerő-szervezés
    - Gyorsabb betöltési idő
    - Adminisztrációs terhek csökkentése
    - Statisztikai létszám optimalizálása
    - Head count gazdálkodás

A munkaerőpiac folyamatos változásban van, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez. A rugalmas foglalkoztatási formák, mint a munkaerő-kölcsönzés, és a digitális technológiák integrálása kulcsfontosságú lesz a jövő munkahelyein.A munkaerő-kölcsönzés és az aktuális munkaerőpiaci trendek ismerete elengedhetetlen a vállalatok számára, hogy sikeresen navigáljanak a változó gazdasági környezetben. A rugalmasság, a digitalizáció és a speciális szaktudás iránti kereslet olyan tényezők, amelyek meghatározzák a jövő munkahelyeit.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara e témában megjelent kiadványai részletesen, teljes terjedelmükben elérhetők  IDE kattintva és lapozható formában olvashatók a ZVKIK honlapján és a VFP Médiatárban.


Vissza az előző oldalra