Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

CBAM adatszolgáltatás az eddigi adatszolgáltatásokhoz képest új szakaszba lép

a karbonvám mechanizmus (CBAM- Carbon Border Adjustment Mechanism) egy klímavédelmi intézkedés, melynek célja, hogy a jelenleg is érvényben lévő kibocsátáskereskedelmi rendszert („EU ETS”) kiterjessze a harmadik országokból importált, magas károsanyag-kibocsátással járó termékekre, amelyekre így a jövőben karbonvámot kell majd fizetni.

Az érintetteknek negyedévente jelentéstételi kötelezettségük van, nem kell engedéllyel rendelkezniük, a regisztráció azonban szükséges a CBAM átmeneti nyilvántartásba, ahol a jelentések benyújtására is lehetőség van, melyeknek tartalmaznia kell a közvetlen és a közvetett kibocsátásokat is. 2025. december 31-ig a jelentésben foglalt adatok hitelesítése sem szükséges és a CBAM-tanúsítványt vásárolni és visszaadni sem kell.

2024. év második felében a karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus („CBAM”) adatszolgáltatás az eddigi adatszolgáltatásokhoz képest új szakaszba lép.  2024. július 31-ig a teljes beágyazott kibocsátás 100%-a az alapértelmezett értékek alapján is meghatározható. A fennmaradó átmeneti időszakban (azaz 2024. július 1-től 2025. december 31-ig) becsült értékek használhatók, de mennyiségi korlátok alkalmazandók: összetett áruk esetén a teljes termelési láncot figyelembe véve a teljes beágyazott kibocsátás 20%-a. Ezt követően becslések segítségével kell meghatározni (a Bizottság által megadott alapértelmezett értékek használata „becslésnek” minősül).

A 2024. évi III. negyedéves adatszolgáltatással kezdődően a gazdálkodóknak át kell térniük a CBAM rendeletben meghatározott számításon/mérésen alapuló módszerre a CBAM-jelentés elkészítése során.  Annak érdekében, hogy segítse az importőröket a jelentéstételi kötelezettség teljesítésében, a Bizottság közzétett egy adatigénylő formanyomtatványt.

Az átmeneti időszakban CBAM jelentéstételhez tartozó uniós formanyomtatvány az Európai Bizottság Adózás és Vámunió Főigazgatóság (DG TAXUD) dedikált CBAM-honlapján, ide kattintva érhető el. 

CBAM átmeneti nyilvántartás elérésére pedig ide kattintva van lehetőség.


Vissza az előző oldalra