Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

REGIOSTARS-díjat kapott egy magyar projekt

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Idén egy magyar projektet is kitüntettek a nagy hatású és innovatív projekteket elismerő REGIOSTARS-díjjal

Október 9-én került sor a 2024-es REGIOSTARS-díjak átadására Brüsszelben, a Régiók és Városok 22. Európai Hetének keretében. Az esemény házigazdái a kohézióért és a reformokért felelős európai biztos, Elisa Ferreira és a Régiók Bizottságának elnöke, Vasco Alves Cordeiro voltak.

A REGIOSTARS-díjjal olyan, kohéziós politikai támogatásban részesült európai projekteket ismer el az Európai Bizottság, amelyek megtestesítik a regionális fejlesztés hatását és inkluzív jellegét, és olyan közös kihívásokra találtak megoldást, amelyekkel több európai régió és város is szembesül. A projektek szemléltetik, hogy a kohéziós politika révén az EU miként ér el kézzelfogható változásokat, és hogyan segíti elő Unió-szerte a gazdasági és a társadalmi fejlődést.

A díjra 262 nevezés érkezett, közülük öt győztest hirdettek ki öt különböző kategóriában. A „Szociális és befogadó Európa” kategória győztese egy magyar egészségfejlesztési projekt, a leghátrányosabb helyzetű településeket a telemedicina eszközeivel ellátó Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program lett. A projekt a telemedicinát a felzárkózó településeken is bevezető technológiai és szoftveres megoldásaival érdemelte ki az elismerést. A „Felzárkózó települések” hosszú távú program részét képező szolgáltatás keretében mobil egészségügyi központok nyújtanak hozzáférést megfelelő, korszerű orvosi ellátáshoz és megelőző egészségügyi ellátáshoz, a páciens otthonához közel. A projekt 8,3 milliárd forintos összköltségének 85%-a az EU kohéziós támogatásából származott.
 
Szintén díjaztak egy máltai–olasz hulladékhasznosítási projektet, egy alternatív üzemanyagokkal kapcsolatos spanyol kezdeményezést, egy, az Északi-tenger partján fekvő tagállamokra kiterjedő intelligens közlekedési projektet és egy lengyel városrész-revitalizációs programot.


Vissza az előző oldalra