Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

2024. tavaszi gazdasági előrejelzés

  • Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Bizottság közzétette a tavaszi gazdasági előrejelzését

A gazdaság 2023. évi általános stagnálása után 2024 elején a vártnál jobban alakult a növekedés és folytatódott az infláció csökkenése, ami az előrejelzés távlatában az aktivitás fokozatos bővülésére enged következtetni.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint az uniós GDP növekedési üteme 2024-ben 1,0%, az euróövezeté pedig 0,8% lesz, majd 2025-ben 1,6%-ra, illetve 1,4%-ra gyorsul. Az uniós HICP-infláció a 2023. évi 6,4 %-ról 2024-ben várhatóan 2,7 %-ra, 2025-ben pedig 2,2 %-ra esik. Az euróövezetben az infláció a 2023. évi 5,4% után 2024-ben várhatóan 2,5%-ra, 2025-ben pedig 2,1%-ra mérséklődik.

A magánfogyasztás gyorsulása beindítja a növekedést

Az Eurostat előzetes gyorsbecslése szerint 2024 első negyedévében a GDP az EU-ban és az euróövezetben is 0,3%-kal nőtt. E minden tagállamra kiterjedő általános bővüléssel a jelek szerint véget ért a gazdaság 2022 utolsó negyedéve óta tartó stagnálása.

A gazdasági aktivitás idei és jövő évi növekedése jórészt várhatóan a magánfogyasztás folyamatos bővülésén fog alapulni, mivel a reálbérek és a foglalkoztatás folyamatos növekedése tartósan növeli a rendelkezésre álló reáljövedelmet. Az erős megtakarítási hajlandóság azonban részben továbbra is visszafogja a magánfogyasztást.

A beruházások növekedése ugyanakkor mérséklődni látszik, és a hullámvölgyben lévő lakásépítés miatt várhatóan csak apránként fog élénkülni. A hitelfeltételek az előrejelzés távlatában javulni fognak, a piacok azonban a téli helyzethez képest a kamatlábak valamelyest fokozatosabb csökkenésére számítanak.  

A reziliens globális gazdasági környezetben a kereskedelem élénkülése várható, ami támogatni fogja az uniós exportot. Az uniós belföldi kereslet újbóli fellendülésével azonban az import is felgyorsul, jórészt ellensúlyozva az export növekedésjavító hatását.

Tovább csökken az infláció

Az euróövezeti HICP-infláció erőteljesen visszaesett a 2022 októberi 10,6%-os (éves szinten számított) csúcsértékről, idén áprilisban pedig kétéves mélypontot, 2,4%-ot ért el a becslések szerint.

Az infláció várhatóan tovább csökken, és az idei év első hónapjaiban mért, vártnál alacsonyabb értéke alapján az inflációs célkitűzés 2025-ben még annál is korábban megvalósulhat, mint ahogy azt a téli időközi előrejelzés előrevetítette. A dezinflációt az előrejelzés szerint főként a nem energiajellegű termékek és az élelmiszerek árának alakulása fogja segíteni, miközben az energiainfláció várhatóan erősödik, a szolgáltatások inflációja pedig csak fokozatosan, a bérnyomással együtt mérséklődik. Az infláció az EU egészét tekintve várhatóan hasonló pályát követ majd, bár némileg magasabb szinten. 

A munkaerőpiac továbbra is erős, bár növekedése szerény

Az uniós gazdaság 2023-ban a lassuló aktivitás ellenére több mint kétmillió munkahelyet teremtett, és így a 20–64 évesek aktivitási és foglalkoztatási rátája az év utolsó negyedévében rekordot döntve 80,1%-ra, illetve 75,5%-ra nőtt. Számos uniós munkaerőpiac továbbra is feszes. Az uniós munkanélküliségi ráta márciusban rekordalacsony, 6,0%-os volt. A munkaerőpiac jó teljesítménye az erős – többek között a migrációnak köszönhetően bővülő – munkaerő-kínálatra és a munkaerő-keresletre egyaránt visszavezethető.

A foglalkoztatás növekedése idén várhatóan 0,6% lesz az EU-ban, majd 2025-ben 0,4%-ra mérséklődik. A történelmi alacsony szinten lévő uniós munkanélküliségi ráta várhatóan e szint körül marad. A nominális bérek növekedése a 2023. évi 5,8%-os csúcsértéket követően a dezinflációs várakozások hatására lassulni kezdett az EU-ban, és várhatóan a továbbiakban is lassulni fog. A rendkívüli energiatámogatási intézkedések kivezetésével várhatóan csökkenni fog a tagállamok költségvetési hiánya

Az uniós tagállamok költségvetési hiányának csökkenő tendenciája a 2021. és 2022. évi jelentős eredményeket követően 2023-ban megállt, mivel lassult a gazdasági aktivitás. Az előrejelzések szerint – különösen az energiatámogatási intézkedések fokozatos kivezetésének köszönhetően – 2024-ben és 2025-ben (3,0 és 2,9%-kal) helyre fog állni a csökkenő tendencia.

A magasabb adósságszolgálati költségek és az alacsonyabb nominális GDP-növekedés mellett a GDP-arányos államadósság idén várhatóan 82,9%-on stabilizálódik az EU-ban, majd 2025-ben mintegy 0,4 százalékponttal emelkedik.

A geopolitikai feszültségek növelik a bizonytalanságot

Az elmúlt hónapokban tovább fokozódott a bizonytalanság, és nőttek a gazdasági kilátások lefelé mutató kockázatai, ami főként Oroszország Ukrajna elleni elhúzódó agressziós háborújának alakulására és a közel-keleti konfliktusra vezethető vissza. Az általános geopolitikai feszültségek továbbra is kockázatot jelentenek. Ezenkívül az egyesült államokbeli infláció tartóssága az USA-ban és azon kívül is azt eredményezheti, hogy a döntéshozók kivárnak a kamatlábcsökkentésekkel, szigorítva a globális pénzügyi feltételeket.

Az uniós környezetben az infláció csökkenése lassabb lehet a vártnál, ami a központi bankokat a kamatlábcsökkentések kapcsán kivárásra ösztönözheti, amíg stabillá nem válik a szolgáltatások inflációjának csökkenő tendenciája. Emellett az is előfordulhat, hogy egyes tagállamok 2025-ben további költségvetési konszolidációs intézkedéseket fognak elfogadni (ami ebben az előrejelzésben nem játszik szerepet), ami befolyásolhatja a jövő évi gazdasági növekedést. Ugyanakkor arra is van esély, hogy a megtakarítási hajlandóság csökkenése ösztönözni fogja a fogyasztás növekedését, és a lakásépítési beruházások is gyorsabban helyreállhatnak a vártnál. A kilátásokat egyre nagyobb mértékben befolyásolják az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok.

Előzmények

Ez az előrejelzés az árfolyamokkal, kamatlábakkal és nyersanyagárakkal kapcsolatos, az április 25-i állapot szerinti technikai feltételezéseken alapul. Minden más beérkező adat tekintetében – ideértve a kormányzati szakpolitikákra vonatkozó feltételezéseket – az előrejelzés az április 30-ig rendelkezésre álló információkon alapul. Az előrejelzés csak a bejelentett és megfelelően részletezett új szakpolitikai intézkedéseket veszi figyelembe, egyébként a politika változatlanságát feltételezi.

Az Európai Bizottság minden évben két átfogó (tavaszi és őszi) előrejelzést, valamint két időközi (téli és nyári) előrejelzést tesz közzé. A két átfogó előrejelzés gazdasági mutatók széles körét vizsgálja az összes uniós tagállam, a tagjelölt országok, az EFTA-országok és más jelentős fejlett és feltörekvő piacgazdaságok tekintetében. Az időközi előrejelzések az aktuális év és a következő év éves és negyedéves GDP-jére és inflációjára terjednek ki, és országspecifikus, valamint uniós és euróövezeti szinten összesített adatokat tartalmaznak.

A most közzétett GDP-növekedési és inflációs előrejelzéseket az Európai Bizottság a 2024. nyári gazdasági előrejelzéssel fogja aktualizálni, amelyet várhatóan 2024 szeptemberében tesz majd közzé.


Vissza az előző oldalra