Üdvözöljük a

Mitől melegszik a Föld? | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mitől melegszik a Föld?

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. július 29.

Bolygónk éghajlata a történelem során folyamatosan változott, de a ma számos olyan emberi tevékenység van, amelyek üvegházhatású gáz kibocsátással járnak és növelik a Föld hőmérsékletét.

 

Gondoljunk csak bele!

 

A mindennapi életünk során az energia nélkülözhetetlen. Például az általunk használt közlekedési eszközök és a gyárak működéséhez, a fűtéshez, az világításhoz, az okostelefonok töltéséhez energiára van szükség. Ez az energia még ma is nagyon nagy részarányban fosszilis tüzelőanyagok elégetése árán biztosítható. Emellett más emberi tevékenységek mint az ipari termelés, a közlekedés, az állattenyésztés, az erdők kivágása is hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár – a természetes kibocsátók mellett – ez pedig tovább növeli az üvegházhatást és a globális felmelegedés mértékét.

 

Kijózanító ENSZ-jelentés

 

2018 októberébenaz ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (The Intergovernmental Panel on Climate Change: IPCC) az évtized alighanem legfontosabb jelentését publikálta. Tekintélyes szakértők megállapították: közös érdek, hogy sikerüljön a globális felmelegedést – a párizsi klímaegyezménynek megfelelően – az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartani. Ennek érdekében a számos súlyos nem kívánt hatást elkerülése érdekében globális klímasemlegességet szükséges elérni 2050-ig.

 

A jelentés egyik legfontosabb üzenete, hogy már jelenleg is tapasztaljuk, mit okoz az 1 Celsius-fokos globális felmelegedés: többek között extrém időjárást, emelkedő tengerszintet, eltűnő északi-sarki jeget” – mondja Panmao Zhai, az IPCC munkacsoport társelnöke.

 

A jelentés számos olyan klímaváltozási hatásra hívja fel a figyelmet, amely elkerülhető lenne, ha a globális felmelegedést sikerülne 2 vagy több fok helyett 1,5 fok alatt tartani, például 2100-ra a tengerszint növekedése 10 centiméterrel lehetne kisebb.

 

(Hárfás Zsolt)