Üdvözöljük a

Energiatermelés és klímavédelem | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Energiatermelés és klímavédelem

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. július 29.

Az emberiség növekvő létszáma és életszínvonala egyre növekvő energiafelhasználással társul, ezért a XXI. században, a növekvő energiaigények kielégítése alapvető kihívást jelent.

 

Mindennapjaink része az áram

 

Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, ezért valószínűleg fel sem merül bennünk az a kérdés, hogy a villamos hálózathoz csatlakoztatott berendezések miért is tudnak működni. Pedig az áramot előbb valamilyen erőműnek meg kell termelnie, hiszen nem önmagától keletkezik a konnektorban.

 

A globális klímavédelmi célok elérése érdekében létszükség, hogy az erőművek a fogyasztásunk kiszolgálásához szükséges villamos energiát döntően klímabarát módon termeljék meg.

 

Jelentős erőfeszítésekre van szükség

 

2019-benaz ENSZ Környezetvédelmi Programjának egyik jelentése a tervezett és a valós kibocsátások viszonyát vizsgálta. A konklúzió megdöbbentő és kijózanító. 2020 és 2030 között drasztikusan, évi 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a globális kibocsátást annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján ez szinte lehetetlennek tűnik. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az egyes kormányoknak ambiciózusabb vállalásokat kellene tenniük, és ezeket be is kellene tartaniuk.  Ha ez nem történik meg, az emberiség klímaharca bukásra lesz ítélve.

 

A globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához – amely az IPCC véleménye szerint egy biztonságos küszöbérték – elengedhetetlen, hogy a 21. század közepéig elérhető legyen a karbonsemlegesség.