Üdvözöljük a

Klímaváltozás Európában: statisztikák és trendek | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Klímaváltozás Európában: statisztikák és trendek

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. január 7.

Az Európai Unió egyik kiemelt témája a klímavédelem. A következő cikkben megmutatjuk, mely EU-s országok bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt, és milyen mértékben sikerült a tagországoknak csökkenteniük a kibocsátásukat.

Üvegházhatású gázok éves kibocsátása az EU-ban

A légszennyező anyagok között a szén-dioxid (CO2) aránya a legjelentősebb, 81,2%-os, ami jellemzően emberi tevékenységből származik. Más üvegházhatású gázok jóval kisebb mennyiségben kerülnek a légkörbe, ugyanakkor ezek a szén-dioxidhoz képest hatékonyabban tartják vissza a Föld felszínéről távozó hőt, némely esetben több ezerszeres mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.

 

 

Az üvegházhatású gázok kibocsátása iparáganként

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) ötödik értékelő jelentése szerint a globális felmelegedésért nagy valószínűséggel az elmúlt ötven év emberi tevékenysége felelős, különös tekintettel a fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) égetésére, az erdőirtásra és a mezőgazdaságra.

Az alábbi ábra azt mutatja be, hogyan alakult az üvegházhatású gázok kibocsátása a 28 uniós tagállamban kibocsátó ágazatok szerint 2015-ben. A kibocsátás 78%-áért volt felelős az energiaszektor, amelynek nagyjából harmadát teszi ki a közlekedés. A mezőgazdaság 10,1%-át adja az uniós kibocsátásnak, az ipari termelés 8,7%-ot, a hulladékkezelés pedig 3,7%-ot.

 

 

 

Üvegházhatású gázok EU-s országonként és világszinten

Az alábbi ábrák az uniós tagállamok teljes 2015-ös kibocsátását, illetve a világ legnagyobb szennyezőit mutatják be 2012-es adatok alapján. Az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, majd ezt követi India és Brazília. Az Unión belül Németország a legnagyobb kibocsátó több mint 900 millió tonnával, míg Magyarország kibocsátása 61 millió tonna.

Ugyanakkor mivel egyes üvegházhatású gázok akár évezredekig is a légkörben maradhatnak, így globális hatásuk van attól függetlenül, hogy eredetileg mely ország területén kerültek a légkörbe.

 

 

 

 

 
Mik azok az üvegházhatású gázok?
  • Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe.
  • Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki.
  • Sok üvegházhatású gáz természetesen is megtalálható a légkörben, ugyanakkor az emberi tevékenység jelentősen hozzáad ehhez, fokozza az üvegházhatást és hozzájárul a globális felmelegedéshez.
     

Forrás: Európai Parlament (https://www.europarl.europa.eu/news)