Üdvözöljük a

Hatalmas vállalást tett a világ legnagyobb szélkerekeket gyártó cége | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatalmas vállalást tett a világ legnagyobb szélkerekeket gyártó cége

Szerző: Farkas Zita | 2020. január 22.

A világ legnagyobb szélerőműveket gyártó cége, a dán Vestas 2040-re olyan szélkerekek gyártása mellett kötelezte el magát, melyeknek az építése, üzemeltetése és a lebontása nem termel hulladékot. Amennyiben sikerülne elérni az ambiciózus vállalást, abban az esetben teljesen zölddé válhatna a szélfarmok telepítése világszerte.

 

 

A dán Vestas azt nyilatkozta, hogy 2040-re már olyan szélerőműveket lesznek képesek terv szerint előállítani, amelyek zéró hulladéktermeléssel járnak. Az egy dolog, hogy a szélkerekek megújuló energiát képesek számunkra előállítani, azonban azt mindenki elfelejti, hogy a szerkezetek megépítésének, működtetésének, karbantartásának és majd lebontásának komoly környezeti hatásai lehetnek.

 

A nagy dán szélkerékgyártó cég a körkörös gazdaság elvének a gyakorlatba öntésével szeretné termelési láncát átalakítani a cél teljesítése érdekében. Ennek a folyamatnak lesz az első lépcsőfoka a társaság új hulladékmenedzsment stratégiája, mely az elkövetkező két évben kerülhet publikálásra.

 

A Vestas bejelentése a szélenergia iparág egy hatalmas kihívására teremtheti meg a választ, mellyel immáron teljes egészében zölddé válhat a szélkerekek termelése. Hatalmas ütemben nő a szélfarmok telepítése a világon, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint 1000 milliárd dolláros üzletággá válhat 2040-re.

 

A cambridge-i egyetem 2017-es elemzése szerint a szélerőművek által termelt szemét 2050-re elérheti a 43,4 millió tonnát. Azonban az energiaszektor csak egy a sok iparág közül, ahol komoly munka folyik a megtermelt hulladékok mennyiségének a visszaszorítására. Például az Unilever is komoly vállalásokat tett ezen a téren, 2025-re le szeretnék felezni a nem újrahasznosított műanyagfelhasználását a vállalatnak.