Üdvözöljük a

Atomenergiával a klímavédelemért | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Atomenergiával a klímavédelemért

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. február 3.

A szakemberek és a nemzetközi szervezetek is egyértelműen egyetértenek abban, hogy az atomerőművek villamosenergia-termelése klímabarát, hiszen az atomenergia alacsony szén-dioxid-kibocsátású.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai éppen arról tanúskodnak, hogy az atomerőművek működése teljes élettartamukra vetítve átlagosan mindössze 12 gramm szén-dioxid kibocsátással jár kilowattóránként, amiben például a berendezések gyártása és a leszerelésükkel járó szén-dioxid kibocsátás is benne van. 

 

A szélerőműveké 11-12 gramm, a naperőműveké 41-48 gramm, a vízerőműveké 24 gramm, a biomasszáé 230 gramm.

 

A kimutatásból kiderül, hogy a gázerőművek 490 gramm és a szénerőművek termelése pedig  820 gramm szén-dioxid kibocsátással jár kilowattóránként a teljes életciklusra vetítve!  

 

Paks II. Atomerőmű - Uniós zöld lámpák

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a Paks II. Atomerőmű az elmúlt években összességében 6 uniós zöld lámpát kapott. Az Európai Bizottság megállapítása szerint például a két új, VVER-1200 típusú blokk javítja az ellátásbiztonságot hazánkban és uniós szinten is, elősegíti az uniós klímavédelmi célkitűzések teljesítését, valamint a fogyasztóknak megfizethető energiaárakat biztosít. Emellett teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

 

VIDEO: VVER-1200 típusú blokk - Kattints a képre!

 

 

A projekt megtérülését az Európai Bizottság lezárult vizsgálata is egyértelműen alátámasztja, hiszen az eredmények szerint a Paks II. Atomerőmű teljes életciklusa alatt a várható hozam 7,35 százalék lesz, és ez csak fél százalékkal marad el a piaci befektetők által elvárt szokásos hozamtól. Vagyis még a Bizottság is úgy számol, hogy az új paksi blokkok visszahozzák a befektetett pénzt, többek között fedezik a hulladékkezelés és majdani leszerelés költségeit, és profitot is termelnek. Ráadásul a szén-dioxid kvóta értéke a Paks II. megépítését célzó  szerződéskötés óta  sokszorosára növekedett, ezért a hozam is sokkal nagyobb lehet.

 

A hat uniós zöld jelzés egyértelműen azt jelenti, hogy Magyarország kormányának felelős és szuverén döntése a két új orosz blokk megépítésével kapcsolatban szakmailag helyes és indokolt, valamint az európai jognak és jövőképnek is megfelelő döntés volt.

 

Hárfás Zsolt

energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
Urántoll-díjas, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője