Üdvözöljük a

ATOMENERGIA | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

ATOMENERGIA

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. február 3.

„…Magyarország számára nagyon fontos az atomenergia, de fontos az egész világnak. Atomenergia nélkül nem szűnhet meg az óriási különbség a haladott és az elmaradott országok között. Az atomenergia révén kilátás nyílik egy harmonikus világ felépítésére…”  Teller Ede

Atomerőművek a jövőnk szolgálatában

 

Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a mindennapjaink része.  Az emberek kezdik a saját bőrükön érezni, mekkora tétje van annak, hogy az átlaghőmérséklet növekedését másfél fok alatt tudjuk megállítani.

 

Tavaly az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) nagyon aggasztó adatokat közölt. A globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke évről évre újabb és újabb rekordokat dönt. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére nemhogy csökkenne, hanem éppen ellenkezőleg, növekszik a globális kibocsátás. Ezt erősítette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése is, amely a tervezett és a valós kibocsátások viszonyát vizsgálta.

 

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése – ezek a blokkok számítanak a Paks II. Atomerőmű referenciájának

Forrás: Roszatom

 

A konklúzió megdöbbentő és kijózanító. 2020 és 2030 között drasztikusan, évi 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a globális kibocsátást annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ez szinte lehetetlennek tűnik. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az egyes kormányoknak ambiciózusabb vállalásokat kellene tenniük és ezeket be is kellene tartaniuk.  Ha ez nem történik meg, az emberiség klímaharca bukásra lesz ítélve.

 

 

MENNYI IDŐNK MARADT? (video)

 

 

Nukleáris ipar a jövő ígéretéért

 

A nukleáris ipar egyértelműen ki tudja venni a részét a globális klímavédelmi célok elérése érdekében feltétlenül szükséges kibocsátás-csökkentésből. A jövőben építendő atomerőművek a megújuló energiaforrások bővülő részarányával képesek biztosítani az éghajlati célok elérését és a stabil villamosenergia-ellátást. Ezt erősíti meg például a Nemzetközi Energia Ügynökség tavaly november közepén publikált jelentése is, amelynek Fenntartható Fejlődés Forgatókönyve szintén azt állapítja meg, hogy az éghajlatvédelmi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrások növekvő használatára van szükség a fosszilis hányad radikális csökkentése mellett.

 

Nukleáris reneszánsz

 

Az atomenergia mindinkább fontosabbá váló klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi szerepét egyre több ország ismeri fel. Jelenleg is 52 új blokk épül a világ 18 országában. A jövőben pedig több mint 450 új blokk építésével számolnak a világ 40 országában.

 

Uniós váltóállítás

 

Úgy tűnik, hogy Uniós szinten egyfajta váltóállítás figyelhető meg, ugyanis a tavalyi év végén az Európai Parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, amely elismeri, hogy az atomenergia - mint karbonmentes áramtermelési mód – szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és jelentős részesedést kaphat az európai villamosenergia-termelésben. Sőt egy uniós határozat kiemeli azt is, hogy „minden tagországnak jogában áll döntenie a saját energia-mixéről, azaz megválasztani a számukra legmegfelelőbb technológiákat. Egyes tagállamok jelezték, hogy a nemzeti energia-mix részeként atomenergiát használnak.”