Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Exkluzív videó a világ első, üzemben lévő úszó atomerőművéről

2020. június 11.

Az atomenergia békés célú alkalmazására gondolva először a hagyományos, szárazföldi atomerőművek jutnak az eszünkbe, de a globális kihívások folyamatosan arra sarkallják a mérnököket, hogy újabb és újabb technológiákat fejlesszenek és állítsanak az emberiség szolgálatába.

Hűteni és fűteni is tudunk a napkéménnyel

2020. június 9.

Az RMIT Egyetem kutatói olyan napkéményt terveztek, amely takarékosan bánik az energiával, és életeket is ment.

Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét

2020. április 30.

A fűtési szezon végén Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét, amely a Stájerországban lévő Mellach egyik távfűtő központját látta el energiával. Az elképzelések szerint 2030-ra teljesen zöld energiaforrásokra állítják át a villamosenergia termelést Ausztriában.

Hallott már a zöld kerozinról?

2020. március 9.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk napelemes repülőgépről, ami ugyancsak alternatívát jelent a ma ismert légi közlekedésben, most viszont egy olyan eljárásról számolunk be bejegyzésünkben, ami mégis a korábbi technológia alapjaira épít.

Műanyag helyett, biocellulóz csomagolóanyag

2020. február 19.

Világtendencia a környezetünkre jelentős mértékben ártalmas műanyagcsomagolások helyettesítésének megoldása.

Vízből előállított kerozin? - Itt a technológia, amellyel karbonsemlegessé válhatna a repülés

2020. február 10.

A szintetikus úton előállított kerozin már nem új felfedezés a nap alatt, de amennyiben megújuló energia segítségével vízből és a levegőben található szén-dioxidból állítanánk elő, akkor lényegében karbonsemlegessé válhatna a repülés. Jelenleg 3-6-szorosába kerül a technológia a normál fosszilis kerozinelőállítás költségeihez viszonyítva, így 60 százalékkal emelkednének a repülőjegyek amennyiben átállnának a légitársaságok a zöld kerozinra.

Hőszabályozó falfestéket alkottak kutatók

2020. január 27.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni 2030-ig

2020. január 17.

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint.

60 perc tekerés ezen a biciklin képes 24 órán át árammal ellátni a lakást!

2020. január 10.

A hibrid elektromos kerékpárral  ma már lehetséges jelentős mennyiségű villamos energiát termelni otthon, mindössze egy órányi laza tekeréssel.

18 százalékot esett Amerika szénfogyasztása tavaly

2020. január 7.

Az Egyesült Államokban 1975 óta a legkevesebb szenet használtak fel 2019-ben. Az esés főként annak köszönhető, hogy az erőművek a szénről a földgázra, illetve megújuló energiaforrásokra térnek át.

Az EU intézkedései a klímaváltozás megfékezésére

2020. január 7.

Hogyan lép fel az EU és a Parlament a klímaváltozás ellen? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Klímaváltozás Európában: statisztikák és trendek

2020. január 7.

Az Európai Unió egyik kiemelt témája a klímavédelem. A következő cikkben megmutatjuk, mely EU-s országok bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt, és milyen mértékben sikerült a tagországoknak csökkenteniük a kibocsátásukat.

Tudatosság a jövő energiája - rendezvény Barcson

2019. november 4.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló programsorozat, amely felhívja a figyelmet az energiaellátási kockázatok mérséklését célzó gazdaságos energiafelhasználás fontosságára, beleértve az új lehetőségek megismertetését.

Gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondolták

2019. szeptember 11.

Az évszázad végére a globális átlaghőmérséklet akár 6,6-7 Celsius-fokkal is magasabb lehet a bolygón, mint az ipari forradalom előtti időkben volt – hozta ki eredményül két francia kutatóintézet egymástól független klímamodellje, az AFP tudósítása szerint. Ez az előrejelzés még az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Tanácsadó Testülete (IPCC) predikciójánál is aggasztóbb.

Először alkalmaztak fehér napelemes modulokat egy homlokzaton

2019. augusztus 28.

A Solaxess nevű svájci vállalat elkészítette az első olyan homlokzatot, amelyet fehér színű fotovoltaikus modulokkal láttak el. A fehér színű napelemek kiválóan belesimulnak a környezetbe.

Zseniális magyar találmány: a napelemes térkő

2020. június 10.

Két dolog van, amit nagyon szeretünk:a napelemes fejlesztéseket,és a magyar sikereket. A  legnagyobb öröm, amikor egyszerre mindkettőről hallhatunk!

Tönkreteheti a jégeső a napelemeket?

2020. június 9.

Nagyon fontos szempont a napelemek estében, hogy állják a zord időjárást még akkor is, ha történetesen a becsapódó jégesőnek vannak kitéve.

2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet

2020. április 30.

A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks II. Atomerőműnek, és a naperőművi fejlesztéseknek.

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

2020. február 24.

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Coca-Cola változtat a kupakokon

2020. február 18.

A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére hamarosan országos szemléletformáló kampányt indít a Coca-Cola, melynek részeként valamennyi üdítőitaluk kupakját lecserélik: az adott márka logója helyett a palack újrahasznosítására buzdító grafikát helyezik el a záróelemeken - derült ki a társaság által közzétett közleményből.

Ön miért telepítene napelemeket?

2020. február 3.

Világszerte és hazánkban is több közvélemény-kutatás történt már annak érdekében, hogy felmérésre kerüljön, hogy mi is a pontos oka annak, hogy valaki (magánszemély, vállalkozás, állami szervezet) a napelemes rendszer telepítése mellett adta le a voksát.

Hatalmas vállalást tett a világ legnagyobb szélkerekeket gyártó cége

2020. január 22.

A világ legnagyobb szélerőműveket gyártó cége, a dán Vestas 2040-re olyan szélkerekek gyártása mellett kötelezte el magát, melyeknek az építése, üzemeltetése és a lebontása nem termel hulladékot. Amennyiben sikerülne elérni az ambiciózus vállalást, abban az esetben teljesen zölddé válhatna a szélfarmok telepítése világszerte.

 

 

Új nemzeti energia- és klímastatégia

2020. január 13.

2020. január 8-án a kormány elfogadta a jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új stratégiai dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait.

Klímavédelem nem működik atomenergia nélkül

2020. január 9.

Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökség atomenergiával foglalkozó, 2019 májusában publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának elmaradása miatt világszerte meredeken csökkenhet a beépített nukleáris kapacitás, ez pedig veszélybe sodorhatja a globális ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesülését.

A technológiai fejlődés miatt vált elavulttá az amerikai gigantikus napelem-park

2020. január 7.

Olyan gyors volt az elmúlt évtizedben a napelemek technológiai fejlődése, hogy az amerikai Crescent Dunes névre hallgató napelemkomplexum lényegében már az előtt elavult, minthogy termelésbe állt volna.

Az Európai Parlament éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett

2020. január 7.
Az EP éghajlati vészhelyzetet hirdetett: a képviselők gyors, ambíciózus lépéseket kérnek az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére.

Egy lelkes biciklista gondolatai a klímavédelemről

2019. november 13.

Dr. Hummel Zoltán biofizikus a legutóbb megjelent bejegyzésében fejtette ki véleményét a globális felmelegedésről és a klímavédelemről.

Sok gólya már itthon telel a klímaváltozás és az emberi tevékenység miatt

2019. szeptember 20.

Egyre több gólya marad itthon télen, vagyis a klímaváltozás a költöző madarakra is komoly hatással van.

Napelemes rendszer telepítésének támogatása

2019. augusztus 28.

Kiskapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítésének támogatására adhatnak be pályázatot mikro-, kis- és középvállalkozások.

15 ötlet a zöldebb élethez

2019. augusztus 27.

Íme néhány ötlet a forwardist.blog.hu weboldalról, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.