Üdvözöljük a

Önkéntes kamarai tagsági információk, szolgáltatások | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23
24
2526272829
30      

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232526272829
30      

Önkéntes kamarai tagsági információk, szolgáltatások

Szerző: Név admin10@uzletahalon.hu | 2013. március 11.

Az önkéntes KAMARAI TAGSÁG, mely NEM azonos a minden vállalkozás számára kötelező kamarai regisztrációval!

 

A kamara tagja

 

minden olyan gazdálkodó szervezet, melyet kérelmére a tagokról vezetett nyilvántartásba bejegyeztek. A tagsági viszony a nyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre. A bejegyzéssel egyidejűleg az új kamarai tag tagnyilvántartási számot és főtevékenysége szerint tagozati ( ipari-, kereskedelmi-, szolgáltatási- és kézműves tagozat ) besorolást is kap.

 

A kamara pártoló tagja lehet:

 • minden nem Somogy megyei székhelyű gazdálkodó szervezet Somogy megyében tevékenykedő helyi kirendeltsége,

 • Somogy megyében tevékenykedő társadalmi szervezet,

 • oktatási intézmény

 • és természetes személy

Mit kell tennem, ha kamarai tag vagy pártoló tag szeretnék lenni?

 

Ki kell tölteni és aláírva visszajuttatni a kamarában az önkéntes tagi-, illetve pártoló tagi jelentkezési lapot .

 

Hogyan szűnik meg a kamarai tagság?

 • a vállalkozás jogutód nélkül megszűnik

 • a vállalkozás az adott naptári év utolsó napjára szóló hatállyal a tagsági viszonyt kilépéssel megszünteti

JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK

 

A kamara tagjának joga, hogy

 • igénybe vegye a kamarai SZOLGÁLTATÁSOKAT,

 • tanácskozási és szavazati joggal részt vegyen a kamarai tagozatának ülésén,

 • részt vegyen a kamara küldöttek megválasztásában,

 • küldöttnek vagy más testület szerv tagjának megválasszák,

 • tisztséget viseljen a kamarában,

 • éljen javaslattételi jogával bármely kamarai választott testületnél

A kamara tagjának kötelessége, hogy

 • megfizesse a tagdíjat,

A kamara tagja az Alapszabály értelmében tagdíjat fizet. A tagdíj fizetési kötelezettség a tagsági viszonnyal azonos időpontban keletkezik. Az éves kamarai tagdíj a tárgyévi bevallás korrigált nettó árbevételének 2 ezreléke. A fizetendő tagdíj legkisebb mértéke 18.000.- Ft, a legmagasabb mértéke 1,5 millió forint lehet. A tagdíjfizetés rendjére vonatkozó részletes információt az Alapszabály 23-29. pontja tartalmazza.

 • a kamara által végrehajtott statisztikai adatgyűjtéshez adatokat szolgáltasson ( évente a tárgyévi kamarai adatlapot május 31-ig megküldje a kamara részére )

 • betartsa a választott kamarai testületek döntéseit,

 • megtartsa az Alapszabályban és más önkormányzati szabályzatokban foglaltakat.

 

A pártoló tagok jogai – a választási és választhatósági jogok kivételével – megegyeznek a rendes tagok jogaival. Tagdíjat az általuk felajánlott mértékig fizetnek a megállapított éves minimumtagdíj felett.

 

 

TÁMOGATÁSOK, FORRÁSOK

 

Az országban egyedülálló módon a SKIK évek óta vissza nem térítendő támogatásokat nyújt a tagság részére, különböző, a versenyképességet elősegítő célok érdekében. 2017-ben az alábbi támogatások igényelhetők: Széchenyi Kártya Program hiteleinek kamattámogatása, külföldi piacra jutás  támogatása ( marketingeszközök készíttetése, külföldi vásárokon történő megjelenés, részvétel külföldi szakmai úton),  pályázatkészítés költségeinek-, minőségbiztosítási rendszerek tanúsíttatásának támogatása, képzési költségek támogatása, gyakorlati képzők képzéssel kapcsolatos költségeinek támogatása, informatikai eszközbeszerzés támogatása.  Újonnan belépett vállalkozások is igényelhetik a támogatásokat, nemcsak az egy éves kamarai tagsággal rendelkezők.

 

!nformáció: Békefiné Dobozi Beatrix , tel.: 82/501-024, bbekefine@skik.hu

 

 

Széchenyi Kártya Program

 

A vállalkozások forráshoz jutását a népszerű Széchenyi Kártya Program forgalmazásával segíti a kamara. A Széchenyi Kártya folyószámlahitel a mikro-, kis- és középvállalkozások részére kialakított, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció. A hitelhez állami-, és tagok számára kamarai kamattámogatás is kapcsolódik. Segítségével a legalább már egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások egyszerűsített eljárással szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret 500 ezertől 50 millió Ft-ig terjed. Az évek óta sikeresen működő folyószámlahitel mellett forgóeszköz-, beruházási-, agrár-, önerő kiegészítő- és támogatást megelőlegező hitel felvételére is van lehetőség.

A Széchenyi kártya kamattámogatás kérhető a Széchenyi Forgóeszköz és Széchenyi Beruházási hitel kamatára is.

 

A SKIK-nél igényelhető  az Útdíj Hitel is

 

Az ügyintézés a megyében 4 helyen – Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon - a kamarai ügyfélszolgálati irodákban ( SKIK InfoPont ) történik.

 

 

Képzés - Szakképzés

 

Továbbra is kiemelt terület kamaránknál a szakképzési feladatok ellátása a szakképzésről szóló törvénynek megfelelően.

Ezek közül  néhány a  legfontosabbak közül: a szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzését végző vállalkozások nyilvántartásba vétele, a képzőhelyek felügyelete, ellenőrzése, a tanulószerződések és együttműködési megállapodások ellenjegyzése és nyilvántartása, a pályaorientáció.  A tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos részletes tudnivalók, a tanulószerződés és együttműködési megállapodás nyomtatvány, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagaink és a vonatkozó jogszabályok megtalálhatók kamaránk honlapján, a www.skik.hu/Képzés-szakképzés oldalon.

 

További információval a szakképzési osztály munkatársai személyes és telefonos tanácsadással is szívesen állnak rendelkezésre.

 

Információ: Mayer Judit, szakképzési vezető tel.: 82/501-042, jmayer@skik.hu

 

SKIK: INFORMÁCIÓS CENTRUM

 

A vállalkozások versenyképessége szempontjából a pénzügyi források mellett a másik legfontosabb elem az információ. Az információ hatalom, de beszerzése időigényes, sokszor költséges. A SKIK többféle módon is segítséget nyújt abban, hogy a tagok egyszerűen, célirányosan és nem utolsósorban a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak a tevékenységük szempontjából fontos tudnivalókhoz. 

 

Rendezvények A tájékoztatást szolgálják a kamara rendezvényei, előadásai melyeket mindig az aktualitásoknak megfelelően szervezünk, figyelemmel arra, hogy az érdeklődők gyakorlatias, a mindennapi munka során hasznosítható információkhoz jussanak. A rendezvényeken való részvétel a rendezett státuszú kamarai tagok részére döntően ingyenes, illetve esetenként önköltséges, a piaci ár töredékének megfelelő díj.

A kamara egész évre szóló rendezvényterve megtekinthető a kamarai honlapon (www.skik.hu ) a portál bal felső részén. A soron következő, aktuális rendezvényekről mindig tájékoztatást nyújtunk a honlap baloldalán található „Rendezvények” felirat alatt.

 

Somogyi Gazdaság A soron következő rendezvényeinkre szóló meghívókat a Somogyi Gazdaság hasábjain is közzé tesszük. Kérjük, kísérje figyelemmel havonta megjelenő újságunkat, a Somogyi Gazdaságot, mely mindig aktuális, friss információkat nyújt az olvasóknak. Több kiadványunk is megjelent, köztük a somogyi vállalkozásokat kül- és belföldön népszerűsítő promóciós kiadványok. A kiadványok másik csoportja azokat az ismereteket tartalmazza, amelyek a vállalkozások külgazdasági tevékenységének elősegítését szolgálják.

 

 Szakmai klubok Ugyancsak az információk átadásának fórumai a kamarai szakmai kluboA klubok lehetőséget nyújtanak egy adott szakterületen tevékenykedő szakemberek számára a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére, szakmai programokon történő részvételre.

Jelenleg működő szakmai klubok: Informatikai-, Adó- és Számviteli, Női Vállalkozók Szakmai Klubja, Humán Erőforrás Szakmai Klub

Szerveződik a Minőségügyi Szakmai Klub.

 

Rendezvényekről, az újságról és a szakmai klubokról információ:

Thurzó Ágnes, sajtóreferens 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

A Europe  Direct Tájékoztató Központ  a SKIK székházának földszintjén működik. A Europe Direct hálózat az Unió mind a 28 országában jelen van, Magyarországon is, minden megyében és a fővárosban. A szolgáltatás célja, hogy a lakosság helyben, saját anyanyelvén közvetlen információkhoz juthasson.


Információ: Szakály Andrea, 82/501-035,  aszakaly@skik.hu

 

WWW.SKIK.HU

 

Sok hasznos információ forrása lehet a SKIK portálja a www.skik.hu internetes címen. A portálon különböző témakörök szerint csoportosítva, könnyen kereshető módon helyezkednek el a rendszeresen frissített-, gazdasági- és kamarai élettel összefüggő  hírek, aktualitások. ( pl.: Pályázatok, hitelek, EU információk, oktatás, képzés, éves rendezvényterv, stb).

 

A SKIK portáljáról igénybe vehető az országos működtetésű pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer, melyből igény szerint  elektronikus hírlevél formában tájékoztatást küldünk az aktuális lehetőségekről és eseményekről. A kamarai honlapon megtalálható az Üzlet@hálón elnevezésű partnerkereső rendszer, melyre jelszó segítségével minden regisztrált vállalkozás felteheti üzleti ajánlatait.A honlapon kialakítottuk a Vállalkozói Netkalauz című információs portált, mely a következő témakörökben tartalmaz hasznos információkat: vállalkozásmenedzsment, innováció, üzleti kapcsolatok kialakítását segítő vállalkozói nyilvántartások.A megyében négy helyen – Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban – működő SKIK InfoPontok-on táblagépek kerültek kihelyezésre. Az ügyfélszolgálat színvonalának javítása érdekében azt szolgálják, hogy –  az erre a célra kifejlesztett Kamarai Iránytű (KIRA) nevű portál segítségével az ügyfelek helyben és az Internetről is tájékozódhassanak a kamarai szolgáltatásokról, a vállalkozás alapítás alapvető lépéseiről valamint a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos fogalmakról. Az Export Kalauz című honlap a külpiaci tevékenységhez kapcsolódóan tartalmaz hasznos információkat.


Információ: Farkas Emma tel.: 82/501-032, e-mail: efarkas@skik.hu

 

VITARENDEZŐ FÓRUMOK

 

Békéltető Testület.A békéltető testület a fogyasztóvédelmi törvény  alapján létrehozott-, a kamara mellett működő független szervezet. A testület feladata a fogyasztó (megrendelő) és a vállalkozó, vállalkozás között,  a termék, a szolgáltatás minőségével  kapcsolatos jogviták bírósági úton kívüli feloldása. Nem csak természetes személyek kezdeményezhetnek fogyasztói jogvitákat a vállalkozásokkal szemben, hanem mikro-, kis- és középvállalkozások, egyesületek, egyházak, lakásszövetkezetek és társasházak is. A Békéltető Testülethez érkező ügyek száma évről évre folyamatosan nő.A fogyasztóvédelmi törvény értelmében tavaly óta a bepanaszolt vállalkozásoknak kötelező a megjelenés a tárgyaláson. Az esetlegesen mégis távolmaradó vállalkozásokat a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtja.

 

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Sokmilliárd forintnyi az építőiparban az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a tényleges munkát végzőknek. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz). A 2013.évi XXXIV. törvény rendelkezik az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről . A szakértői szerv döntése kötelező érvényű mindkét fél számára, egy későbbi bírósági perben hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

 

A Békéltető Testület és a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv  működéséről információ Dr.Csapláros Imre tel.: 82/501-041, e-mail: icsaplaros@skik.hu

 

 

 

VENDÉGLÁTÓHELYEK KAMARAI MINŐSÍTÉSE

 

A három Balaton parti megye – Somogy, Zala, Veszprém – kereskedelmi és iparkamarái  végzik a vendéglátóhelyek minősítését és védnöki táblával történő ellátását. A minősítő rendszer célja, hogy a szakma elvárásainak leginkább megfelelő éttermek és cukrászdák szigorú szakmai szempontrendszernek megfelelve végezzék tevékenységüket. A három megyében jelenleg összesen közel 120 vendéglátóhely rendelkezik védnöki táblával. Évente megrendezésre került a Gasztrovasárnap, melynek keretében az akcióhoz csatlakozott védnöki táblás vendéglátóhelyek 30-50 %-os kedvezményt nyújtottak vendégeiknek az ételek árából.

 

A védnöki táblás vendéglátóhelyek listája megtalálható: www.vednokitabla.hu

 

Információ: Kurucz János, tel. 82/501-031, email: jkurucz@skik.hu

 

KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK

 

A SKIK Elnöksége a megye gazdasági életében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére évente az alábbi kitüntetéseket hirdeti meg, melyekre pályázni, illetve más vállalkozásokat jelölni lehet.

 

 • Somogy Gazdaságáért-,
 • .Az Év Somogyi Vállalkozása (mikro-, kis és közepes, nagyvállalati kategória ),
 • Somogy Szakképzéséért-,
 • Somogy Idegenforgalmáért-,
 • Somogy Innovációjáért-,
 • Somogy Környezetvédelméért.

 

A kitüntetési rendszerrel kapcsolatos  szükséges tudnivalók a kamarai portálon  megtalálhatók.

A SKIK jubiláló tagjait minden évben oklevél adományozásával köszönti alakulásuk 10.,20.,25.,30.,40.,50.,60.,70.,75.,80.,90.,100.és ezt követően ugyanilyen periódusok szerinti évfordulóján. Az adott évben jubiláló vállalkozások köre a kamarai tagnyilvántartó rendszer adatai alapján kerül meghatározásra. Ha a vállalkozás jogelőddel rendelkezik, az időszak a jogelőd alapításának időpontjától számítható. Erről azonban az érintett vállalkozás ad információt, mivel a kamara ilyen adatokkal nem minden esetben rendelkezik.

 

Információ: Thurzó Ágnes 82/501-025, athurzo@skik.hu

 

Az elnökség döntést hozott arra vonatkozóan, hogy a rendezett tagságú kamarai tagok a kamarai székház bármelyik előadótermét évente az általuk fizetett tagdíj mértékének függvényében  térítésmentesen használhatják előzetes időpont egyeztetést követően.  

 

Információ: Gáborné Neumann Ilona , gazdasági munkatárs 82/501-051