Üdvözöljük a

Új mesterek és mestervizsga bizottsági elnökök | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10
11
1213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 December >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10
11
1213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Új mesterek és mestervizsga bizottsági elnökök

Szerző: Thurzó Ágnes | 2018. november 14.

A SKIK november 13-án ünnepélyes keretek között avatta a sikeres mestervizsgát tett új mestereket, köszöntötte a vizsgára felkészítő mestereiket, a vizsgabizottságok elnökeit és tagjait, valamint az újra és újonnan kinevezett mestervizsga elnököket, akikezen alkalommal vették át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízólevelét.

 

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett híve a vállalkozások munkaerőigényének megfelelő, minőségi szakemberképzésnek. Ezt a célt szolgálják a kamaránál szervezett mesterképzések és mestervizsgák is. Ebben az esztendőben már négy szakmában – autószerelő, cukrász, pincér és szakács – adtak át mesterlevelet 24 mester számára. Most újabb 17 mester vehette át mesterlevelét. 1 autószerelő, 1 cukrász, 1 szakács és 14 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő mestert avattak. De ezzel az idei év még nem ért véget. Jelenleg 26 kéményseprő mestervizsgája zajlik. 2018-ban összesen 67 mestervizsgajelölt számára szerveztek vizsgát szakmában.

 

A mostani ünnepség attól is különleges, hogy az idei évben lejártak az előző mestervizsga elnöki megbízások, s pályázat útján új mestervizsga elnöki kinevezésekre került sor. Somogy megyéből 16 mestervizsga elnök került fel a mestervizsga elnöki névjegyzékre 15 szakmában, valamint pedagógiai és vállalkozási ismeretek modulokban. Közülük 9-en már fent voltak az előző mestervizsga elnöki névjegyzéken is.

 

A Mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma magasabb szintű rangját jelenti. A mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. Azonban a mestervizsga rendszerét ma már nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. E kitüntető cím napjainkban a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti.

 

A Mester címet viselő szakemberek szakmai tudásuk, munkatapasztalatuk, munkakultúrájuk birtokában hozzájárulnak a vállalkozások eredményességéhez, a vállalkozások munkafolyamatainak irányításához, a foglalkoztatáshoz, a munkahelyteremtéshez. E mellett az ő feladatuk az is, hogy szakmájukat, hivatásukat tovább örökítsék az utánuk jövő nemzedék számára. A duális képzés bevezetése óta az utánpótlás nevelésében a szokásosnál is nagyobb súly és felelősség hárul rájuk ezen a területen. A szakképzésben tanuló diákok gyakorlati képzése nem az iskolákban, hanem a vállalkozásoknál valósul meg. A jövő szakemberei az itt dolgozó mesterektől tanulják meg a szakmai ismereteket, annak alapjait, fortélyait, a szakma szeretetét, a szakma iránti elkötelezettséget.  Rajtuk is múlik, hogy a tanítványaik sikeres szakmai vizsgát tegyenek. A mesterek példamutató magatartásukkal, erkölcsi és etikai igényességükkel arra ösztönzik a tanulóikat, hogy az iskolából kikerülve, felnőttként ők is a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, s hozzájáruljanak országunk gazdasági stabilitásához és fejlődéséhez.

Egy magára valamit is adó mester folyamatosan képezi magát. Követnie kell az új trendeket, meg kell ismerni és használni az új anyagokat, az azokhoz tartozó technológiákat, eljárásokat, s beépíteni azt a mindennapi munkafolyamatokba. A bátrabbak pedig nem csak egyszer, a mestervizsga alkalmával mérettetik meg magukat, hanem versenyek, kiállítások, s egyéb szakmai események alkalmával is. Sokan vannak, akik e területen is jó példát mutatnak. Közülük két mester, egyben mestervizsga elnök jó példa erre:

 

Nótár László szakács mester, mestervizsgaelnök az idei évben elnyerte a „Magyarország étele 2018” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, mely első ízben került megrendezésre. Ezzel az újabb eredménnyel már többszörösen is beírta magát a szakács szakma történelmének nagykönyvébe. Országos ismertségét tovább növelve, népszerűségét felhasználva hirdeti a szakma szeretetét, öregbíti a konyhaművészet tudományát, s mutat jó példát a mesterek, a szakemberek, és az ifjúság számára.

 

Mihajlovits Róbert cukrász mester az idei évben XIII. alkalommal megrendezésre kerülő, országos hírű és rangú Pelikán kupa gasztronómiai versenyen cukrász felnőtt kategóriában aranyérmet nyert.  Az ő munkássága is kiváló példája annak, hogy a mester cím megszerzése után is folyamatosan képezi magát, követi az új trendeket, és ezeket az új ismereteket át is adja tanítványainak.

 

November 15-én folytatódott a "mesterlevél eső", a kamarában 17 képényseprőmester vehette át mesterlevelét egy itt szervezett országos mestervizsgát követően.

 

Az új mesterek:

 

Ambrus Mariann – cukrász

Antal Viktória – szakács

Sziber Péter – autószerelő

 

Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő mesterek:

 

Czvik József Krisztián

Gelencsér Gergő

Hadi Zoltán

Happ József

Haris Jenő

Izsák Antal

Jakab Lajos

Kovács Gergő

Major László

Nagy Attila Zoltán

Szabó István

Szinyéri Tibor

Szitás István

 

Kéményseprők:

 

Balla Lajos, Nyíregyháza

Gémes Csaba, Csongrád megye

Málik János András, Békés megye

Miklós Sándor, Szeged

Ősz Béla, Miskolc

Pálmai Zsolt, B-A-Z megye

Pápai Attila, Kaposvár

Pete Gyula, Zalaegerszeg

Rojkó Tamás, Győr

Tiuca Adrián, Szekszárd

Treznyák Csaba, Sz-Sz-B megye

Vári Attila Csaba, Heves megye          

Zsigmond Tamás, Baranya megye

Cziczeri Ferenc Zsolt, Szeged

Iglóvári Norbert, B-A-Z megye

Konczik Krisztián, Szeged

Kőmíves József , Nyíregyháza

 

Az új mestervizsga elnöki kinevezést kapott elnökök:

 

Albertus József Ács, állványozó; Bútorasztalos és Épületasztalos szakmai mestervizsgaelnök

 

Balatincz László Villanyszerelő szakmai mestervizsga elnök

 

Budai Ferenc Festő, díszítő, mázoló és tapétázó szakmai mestervizsga elnök

 

Farkas József kéményseprő szakmai mestervizsga elnök

 

Fisli István Gépi forgácsoló és Ipari gépész szakmai mestervizsga elnök

 

Horváth József Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, valamint Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő szakmai mestervizsga elnök

 

Kovencz András Pedagógiai és vállalkozási ismeretek vizsgarész mestervizsga elnök

 

Knébel Angéla Fodrász szakmai mestervizsga elnök

 

Mihajlovits Róbert Cukrász szakmai mestervizsga elnök

 

Molnár Magdolna Éva Pedagógiai és vállalkozási ismeretek vizsgarész mestervizsga elnök

 

Nogli Zsolt Villanyszerelő szakmai mestervizsga elnök

 

Nótár László Szakács szakmai mestervizsga elnök

 

Sándor József Karosszérialakatos szakmai mestervizsga elnök

 

Sütő Éva Pedagógiai és vállalkozási ismeretek vizsgarész mestervizsga elnök

 

Szendrey Sándor Pincér szakmai mestervizsga elnök

 

Tamás István Pincér szakmai mestervizsga elnök