Nemzetközi fuvarozókat érintő járványügyi rendeletek módosulása Törökországban

Szerző: Thurzó Ágnes | 2020. május 12.

A 2020. május 8-tól hatályos új rendelkezés szerint a Törökországba belépő tehergépkocsik vezetőit nem fenyegeti karantén veszélye, ha 72 órán belül nem hagyják el az országot, mindazonáltal törekedniük kell arra, hogy ott minél rövidebb időt töltsenek.

Előzmények: A COVID-19 járvány elleni fellépés részekéntTörökország 2020. április 9-től – a bolgár, grúz és azeri állampolgárokat leszámítva – 14 nap karanténra kötelezte a nemzetközi teherárut szállító tehergépkocsik vezetőit Törökországba történt belépésüket követően. A jogszabály rendelkezéseit április 27-én enyhítették annyiban, hogy a külföldi tehergépkocsik vezetőit belépést követően már nem kötelezték 14 nap karanténra, amennyiben az egészségügyi vizsgálat negatív eredménnyel zárult és 72 órán belül elhagyták Törökországot.

A 2020. május 8-án életbe lépett, és május 11-én köröztetett szabályozás lényegében hatályon kívül helyezi az április 9-től hatályos, illetve április 27-én módosított rendelkezéseket, annak főbb elemei az alábbiak:

  • Külföldi tehergépkocsivezetők vonatkozásában a török hatóságok eltekintenek a 14 napos karantén alkalmazásától fenntartva, hogy azok vállalják, hogy a lehető legrövidebb időn belül elhagyják az országot (megj.: tehát tartózkodásuk időben már nincs korlátozva).
  • A külföldi tehergépkocsi vezetők kötelesek vállalni, hogy bárminemű légzőszervi tünet és panasz esetén haladéktalanul jelentkeznek a legközelebbi egészségügyi intézménynél.
  • A Ro-ro szállítás keretein belül kizárólag konténer/tréler-es szállítás engedélyezett, a személyszállítási tilalom továbbra is érvényben áll.
  • Iránból és Irakból történő belépés esetén továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok érvényesek.

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Ankara