Üdvözöljük a

Európai Beruházási terv: 160 millió euró finanszírozás innovatív kis- és középvállalkozásoknak | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17
18
1920212223
24252627282930

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17
18
1920212223
24252627282930

Európai Beruházási terv: 160 millió euró finanszírozás innovatív kis- és középvállalkozásoknak

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2017. január 20.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

A megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjain keresztül 160 millió euró értékű finanszírozást kínáljon az innovatív vállalkozások számára Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

 

A garanciakeret a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatását élvezi. A megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank csoport „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezése keretében kötötték.

 

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok az Európai Beruházási Alap (EBA) által nyújtott és a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogramja által ellenjegyzett garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az európai beruházási terv keretében nyújtják a garanciát.

 

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Ez a megállapodás remek hír az innovatív kisvállalkozások számára a nyolc érintett országban. A további 160 millió euró értékű finanszírozás, amely e megállapodás révén érhető majd el, bizonyítja, hogy a beruházási terv döntő szerepet játszik a Bizottság azon céljának megvalósításában, hogy megadja a kkv-k számára a munkahelyteremtést, az innovációt és a növekedést lehetővé tevő támogatást.”

 

Az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert hozzátette: „Ez a több országra kiterjedő kkv-garanciaszerződés jelentős segítséget fog nyújtani a nyugat-balkáni és kelet-európai régiók országainak az innováció és a vállalkozói szellem előmozdításához. Meggyőződésem, hogy az UniCredit bankhálózata ebben a nyolc országban azokat a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat célozza meg, amelyek képesek lesznek a kapott pluszforrásokat növekedésre és munkahelyteremtésre fordítani.“

 

Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője elmondta: „Erősen elkötelezettek vagyunk a közép- és kelet-európai kkv-k támogatása iránt. Az új, több országot átfogó garanciakeretnek és kiterjedt hálózatunknak köszönhetően hozzájárulunk az innovatív kkv-k fejlődéséhez a különböző országokban, ahol ügyfeleink könnyebben juthatnak forráshoz és élvezhetik a kedvezőbb árazás előnyeit.“

 

A megállapodás tükrözi az EU azon elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

 

Az Európai Befektetési Alap

 

Az Európai Befektetési Alap az Európai Befektetési Bank csoport tagja. Fő küldetése, hogy támogassa az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat azáltal, hogy segíti forráshoz jutásukat. Az EBA kifejezetten ezt a piaci szegmenst megcélzó kockázati és növekedési tőke, garancia- és mikrofinanszírozási instrumentumokat alakít ki és fejleszt. E szerepében az EBA előmozdítja az EU célkitűzéseit, támogatva az innovációt, kutatást és fejlesztést, vállalkozói szellemet, növekedést és munkahelyteremtést. Az EBA-nak az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében végzett tevékenységéről további információk itt érhetők el.

 

Az UniCredit

 

Az UniCredit egy erős páneurópai csoport, amely egyszerű kereskedelmi banki modell szerint és teljesen integrált vállalati és befektetési banki szolgáltatásokkal áll egyedülálló nyugat-, közép- és kelet-európai hálózatán keresztül kiterjedt, 25 milliós ügyfélköre rendelkezésére. Az UniCredit egyszerre kínál helyi tapasztalatot és nemzetközi elérést, világszerte ügyfelei rendelkezésére állva és támogatva őket, példanélküli hozzáférést biztosítva számukra vezető bankokhoz 14 fő piacán és világszerte további 19 országban. Az UniCredit európai bankhálózatába Olaszország, Németország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország tartozik.

 

Az európai beruházási terv

 

A beruházási terv az európai beruházások megerősítésére koncentrál munkahelyek teremtése és a növekedés elősegítése céljából. Ezt az új és meglévő pénzügyi források hatékonyabb felhasználásával, a beruházási korlátok megszüntetésével, valamint a beruházási projektek ismertségének növelésével és technikai segítségnyújtással valósítja meg. A beruházási terv máris tud eredményeket felmutatni. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében történő finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások ez idáig várhatóan több mint 164 milliárd euró értékű beruházást indítanak el a 28 tagállamban és több mint 388 000 kkv-t támogatnak. 2016. szeptember 14-én az Európai Bizottság javasolta az ESBA kiterjesztését tartalékai növelése, futamidejének meghosszabbítása és hatásainak megerősítése útján (kérdések és válaszok erről itt találhatók).

 

Az InnovFin

 

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizont 2020 program által támogatott „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezés keretében jött létre. 25 000 euró és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújt garanciát és viszontgaranciát, hogy ezáltal segítse elő az innovatív kis- és közepes vállalatok, valamint a kisméretű, közepes tőkeerejű (maximum 499 főt foglalkoztató) vállalkozások hitelhez jutását. A garanciakeretet az EBA kezeli, és pénzügyi közvetítőkön – bankokon és más pénzügyi intézményeken – keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciakeret révén a pénzügyi közvetítőknek az EBA nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.

 

További információk az európai beruházási tervről