Üdvözöljük a

Eredményesen zárult az ökuturizmus fejlesztését célzó ECOTOP 2 projekt | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
1516
17
18192021
22232425262728
293031    

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
151618192021
22232425262728
293031    

Eredményesen zárult az ökuturizmus fejlesztését célzó ECOTOP 2 projekt

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2018. szeptember 26.

Végéhez ért az az ECOTOP 2 elnevezésű projekt, amely a határmenti régió ökoturisztikai fejlesztését tűzte ki célul. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara  ECOTOP 2 projektle kapcsolatos tevékenységei egyrészt az ökoturisztikai vállalkozások kompetenciájának fejlesztésére, másrészt a  dél-dunántúli régió jó gyakorlatainak bemutatására irányultak.

Az ECOTOP 2 projekt – a korábban végrehajtott ECOTOP projekt folytatásaként –  a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, európai uniós támogatással. Partnereink horvát oldalról a Krizseváci Mezőgazdasági Főiskola, és a Kaproncai Turisztikai Egyesület, magyar oldalról a Kaposvári Egyetem és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

Somogy alacsony szintű iparosodottság jellemzi, azonban a mezőgazdaság és a turizmus meghatározó szerepet tölt be a gazdaságban. A turizmus elsősorban a Balaton déli partjára koncentrálódik, de más tájegységek, mint például a Dráva folyó és a Zselic adottságai még kiaknázatlan lehetőséget jelentenek a turizmus, ezen belül az ökoturisztikai szolgáltatások számára. A projekt résztvétellel a kamarák célja az volt, hogy ebben érintett vállalkozásoknak segítséget nyújtsanak, illetve ösztönözzék az életképes ötletek megvalósítását.

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara  ECOTOP 2 projektle kapcsolatos tevékenységei  egyrészt az ökoturisztikai vállalkozások kompetenciájának fejlesztésére, másrészt a  dél-dunántúli régió jó gyakorlatainak bemutatására irányultak.

 

Kompetencia fejlesztés lehetőségének megteremtésére  a SKIK szervezésében megvalósult  egy 120 órás ökoturisztikai képzés, a Zala Megyei Kereskedelm i és Iparkamara megbízásából kifejlesztett tananyag alapján.  A tanfolyamot 15 fő végezte el.

 

 

 

A turizmusban a külföldi vendégek fogadása elképzelhetetlen nyelvtudás nélkül. Ezért a SKIK megbízásából elkészült egy angol nyelvű ökoturisztikai tananyag alapfokú nyelvtani elemekkel és az ökoturizmusban használatos angol szavakkal és kifejezésekkel. A tananyaghoz tartozik egy munkafüzet, valamint a Quizlet alkalmazás segítségével készült egy online gyakorló felület a magyar és a horvát tanulóknak. A tananyag a partnerek és a projekt honlapjáról bárki számára elérhető (http://greentourist.hu/).

 

Az elkészült tananyag felhasználásával  összesen 60 órás angol szókincsfejlesztő workshop sorozaton vehettek részt az érdeklődők.

 

A legérdekesebb működő ökoturisztikai szolgáltatások bemutatására a SKIK szervezett egy workshopot és egy két napos tanulmányutat is, melyeknek középpontjában a helyi termék, mint unikális érték állt. A helyi termékek előállításában a cigány kisebbség is szerepet tud vállalni, hiszen a gasztronómia az a terület, mely képes minden előítéletet és hátrányt leküzdeni. Cserdiben a helyi cigány közösség példa értékű kezdeményezése a hagyományos ételeik népszerűsítése, elfogadtatása. A tervben lévő feldolgozó üzem elkészülte után a különleges ízvilágú „cigány lecsó” Lasipe - Jóság márkanévvel kerül majd forgalomba.

 

 

A programokon belül a résztvevők megismerhették a szuperprémium minőségű marhahús előállításának tapasztalatait, a falusi vendéglátás fantasztikus kínálatát és más olyan ökoturisztikai szolgáltatásokat, amelyek a kikapcsolódást és a vidéki élmények átélését szolgálják.

Az együttműködés kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy felfedezzük a magyar-horvát határmenti régió ökoturisztikai kínálatát, hogy tanulhassunk egymástól, amely későbbiekben hozzájárulhat a különböző szolgáltatások és programok összehangolt fejlesztéséhez.

A projekt honlapja: http://greentourist.hu/