Bőven van még forrás a munkahelyvédelmi támogatásokra

Szerző: Thurzó Ágnes | 2020. május 20.

Érdemes minél több vállalkozásnak igénybe vennie az állami bértámogatást, mivel a rendelkezésre álló keretösszeg csekély része merült ki. Jelenleg közel százezer dolgozó béréhez igényeltek segítséget a munkáltatók a járványhelyzet miatt.

Nem késtek el azok a vállalkozások, akik eddig még nem igényelték, de terveznek élni a kormány gazdaságvédelmi akció keretében meghirdetett, csökkentett munkaidős bértámogatásával. A friss kimutatások szerint a munkahelyek megvédését célzó állami bértámogatás keretösszegének hét százalékára érkezett eddig kérelem – írja a Magyar Nemzet.

 

A 89,7 ezer munkavállaló után igényelt segítség 14 milliárd forintot tesz ki, a programra összesen 195 milliárd forintot fordított a kormány. Eddig közel 6,8 ezer vállalkozás élt a lehetőséggel – mutat rá a Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham a magyar kormánytól beszerzett adatok alapján. Jelezték azt is, hogy a kutatás-fejlesztés támogatását célzó, kutató-fejlesztő alkalmazottak bérfizetésére eddig 506 vállalati igény érkezett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz, ami 8,3 ezer alkalmazottat érint. Ezzel eddig a rendelkezésre álló 31,6 milliárd forintos keret 18,6 százalékát használták fel, vagyis bőven van még mozgástér más vállalkozások számára is.