Üdvözöljük a

Anti-offshore törvény hatálya alá került Magyarország Ukrajnában | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
123567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
123567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Anti-offshore törvény hatálya alá került Magyarország Ukrajnában

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2018. február 1.

Az Ukrán Nemzeti Bank határozata alapján 2018. január 1-től offshore ellenőrzési listára került Magyarország, amely plusz adminisztrációs feladatokat ró, ahogy az Ukrajnába exportáló magyar cégekre, úgy a helyi importőreikre egyaránt. A szigorítás nem Magyarország ellenes, hanem meghatározott kritériumok szerint rangsorol országokat.

2018. január 1-től Magyarország is felkerült azon országok listájára, amelyekkel folytatott pénzmozgás kiemelt ellenőrzését köteles eszközölni a magyar számlakövetelést teljesítő ukrán pénzintézet. A szigorítás csak az Ukrajnából Magyarországra irányuló pénzmozgásokra vonatkozik.

A törvény Magyarországot érintő jogszabályi alapja

-          a társasági nyereségadó mértéke 5 százalékponttal alacsonyabb, mint Ukrajnában (azaz 13% alatti);

A listán több EU tagállam, EU térség és EU-val vámunióban lévő ország is szerepel, így Bulgária, Észtország, Lettország, Ciprus, Málta, Írország, Kanári-szigetek (Spanyolország), Gibraltár (Nagy-Britannia), Andorra, Liechtenstein, San Marino

A szigorítás lényege

Magyarországi termék- vagy szolgáltatás export számlák kifizetésének feltétele lett, hogy a teljesítéssel megbízott ukrán pénzintézet köteles megvizsgálni a kedvezményezett magyar exportőr kilétét. A számla összegét nem vizsgálják. A vizsgálatot szerződésenként követelik meg.

Mit jelent a gyakorlatban

Mivel az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2016 augusztus 15-i, 369-es számú határozatában előírt dokumentumok és igazolások megfogalmazása nem precíz, így az ukrajnai bankok belátásuk szerint kérhetnek be egyéb igazolásokat és nyilatkozatokat. A benyújtandó okmányok az alábbiak:

-          A magyar exportőr vállalkozás tulajdonosi körének minden szintjét bemutató dokumentumok, vagyis a végső kedvezményezett / többségi tulajdonos kilétét igazoló hiteles okiratok (igazolás vagy alapítói okirat), esetleg vázlat. Ugyancsak be kell mutatni a vállalkozás tevékenységi körét. Meg kell adni a tulajdonosok nevét, születési évét, állampolgárságát, de több bank elkéri a személyi igazolvány számát is. A kedvezményezetteket magánszemélyig kell lebontani, vagy ha ez nem lehetséges, akkor ennek bizonyítását várják el.

-          Trust management szerződések (trust megállapodások és nyilatkozatok). Abban az esetben kötelező benyújtani, ha a magyar exportőr offshore hátterű. Amennyiben nem, úgy az ukrán importőr NEM-leges nyilatkozatot tesz, vagyis hogy nincs ilyen szerződés / megállapodás.

-          Az ukrán importőr igazolása arra vonatkozóan, hogy rendelkezik a számla ellenértékének összegével. (Számlakivonat, pénzügyi beszámoló, szerződés az importtermék értékesítésére vonatkozóan, egyéb).

-          Információ / okmányok annak megerősítésére, hogy az adott tranzakció tárgya és mérete  összeegyeztethető az ukrán importőr tevékenységével és pénzügyi helyzetével, valamint hogy mindez mennyiben hozható összefüggésbe a külföldi partner tevékenységével.

A magyar exportőr tevékenységét igazoló dokumentumok:

  • Pénzügyi beszámoló.
  • Termelői kapacitást igazoló okmányok.
  • Az adott tevékenység végzésére vonatkozó engedély.
  • Cégbírósági kivonat.
  • Más külföldi beszállítókkal kötött szerződések.
  • A magyar exportőr tevékenységét és reputációját igazoló egyéb forrásból szerzett információ (újságcikk, internet). Ezen adatok célja, hogy az adott pénzügyi ügylet gazdasági célszerűségét / értelmét (!) bizonyítsa mindennemű gyanú eloszlatása érdekében. Több bank itt általában kéri a magyar exportőr honlapcímét is.

-          Szükség esetén a bank további információkat / dokumentumokat kérhet be.