Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A koronavírus hatásai Horvátország gazdaságára

2020. március 20.

Becslések szerint a koronavírus-járvány következményei 2-3%-os recesszióba süllyeszthetik idén Horvátország gazdasági teljesítményét

 

A horvát állam újabb privatizációba kezd az euró mielőbbi bevezetése érdekében

2019. augusztus 21.

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Eurobarometer: az európaiak többsége optimistán tekint az EU helyzetére

2019. augusztus 9.

Az európai uniós tagállamok lakossága a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekint pozitívan az EU-ra, mint az elmúlt öt évben bármikor - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Elfogadta a horvát kormány a 2020-2022-re vonatkozó főbb költségvetési irányvonalakat

2019. augusztus 1.

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta a 2020-2022-re vonatkozó főbb költségvetési irányvonalakat, amely 2020-ban 2,8, 2021-ben 2,5, 2020-ban pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Országismertető Horvátországról

2019. július 31.

Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közzétette a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet országismertetőit, melyek a magyar export szempontjából perspektivikus országok gazdaságát, üzleti környezetét mutatják be. 

Egyre jobban fest a horvát gazdaság

2019. július 17.

Az öt vezető horvát bank elemzői 20 bázisponttal 3 százalékra emelték idei gazdasági növekedési előrejelzéseiket, míg 2020-ra lassabb, 2,5 százalékos ütemmel számolnak - derült ki a horvát bankok egyesülete (HUB) hétfői jelentéséből. A horvát kormány áprilisban még nem volt ilyen optimista, hiszen 2,9 százalékról 2,5 százalékra rontotta idei GDP-növekedési előrejelzését. Úgy tűnik azonban, hogy a régió többi országához hasonlóan Horvátország is függetleníteni tudja magát valamelyest a nyugat-európai lassulástól.

Horvát makrogazdasági mutatók változása

2018. július 20.
Az Állami Statisztikai Hivatal (DZS) július 10-én tette közzé adatait.

Visszatérítésről döntöttek a horvát svájci frank hiteleseknek

2018. július 20.

A Legfelső Cégbíróság 2018. július 10-én közzé tette végzését, amely szerint a horvát kereskedelmi bankok jogszabályellenesen jártak el a svájci frankhoz kötött lakáshitelek odaítélésekor.

40 ezer látogató a 23. VIRO-EXPO Verőcén

2018. március 8.

Február 23-25. között került megrendezésre a 23. VIRO-EXPO kiállítás és vásár a horvátországi Verőcén, melyen 40 ezer látogató vett részt.

VIROEXPO 2020 - Kedvezményes kiállítási lehetőség

2020. január 23.

Idén március 13-15. között 25. alkalommal kerül megrendezésre a horvátországi Verőcén a VIROEXPO elnevezésű mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár. A CED (Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat) Kedvezményes kiállítói lehetőséggel támogatja a magyar termékek piacra jutását.

Ámulatba ejtő művészeti alkotások lepik el Zágráb utcáit

2019. augusztus 10.

Augusztus 17-től szeptember 1-ig művészeti projekt veszi kezdetét a horvát fővárosban. Az Okolo művészeti projekt második felvonása több mint 25 városi helyszínen lesz látható, elkalauzolva a turistákat egy nagy kulturális sétára.

Zágrábba látogatott von der Leyen, a Bizottság új elnöke

2019. augusztus 9.

Horvátország az EU legfiatalabb tagállama, de sok szempontból kitűnik a többi közül, sikeres példa sok más ország számára - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke kedden Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Mától magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban

2019. július 31.

Magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban július 31-től, miután a horvát parlament szigorúbb rendelkezéseket fogadott el a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegések elkövetése esetén - írta a helyi sajtó szerdán.

Magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban július 31-től, miután a horvát parlament szigorúbb rendelkezéseket fogadott el a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegések elkövetése esetén - írta a helyi sajtó szerdán.

Magyar rendőrök a horvát tengerparton

2019. július 19.

Nemzetközi rendőri együttműködéssel teszik gördülékenyebbé a külföldi turisták ügyes-bajos dolgainak intézését a horvát rendőrök. A nyári turistaszezonban a világ számos országából hívnak meg rendőröket, hogy segítsenek a nyelvi nehézségekből és a kulturális különbségekből adódó problémák megoldásában.

Horvátországi tenderek

2018. július 20.

A legutóbbi horvátországi tendereket foglalja össze a következő táblázat.

Ingatlanárak változása

2018. július 20.

Az Eurostat július 10-én megjelentetett adatai szerint a lakásingatlanok ára átlagosan 4,7 százalékkal növekedett az EU szintjén.

2018 a kapcsolatok bővítésének éve a Magyar Horvát Tagozatnál

2018. március 12.

Március 7-én tartotta évnyitó Közgyűlését a Magyar – Horvát tagozat. A napirendi pontok tárgyalása során visszatérő motívumként merült fel a kapcsolatok elmélyítése déli szomszédunkkal.

VIROEXPO 2018

2018. január 24.

2018. február 23. és 25. között ismét megrendezik Horvátország egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripai fókuszú kiállítását, a VIROEXPO-t.