Üdvözöljük a

VÉGET ÉRT A SZAKMAVILÁG PÁLYAORIENTÁCIÓS ROAD SHOW | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

VÉGET ÉRT A SZAKMAVILÁG PÁLYAORIENTÁCIÓS ROAD SHOW

Szerző: Reichel Krisztina | 2019. június 5.

Múlt év őszén nagy szenzációt keltett Kaposváron, a Kossuth téren parkoló hatalmas, színes kamion, hiszen nem volt olyan ember, aki ne élményekkel teli mosollyal a száján lépett volna ki annak ajtaján. Már akkor tudtuk: ezt az újfajta pályaválasztási programot érdemes lesz újból megrendezni!

A SZAKMAVILÁG Pályaorientációs Road Show kamionja 2019. március 14-én Veresegyházán nyitotta, s 2019. május 31-én Siófokon zárta tavaszi turnéját.

2019 májusában Somogyban három helyszínre érkezett a SZAKMAVILÁG kamion. Május 8-án Barcson, a Pólus parkolóban, május 9-én Nagyatádon, a Városi Strandnál, május 31-én pedig Siófokon,a Beszédes József Általános Iskola udvarán találkoztunk - helyszínenként - közel 200 diákkal, és az őket kísérő pedagógusokkal.

A programokon rövid bemutatkozás után pályaorientációs tájékoztatót kaptak a diákok, információkat kaptak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulás terén, s hova fordulhatnak kérdéseikkel a szakmaválasztás során.

Ezt követően a kamionba lépve csodálatos virtuális világ tárult a résztvevők elé. Több szakmacsoportban próbálhatták ki magukat a bátor jelentkezők: vendéglátás, építőipar, gépjárműipar és logisztika, illetve kreatív művészetek és divat. Hamburgerkészítés sült krumplival? Habár a forró olaj ebben az esetben nem égetett meg senkit, de az ügyességre és kitartásra ugyanúgy szükség volt, mint a való életben. Kerékcsere az autón, fotózás, fúrás… csak hogy néhány tevékenységet soroljunk a repertoárból. Mindenki megtalálta a számára érdekes szakmát, amelybe egy VR szemüveg segítségével betekintést nyerhetett, hogy ezzel is közelebb jusson a számára legfontosabb kérdés megválaszolásához, hogy milyen területen tanuljon tovább. Hab a tortán, hogy a program végén senki sem távozott üres kézzel a kamionból, hiszen egy szerencsekereket megpörgetve a road show-ra emlékeztető ajándéktárgyak: bögre, táska, kulcstartó, fülhallgató, pendrive, toll, stb. is kiosztásra kerültek.

Mindhárom helyszínen érdekes, interaktív feladatokkal igyekeztünk minél több szakma rejtelmeibe betekintést nyújtani az általános iskolai tanulóknak. Ebben voltak segítségünkre a Kaposvári- és a Siófoki Szakképzési Centrum tagintézményei. Barcson a KSZC Barcsi Ipari, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Nagyatádon a KSZC Nagyatádi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Siófokon pedig a SSZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve a SSZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája fogadta a diákokat különböző szakmai bemutatókkal és játékos, interaktív feladatokkal.

Kamaránk minden helyszínen tanácsadókkal képviseltette magát, pályaválasztási kiadvánnyal, kérdőívvel, ajándékokkal vártunk minden iskolás csoportot, akik utazásához buszokat is biztosítottunk. Siófokon a záró rendezvény során még egy ráadás VR programmal is színesítettük az eseményt az oda látogatók nagy örömére. Míg a kamionban a szakmákkal ismerkedhettek a gyermekek, az iskola tornatermében kipróbálhatták a virtuális valóságot játék formájában is: bokszolhattak, hullámvasutazhattak és fénykardozhattak is.

Mindhárom helyszínen sok színes élménnyel gazdagodhattak a résztvevők, melyek hozzájárulhatnak a sikeres szakmaválasztáshoz.

Pályaválasztási programjaink az ősszel folytatódnak, melyek középpontjában továbbra is az interaktív élmény- és tapasztalatszerzés lesz!