Üdvözöljük a

Tájékoztató a végzős tanulók tanulószerződésének megszüntetéséről | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a végzős tanulók tanulószerződésének megszüntetéséről

Szerző: Simonné Jójárt Annamária | 2019. április 26.

Mint Önök előtt is ismert, a végzős tanulók számára 2019. május 2-án (csütörtök) véget ér a tanítás. A szorgalmi időszakban előírt gyakorlatukat a tanítási év végéig teljesítik, így május fennmaradó napjaiban valamint júniusban további gyakorlatra nem kötelezhetőek.

A tanuló a komplex szakmai vizsgára való felkészülés céljából a gyakorlati képzővel történt megállapodás alapján részt vehet gyakorlati képzésen, azonban a vizsga előtt mindenképpen biztosítani kell neki összefüggően 10 nap felkészülési időt.

 

A tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítők tanulószerződése a szakmai vizsga utolsó napján fog megszűnni. A tanulót megilleti a pénzbeli juttatás a tanulmányok befejezését követő első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig, így a gazdálkodó szervezet a tanulószerződés megszűnéséig csökkentheti szakképzési hozzájárulási kötelezettségét a gyakorlati képzési normatíva összegével.

 

A tanulmányi követelményeket nem teljesítők tanulói pénzbeli juttatásra nem jogosultak, és a vállalkozás szakképzési hozzájárulási kötelezettsége sem csökkenthető a normatíva összegével. Esetükben a tanulószerződés közös megegyezéssel megszüntethető - a tanítási év utolsó napjával, tehát 2019.05.02-án - vagy augusztus 31-ig meghosszabbítható. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a tanulószerződés meghosszabbításával nem keletkezik gyakorlati képzési kötelezettsége a tanulónak illetve a gyakorlati képzőnek sem, így a szervezet szakképzési hozzájárulási kötelezettségét nem csökkentheti az érintett tanuló utáni képzési normatíva összegével. Mindezek értelmében tanulói pénzbeli juttatást sem kell a tanuló részére biztosítani. Abban az esetben, ha a tanuló az augusztusi javítóvizsgát sikeresen teljesíti, szakmai vizsgát tehet októberben vagy bukás esetén a tanévet megismételheti.