Üdvözöljük a

Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos szakképzést érintő kormányzati és egyéb intézkedésekről | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos szakképzést érintő kormányzati és egyéb intézkedésekről

Szerző: Ördögh Róbert | 2020. március 17.

A 1102/2020. (III. 14. ) Kormányhatározat rendelkezik a koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben az új munkarend bevezetéséről, az Innovációs és Technológiai Miniszter pedig meghatározta a szakképzési alapfeladat-ellátás rendjét.

 

Ezek alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

 

  • 2020. március 16-tól a közismereti és szakmai elméleti ismeretanyag oktatása tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre (szükséges eszközök hiányában a területileg illetékes szakképzési centrum gondoskodik erről a tanulók részére legfeljebb 5 fős csoportokban).
  • A szakmai gyakorlati oktatástlehetőség szerint digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni.
  • Amennyiben a duális képzés keretében a gyakorlati képzőhely, a gazdasági kamara, az iskola vagy a tanuló – kiskorú tanuló esetében törvényes képviselője – úgy ítéli meg, hogy a tanulószerződéses tanuló gyakorlati oktatása a képzőhelyen biztonságosan nem megoldható, az iskola és a gyakorlati képzőhely közösen dönt a gyakorlati oktatás halasztásáról, vagy digitális munkarendben történő megszervezéséről. Ilyen esetben a közismereti és szakmai elméleti tananyagtartalmak oktatását át kell csoportosítani.
  • A tanuló a duális képzőhelyen történő gyakorlati oktatásra nem kötelezhető. Amennyiben továbbra is megtartják a gyakorlati oktatást a járványügyi szempontok betartásával, erről az iskola nyilatkoztatja a duális képzőhelyet.
  • A 2020. március 15. napját követően esedékes szintvizsgákat elhalasztjuk, az összefüggő gyakorlattól kezdve a tanulók szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek.

 

A korona vírus járványra tekintettel a 2020. március 23-tól meghirdetett kamarai gyakorlati oktatói képzést elhalasztjuk.