Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Véleményezhető a megújított nemzeti KFI stratégia

2018. január 15.

A 2013 óta bekövetkezett változások tükrében elkészült közbenső  felülvizsgálat nyomán megújult a  Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia, melyet a vonatkozó jogszabály szerinti társadalmi véleményezére bocsátottak.

Országos startup-roadshow indul

2017. február 28.

9 millió forintos befektetést kaphatnak a Startup Campus programban résztvevő vállalkozások. A Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával országos startup roadshow veszi kezdetét, melynek nyitó állomása 2017. március 1-jén, Budapesten lesz.

Női Innovátorok Európai Díja

2015. december 18.

Az Európai Bizottság bejelentette annak a 9 női innovátornak a nevét, akik 2016-ban esélyesek a harmadik alkalommal odaítélendő Női Innovátorok Európai Díjára.

Magyar Innovációs Nagydíj pályázat 2015.

2015. november 30.

A Magyar Innovációs Alapítvány 24. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen öt kategóriában díjazzák.

A kutatásoknak igazodni kell a gazdaság igényeihez, ha az EU forrásokat hatékonyan szeretnénk felhasználni

2015. november 3.

Ha a fiatal kutatót hagyjuk, hogy kedvére kutatgasson, akkor 30 év múlva is nagyjából ugyanabban a struktúrában végzi majd ezt - vetette fel az egyik fontos, a gazdasági igényekre nem feltétlenül reagáló kutatás-fejlesztési keretrendszer problémáját mai előadásában Friedler Ferenc. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese a Vállalati Növekedés 2015 című konferencián azokat a területeket és pontokat mutatta be, amelyeken a Hivatal gyökeres változásokat alakít ki, mert a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a háromszorosára, 750 milliárd forintra növekvő KFI-forrásokat valóban hatékonyan kell felhasználni.

Megnyílt Magyarország első 3D nyomtatásra specializálódott oktató stúdiója!

2015. október 27.

A FreeDee Printing Solutions október közepén megnyitotta Magyarország első kifejezetten 3D nyomtatásra szakosodott oktatási stúdióját, a 3D Akadémiát. A FreeDee 3D Akadémia középpontjában a MakerBot egyetemek számára kialakított megoldása, az első hazai MakerBot Innovációs Központ áll. Az oktatóterem a képzések mellett ennek a high-tech infrastruktúrának a hazai referenciaközpontja is egyben.

Horizont 2020: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra a következő két évben

2015. október 14.

Az Európai Bizottság elfogadta az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016–17-re szóló új munkaprogramját.

Meddig startup a startup?

2015. október 8.

A startup pontos jelentésének meghatározása nem könnyű feladat, mivel a számtalan definíció egyenként máshová helyezi a startupok és induló vállalkozások, illetve kkv-k közötti határokat. Véleményünk szerint legpontosabban nagy növekedési potenciával bíró, innovatív vállalkozásként lehetne definiálni az angolszász kifejezést. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a fogalom megértéséhez, első körben érdemes megnézni a startupok és az induló vállalkozások közötti legfőbb különbségeket.

Kvassay Jenő Emlékkonferencia - A Duna medence környezeti kérdései

2015. október 5.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a BIOFIVE Zrt. együttműködésével konferenciát szervez 2015. október 15-én (csütörtökön) 10:00 órai kezdettel.
A rendezvényen neves hazai és külföldi előadók mutatják be a Duna-medence környezeti kérdéseivel kapcsolatos prioritásokat magyar, német, román és bolgár partnerek bevonásával. A konferencia sajtónyilvános, szívesen látnak minden, a témával foglalkozó oktatót, kutatót, érdeklődőt.

Tudás-park - tanácsadói rendelkezésre állás

2015. július 28.

Szellemi tulajdonjogokkal, licenc-megállapodásokkal, szabadalommal, jogvédelemmel kapcsolatos információra van szüksége? Vállalati/ szervezeti folyamatmenedzsmenttel vagy szabványok alkalmazásával kapcsolatban szeretne tájékozódni? Ingyenes tanácsadás 2015. október 20-ig a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft.-nél.

Együttműködés az élelmiszerhamisítás ellen

2015. március 31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött 2015. március 9-én, Budapesten, az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben való összehangolt fellépés érdekében.

A Eurostars 2 Program független szakértőket keres

2015. március 11.

A programba jelentkezők lehetőséget kapnak megismerni a Eurostars 2 program belső működését és értékelési folyamatát.

Online képzés indul a H2020 keretprogram hazai KKV pályázóinak

2014. december 18.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a hazai KKV szektor összes szereplője számára elérhető online kurzussal támogatja a sikeres hazai részvételt a H2020 Uniós pályázatokon.  Az e-learning modul a www.nih.gov.hu/h2020-oktatas linken érhető el február elejétől.

Januárban lép hatályba az új innovációs törvény

2014. december 13.

Az országgyűlés elfogadta a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényt, amely 2015. január 1-jével, pontosan tíz évvel az első innovációs törvény hatályba lépését követően fog annak a helyére lépni.

Az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

2014. december 8.

Az uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6%-kkal növekedtek. Az előző év 6,8%-os adatához képest azonban ez erőteljes lassulás. Alacsonyabb továbbá a világátlagnál (4,9%), valamint az amerikai (5%) és a japán (5,5%) vállalatok értékeinél is.

Hat ábra az állandósult uniós KFI különbségekről

2017. február 28.

Az Európai Bizottság által vizsgált hat mérőszám szerint a posztkommunista Közép- és Kelet-Európa még mindig elmarad Nyugat-Európától kutatási és innovációs eredményeinek minőségét tekintve.

FIEK: új pályázati felhívás ígéretes vállalati-egyetemi kutatásfejlesztési programok megvalósítására

2016. január 6.

A sikeres piacorientált fejlesztésekre törekvő vállalatok és a kiváló kutatási potenciállal rendelkező felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés ösztönzése céljából a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázati koncepció megvalósítását kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP-2.3.4) felhívása keretében.

Fejlesztés és innováció az aktuális pályázatok tükrében

2015. december 1.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt innovációs és a vállalkozások számára kiírt pályázati felhívásokat elemző rendezvényére.

Uniós támogatás 38 innovatív kkv-nak, köztük három magyar vállalkozásnak

2015. november 26.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 13 ország 38 innovatív kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a kkv-támogató eszköz második szakaszának legutóbbi pályázati fordulójában.

Magyar-osztrák kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása

2015. október 27.

Legfeljebb 2 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni az alábbi pályázati felhívásban, melynek célja a magyar-osztrák TéT együttműködés keretében folytatott kutatások ösztönzése, az azokban részt vevő kutatók mobilitásának támogatása, hozzájárulva az utazási és tartózkodási költségeikhez.

Magyar-török kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása

2015. október 27.

Legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni az alábbi pályázati felhívásban, melynek célja a magyar-török tudományos és technológiai együttműködés keretében folytatott kutatások ösztönzése, az azokban részt vevő kutatók mobilitásának támogatása, hozzájárulva az utazási és tartózkodási költségeikhez.

Szakértőket keres a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal

2015. október 8.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) felhívást tett közzé kutatási, fejlesztési és innovációs versenypályázati értékelési rendszer szakértői adatbázisába történő regisztrációra.

Mi a különbség a startup és az induló vállalkozás között?

2015. október 8.

A startup pontos jelentésének meghatározása nem könnyű feladat, mivel a számtalan definíció egyenként máshová helyezi a startupok és induló vállalkozások, illetve kkv-k közötti határokat. Véleményünk szerint legpontosabban nagy növekedési potenciával bíró, innovatív vállalkozásként lehetne definiálni az angolszász kifejezést. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a fogalom megértéséhez, első körben érdemes megnézni a startupok és az induló vállalkozások közötti legfőbb különbségeket.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 29.

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

2015. április 1-jétől módosulnak a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos illetékek

2015. március 31.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tájékoztatja tisztelt Ügyfeleit, hogy 2015. április 1-jétől változnak a nemzetközi szabadalmi (PCT) bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és a nemzetközi kutatási illeték magyar forintban meghatározott összegei.

Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet

2015. március 31.

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást, melynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.

Magyar cégek a H2020 második fázisának nyertesei között

2015. január 15.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt több mint 275 innovatív kis- és középvállalkozás részesül rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatásban. A támogatás az innovatív tevékenységgel foglalkozó kisebb  vállalkozásoknak segít abban, hogy ötleteiket magvalósítsák, és azokkal piacra lépjenek.

Átadták a SKIK kitüntetéseit a kiválóság elismeréséül

2014. december 16.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara minden évben kitüntetésekkel ismeri el a gazdasági élet különböző területein kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjait. A 2014. évi kitüntetések átadására a kamarai székházban rendezett ünnepség keretében 2014. december 16-án került sor, ahol az innováció, mint a gazdasági fejlődés rugója került a középpontba.

Fel kell készülni a NAV ellenőrzésekre

2014. december 13.

Nagy valószínűséggel számíthat NAV-ellenőrzésre minden hazai vállalkozás, amely kutatás-fejlesztési tevékenységgel összefüggő adó- vagy adóalap kedvezményt vett igénybe idén, hiszen az adóhatóság aktuális ellenőrzési irányelvei a kiemelt területek közé sorolják a K+F-kedvezményeket.

Jóváhagyásra került a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia és a Kutatási Infrastruktúrák Magyarországon dokumentum

2014. november 26.

A Kormány által az 1640/2014. (XI. 14.) Korm. határozatban elfogadásra került a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) és a Kutatási Infrastruktúrák Magyarországon dokumentum. A stratégia előfeltétele a 2014-2020-as időszakra a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható, több mint 700 milliárd forintnyi uniós forrás lehívásának. Ez az összeg csaknem kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásnak.