Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós közlekedési infrastruktúra: tíz magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság

2017. június 26.

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! Kutass! Filmezz! Utazz!

2017. június 19.

A római szerződés aláírásának 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Jelentkezési határidő: 2017. október  20.

Mától megszűnnek a roaming díjak az EU-ban

2017. június 15.

Az új, „roam like at home" elnevezésű szabályok értelmében nem kell a roamingszolgáltatásokért többletdíjat fizetni, amikor másik uniós országba utazunk, és külföldi utunk során mobiltelefonunkat használjuk.

Védelmet nyújtó Európa

2017. június 13.

A Bizottság június 7-én nyilvános vitát indított a 27-tagú EU védelmének jövőbeli irányáról és útjára indította az Európai Védelmi Alapot. Az Európa jövőjéről szóló fehér könyvből kiindulva a vitaanyag különböző forgatókönyveket vázolt fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig.

Európai Szolidaritási Testület: 2020-ig 340 millió euró és 100 ezer részvételi lehetőség

2017. május 31.

Az Európai Bizottság május végén szilárdabb alapokra helyezte az Európai Szolidaritási Testület (ESZT) működését: javaslatot terjesztett elő, melyben külön jogalap kialakítását, valamint – a következő 3 évre vonatkozóan – külön költségvetés elfogadását szorgalmazza a testület számára. Ez elő fogja segíteni, hogy a kezdeményezés kibontakozzon, és még több lehetőséget kínáljon a fiataloknak.

Az európai fürdővizek minősége minden eddiginél kiválóbb

2017. május 30.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság közzétette éves jelentését a fürdővizek minőségéről, mely szerint a 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimumkövetelményeknek.

Irányadó vita az európai védelem jövőjéről

2017. május 24.

A 27 tagú EU jövőbeli irányításáról szóló vita keretében a Bizottság ma irányadó vitát rendezett az európai védelem jövőjéről. A Juncker-Bizottság hivatalba lépése óta prioritásként kezeli Európa megerősítését a biztonsági és védelmi ügyekben. Az Unió helyzetéről szóló 2016. évi beszédében Jean-Claude Juncker elnök a következő szavakkal jelentette be az Európai Védelmi Alap létrehozását: „Európa többé nem engedheti meg magának, hogy mások katonai erejétől függjön. (…) Az erős európai védelemhez az európai védelmi ipar innovációjára van szükség.”

Online film- és tévénézés külföldön

2017. május 23.

Május 18-án megszavazta csütörtökön az EP az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat:

  • Más uniós országban is elérhetjük kedvenc zenéinket, filmjeinket
  • A szolgáltató ellenőrizheti, hogy nem költöztünk külföldre
  • Szigorú adatvédelmi szabályok

 

Európa-napi fesztivál és futóverseny Budapesten a Szabadság téren

2017. április 28.

Az elmúlt évek hagyományához híven idén is különleges eseménnyel emlékezünk meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozásának évfordulójáról. Május 7-én  a „13 év – 13 km” elnevezésű futóverseny nyitja a napot, amelyre többezer jelentkezőt várnak a szervezők. Ezen kívül rengeteg színes program várja majd a Szabadság térre kilátogató családokat, sport- és zenerajongókat, illetve minden érdeklődőt. 

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 21.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak.

60 éves a Római Szerződés

2017. március 28.

Hat évtizeddel ezelőtt írták alá azt a szerződést, mely lefektette a mai Európai Unió alapjait. A Római Szerződés létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget, mely intergárciót alakított ki Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxembourg és Hollandia között. A dokumentum aláírásával a kontinens történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be.

EU vetélkedő a Rákóczi iskolában

2017. március 27.

Immár harmadik alkalommal rendezte meg az EU vetélkedőt a kaposvári II. Rákóczi Ferenc Tagiskola március 23-án. A versenyen 4-8. osztályos gyerekek öt fős csapatokban mérték össze tudásukat az Európai Unióval kapcsolatos feladatokban.

Európai migrációs stratégia: A Bizottság új intézkedéseket terjeszt elő a visszatérési politika hatékonyságának és hitelességének javítására

2017. március 7.

A biztosi testület március 2-án fogadta el a migrációs, mely iránymutatást tartalmaz a visszaküldésekről, és friss áttekintést nyújt egyes kulcsfontosságú, migrációval kapcsolatos területeken elért eredményekről, melyek az Európai Unió átfogó migrációs szakpolitikájának részét képezik.

Mennyire digitális országban él Ön? Az európai mutatók javultak, de a digitális szakadékot még nem sikerült áthidalni

2017. március 6.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit.

Mire? Mennyi? Miből? - Ismertető az EU költségvetéséről

2017. február 27.

Az Európai Parlament EU költségvetését bemutató infografikájából megtudhatja, hogy milyen forrásokból áll össze a költségvetés, és kiderül az is, hogy Magyarországon, valamint a többi uniós országban mire és mennyit költ az EU.

Energiaunió: kétirányúvá válik a Magyarország és Horvátország közti földgázvezeték

2017. június 21.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára kedden Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást.

CSOBBANJ Európával a Desedán!

2017. június 19.

A Deseda-Fekete István Látogatóközpont remek hangulatú pikniket szervez 2017. július 1-jén, melyre a Europe Direct Tájékoztató Központ is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Tölts velünk egy napot a tó partján, és sok hasznos dolgot megtudhatsz ez Európai Unióról. Lehetőséged lesz kipróbálni logikai, ügyességi játékokat, de akár kézműveskedhetsz is.

Ma ünneplik a 30 éves Erasmus+ programot

2017. június 13.

Az Erasmus+ program elődjét 30 évvel ezelőtt, 1987. június 17-én fogadták el. Ennek alkalmából ünnepséget tartanak ma Strasbourgban.

 

 

 

 

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött

2017. június 9.

A Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget. Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség. A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre – például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló héacsalásra – vonatkozóan.

Brexit: hamarosan elkezdődnek a tárgyalások

2017. május 30.

2016. június 23-án az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unió kötelékéből. Az alábbi videó az Európai Bizottság szerepére szeretne rávilágítani az 50. cikkely aktiválásával kapcsolatban, mely szabályozza és hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Digitális egységes piac: a Bizottság a főbb javaslatok gyors elfogadását szorgalmazza és feltérképezi a kihívásokat

2017. május 25.

Mandátumának félidejéhez érkezve a Bizottság május elején közzétette digitális egységes piaci stratégiájának félidős értékelését. Számba veszi benne az eddigi eredményeket, felszólítja a társjogalkotókat, hogy mihamarabb foglalkozzanak a már benyújtott javaslatokkal, és felvázolja, milyen további intézkedéseket tervez az online platformok, az adatgazdaság és a kiberbiztonság területén.

2017. tavaszi gazdasági előrejelzés: stabil növekedés Európában

2017. május 23.

Az Európai Bizottság május elején közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését. Az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált. A tendencia a várakozások szerint idén és jövőre is nagyjából változatlan ütemben fog folytatódni. Az előrejelzés szerint az EU egészét tekintve a GDP-növekedés előreláthatólag mindkét évben stabilan 1,9% körül marad. Az euróövezet GDP-je 2017-ben 1,7%-kal, 2018-ban pedig 1,8%-kal fog emelkedni az előrejelzés szerint.

Fotózni hívunk minden somogyit - Kerülj KÉPbe!

2017. május 10.

A kaposvári Európa-napon indul a Europe Direct – Somogy Megye fotópályázata Kerülj KÉPbe! címmel. A felhívás első és legfontosabb célja, hogy megismerjük azokat a közvetlen környezetünkben található beruházásokat, melyek európai uniós forrásokból valósultak meg.

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga a fiataloknak

2017. április 27.

Ingyenesé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Európa-nap a barcsi gimiben

2017. április 13.

Európa- és Széchényi-napot tartott április 7-én, pénteken az idén 30 éves Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium. Az angol és német két tanítási nyelvű gimnázium mintegy 350 tanulója izgatottan készült a játékos vetélkedőkre.

Nyelvi sokszínűség az egységes Unióban

2017. március 28.

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákjainak tartott előadást Jancsi Beáta, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatóságának nyelvi tisztviselője Nyelvi sokszínűség címmel 2017. március 17-én. A két tanórát betöltő előadás alatt a mintegy 150 diák számos érdekes tényt tudhatott meg többek között az Európai Unió hivatalos nyelveiről, azok szépségéről és egyediségéről, az egyes nyelvek jellemzőiről, egy uniós fordító munkájáról, de még a luxemburgi időjárásról is.

 

 

 

Európa számokban: még mindig jelentős a különbség a férfiak és nők bérezése között

2017. március 8.

A hátrányos megkülönböztetés tilalma az EU egyik alapelve, a gyakorlatban sajnos mégis jelentős eltérés van abban, hogy életük során a férfiak és nők mennyi fizetésre számíthatnak munkájukért. Az ebben mutatkozó különbség a bérszakadék, amely az Eurostat legfrissebb (2015-ös) adatai alapján még mindig 16,3%.

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. március 6.

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Bizottsági fehér könyv Európa jövőjéről: hogyan tovább a 27 tagú EU egységével?

2017. március 2.

Az Európai Bizottság ma fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről. A fehér könyv a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. A dokumentum öt forgatókönyv alapján mutatja be, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

Galileo navigációs rendszer a vállalkozások és lakosság szolgálatában

2017. február 23.

Új taggal bővült a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat (Global Satellite Navigation System, GNSS), ugyanis 2016. december 15-én megkezdte működését Európa műholdas navigációs rendszere, a Galileo.