Információ-dús H2020 rendezvény

2014. április 4.

Április 3-án a Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramot bemutató rendezvényre került sor a SKIK-nél, az ott működő Europe Direct Tájékoztató Központ szervezésében.

Az Európai Unió most induló, Horizon2020 elnevezésű keretprogramja, az évtized végéig összesen közel 80 milliárd eurónyi forrással segíti az európai kutatás-fejlesztést és az innovációt. Ezen belül 8,6 milliárd euró keretösszeggel – az uniós kutatás-fejlesztési keretprogramok történetében először - a kis- és középvállalkozások önállóan is pályázhatnak a közvetlenül Brüsszelből elérhető támogatásokra.

Magyarok az Europa Nostra-díj 2014. évi nyertesei között

2014. április 4.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2014. évi nyerteseinek listáját. A 27 díjazott négy területen végzett kiemelkedő munkát: örökség-megőrzés, kutatás, példamutató elkötelezettség, oktatás, képzés és a tudatosság növelése.

Dél-Dunántúl a legszegényebb EU régiók között

2014. március 6.

A Dél-Dunántúl az egyik abból a négy magyar régióból, melyek szerepelnek EU 28 tagországának legszegényebb régiói között.

Az EP választás honlapja

2014. február 19.

Az Európai Parlament új honlapja a www.elections2014.eu címen nyújt tájékoztatást a május 22-25 közötti európai választásokról. A honlap magyar nyelven is elérhető, így információt ad többek között arról is, hogy Magyarországról hogyan szavazhat majd május 25-én.

EP választás - infogarafika az EU intézményiről

2014. január 21.

A 2014. május 22-25-én lesznek az Európai Parlamenti választások. A 28 tagország képviselői az EU egyetlen közvetlenül választott uniós intézményébe kerülnek bele, de hogyan is néz ki az EU teljes intézményrendszere? Erre a kérdésre ad rövid és érthető választ ez az infografikán.

Görögország az Unió soros elnöke

2014. január 20.

2014. január 1-jén Litvánia átadta a soros elnökség feladatát. A féléves hellén elnökség prioritásai a következők: növekedésösztönzés, munkahelyteremtés és a szociális kohézió előmozdítása.

Az EP elfogadta a Horizont 2020 programot

2013. december 7.

Az Európai Parlament által elfogadott új, uniós Horizont 2020 kutatási és innovációs költségvetésnek köszönhetően – a program elődjének tekinthető 7. kutatási és technológiai keretprogramnál (FP7) – lényegesen több pénzből gazdálkodhatnak a Marie Skłodowska-Curie-fellépések keretében nyújtható kutatási támogatások és a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT).

EP választások 2014

2013. december 7.

Az európai parlamenti választások 2014. május 22–25. között fognak zajlani. A leghamarabb a hollandok és a britek járulnak majd a szavazóurnákhoz, május 22-én. Május 23-án Írországban, 24-én Szlovákiában, Máltában és Lettországban szavaznak majd. Csehországban és Olaszországban két nap áll a szavazók rendelkezésére: a csehek május 23–24. között, az olaszok 24–25. között szavazhatnak. A legtöbb uniós tagállamban azonban május 25. lesz a választás napja, így Romániában és Magyarországon is. 

1,6 milliárd euró a közlekedés támogatására

2013. november 6.

A közlekedési infrastruktúra európai szintű, átfogó fejlesztése érdekében az Európai Bizottság a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) program keretében 172 projektnek nyújt összesen közel 1,6 milliárd eurós uniós társfinanszírozást. A projektek minden uniós országra és minden közlekedési módra kiterjednek.

SOLVIT - segítség a hatékony problémamegoldáshoz Európában

2013. október 8.

Az Európai Unió belső piaca különleges lehetőségeket kínál a más tagállamban letelepedni és dolgozni kívánó magánszemélyeknek és a piacukat bővíteni kívánó vállalkozásoknak. Ugyanakkor az egyének és vállalkozások szembesülhetnek olyan akadályokkal, amelyek abból adódnak, hogy egy másik tagállam hatóságai a belső piaci szabályokat helytelenül alkalmazzák. A SOLVIT-ot, mint vitarendezési mechanizmust azért hozta létre az Európai Bizottság, hogy az ilyen vitákat a bírósági út helyett más módon, a hatóságokkal egyeztetve, gyorsabban, rugalmasabban lehessen megoldani. A SOLVIT igénybevétele térítésmentes.

40 éves a Rubik kocka

2014. április 4.

Rubik Ernő professzor, a világ leghíresebb kockájának feltalálója José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozott, hogy megünnepeljék e színes találmány 40. évfordulóját. Egy ebéd mellett vitatták meg, hogy mennyire fontos a tudomány népszerűsítése és oktatása annak érdekében, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a tudományokkal, a technológiával, a műszaki tanulmányokkal és a matematikával összefüggő karrierlehetőségek iránt.

Megszűnnek a roamingdíjak Európában

2014. április 4.

Az Európai Parlament ma a „behálózott kontinens” elnevezésű (az egységes távközlési piacról szóló) bizottsági rendeletjavaslat* általános szavazásának részeként megszavazta a roamingdíjak 2015 karácsonyától hatályba lépő eltörlését.

Európai korrupcióellenes jelentés

2014. február 19.

 

Az Európai Bizottság által készített dokumentum szerint a korrupció továbbra is az egyik legnagyobb kihívás Európa számára. Egyetlen tagállam sem mentes tőle, az európai gazdaságnak pedig évente mintegy 120 milliárd euró kára származik belőle. Bár az elmúlt években a tagállamok számos erőfeszítést tettek felszámolására, további intézkedésekre van szükség.

Az európai iparnak újjá kell születnie

2014. február 19.

Az EU iparának jelenlegi helyzetéről szóló bizottsági jelentés szerint a legtöbb ágazat még mindig nem érte el a válság előtti kibocsátás szintjét, ráadásul a tagállamok és a szektorok között nagyok a különbségek.

EU Bookshop

2014. január 21.

Az EU Bookshop online könyvesbolt, könyvtár és archívum, mely az 1952 óta megjelentetett uniós kiadványokhoz ad hozzáférést. Sok kiadvány ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető.

250 millió euró a magyar vasút fejlesztésére

2014. január 17.

A Kaposvár-Dombóvár közötti vasútszakasz is részesül a 2013-2016-os, 250 millió eurós vasútfejlesztési programból.

A Bizottság frissítette a tiltott légitársaságok listáját

2013. december 7.

Az Európai Bizottság újból – immár a 22. alkalommal – naprakésszé tette az Európai Unióban működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezett légitársaságok európai jegyzékét, az úgynevezett európai repülésbiztonsági listát.

Kaposvár és a Zselic Európa kiemelt úti célja lett

2013. november 13.

Az Európai Bizottság kiválasztotta a kiváló európai desztináció idei 19 helyszínét, akik közül az egyik Kaposvár és a Zselic térsége lett.

2014-es EU bővítés

2013. november 6.

Az Európai Unió bővítésének 2014-es prioritásait hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság. Albánia, Macedónia, Szerbia és Törökország mellett további, főleg Nyugat-Balkáni ország lehetséges csatlakozása is terítéken lesz a jövő évi tárgyalásokon.

Enterprise Europe Network – üzletfejlesztés karnyújtásnyira

2013. szeptember 12.

Az Európai Unió gazdaságilag egyik legfontosabbnak tekinthető intézménye az Enterprise Europe Network. Világ szerte magas színvonalú szolgáltatást nyújt a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak, kutatási központoknak és az egyetemeknek. Itthon elsősorban a vállalkozásfejlesztés, a nemzetközi piacok meghódítása, a technológia-transzfer támogatása és a nemzetközi K+F együttműködések elősegítése tartozik fő céljaik közé.