-

Megnyitja kapuit a Kaposvári Vigasságok Tere

2015. augusztus 27.

Augusztus 28-án nyitja meg kapuit a Kaposvári Vigasságok Tere, mely 495.364.190 Ft Európai Uniós támogatásban részesült. A megnyitón köszöntőt mond dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. A létesítmény kialakítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósult meg.

Európa legnépszerűbb turistalátványosságai

2015. augusztus 5.

Az Európa Pont ismét összeállított egy különleges infografikát. A látványos kép Európa legnépszerűbb történelmi, művészeti, szórakoztató vagy épp szakrális helyszíneit mutatja be.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 29.

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

Nyaralási szezon: hasznos tanácsok külföldi utazásához

2015. július 17.

A nyaralási szezon kezdetével sokmillió európai polgár tervez utazást Európában vagy akár más földrészre, ezért néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni arra az esetre, ha utazása során problémák merülnének fel.

Jóváhagyták a 13,1 milliárd eurós közlekedési beruházást

2015. július 13.

A Bizottság rekord nagyságú, a közlekedési ágazatot támogató 13,1 milliárd eurós beruházási terve közelebb került a megvalósításhoz azt követően, hogy a tagállamok jóváhagyták az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében finanszírozandó projektek jegyzékét.

Eredményjelentés a megújuló energiaforrások használatáról

2015. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2020-as célkitűzésekhez kapcsolódó eredményjelentését, amely alapján az EU jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 20%-os megújulóenergia-célt. 2014-ben a megújuló energiaforrások becsült részesedése a bruttó végső energiafogyasztásban 15,3% volt, ami azt jelenti, hogy az EU és a tagállamok nagy többsége jó ütemben halad céljai felé: az előzetes adatok szerint 25 tagállam teljesítette a 2013–2014-re vonatkozó nemzeti célokat.

Meghívó: Konzultáció az aktuális GINOP pályázatokról

2015. június 12.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt a vállalkozások számára kiírt pályázati felhívásokat elemző rendezvényére.
A konzultáción a három aktuális GINOP pályázat lesz bemutatva:

  • Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

Uniós támogatásból megújul Kaposvár buszflottája

2015. május 26.

4,093 milliárd Ft Európai Uniós támogatásból újul meg Kelet-Közép-Európában elsőként Kaposváron a város teljes buszflottája. A Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) megvalósuló beruházás támogatási aránya 97,5%.

Az Európai Bizottság bemutatta a migrációs stratégiáját

2015. május 19.

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette az európai migrációs stratégiát, amely amellett, hogy körvonalazza a földközi-tengeri térségben uralkodó válsághelyzetre reagáló azonnali intézkedéseket, azokat a lépéseket is ismerteti, amelyeket a következő években a migrációkezelés javítására a migráció valamennyi vonatkozásában tenni kell.

Milánói Világkiállítás – KKV rendezvények és B2B lehetőségek

2015. május 5.

A 2015. május 1. és október 31. között Milánóban megrendezésre kerülő világkiállítás alkalmából az Európai Bizottság – az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák (Eurochambres) közreműködésével – magas szintű nemzetköziesítési rendezvényeket és üzletember-találkozókat szervez uniós és harmadik országok cégei között.

Európai biztonsági stratégia három prioritás mentén

2015. május 5.

A Bizottság lépéseket tesz a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén folytatott uniós együttműködés megerősítésére.

Európa-nap Kaposváron 2015-ben is!

2015. április 23.

Az Európa-nap egy országos rendezvénysorozat, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervez minden évben. A kaposvári Europe Direct iroda szervezésében a tavalyi évben első alkalommal került megrendezésre Európa-nap, melyre partnerszervezeteinkkel közösen idén is várjuk az érdeklődőket Kaposvár belvárosában, az Európa Parkban 2015. május 7-én 10.00-18.00 óráig.

Fiatalnak lenni ma Európában – az Eurostat kiadványa

2015. április 21.

Az Eurostat egy új kiadványt jelentetett meg „Fiatalnak lenni ma Európában” címmel, amelynek apropóján az uniós statisztikai hivatal egy közleményt is kiadott, kiemelve néhány adatot az aprilis 27-én induló európai ifjúsági hét előtt.

Erasmus+ Pályázati Lehetőségek Új Pályázók Részére

2015. április 16.

Erasmus+ az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja. Kiknek szól a rendezvény?
Oktatási és képzési intézmények / cégek, vállalkozások / civil szervezetek képviselőinek, akik KÖZNEVELÉSI, SZAKKÉPZÉSI témában terveznek nemzetközi együttműködést megvalósítani, akár szektorok közt átnyúlóan is.

Euroscola-játék: április 13-24.

2015. március 27.

Az EUROSCOLA-játék az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett internetes kvízjáték, amelynek fődíja az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékára való kiutazás támogatása. Az idei internetes kvízjáték tavaszi vetélkedője április 13-tól 24-ig tart.

Tavasztól pályázni lehet a régi családi házak felújításának támogatására

2015. augusztus 5.

Jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Horvátországba készülsz nyaralni? - Infografika

2015. augusztus 3.

Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozása megkönnyítette az oda készülő nyaralók dolgát, hiszen ma már egy személyi igazolvány elég az utazáshoz, de a hasznos szavak ismerete sokat segíthet a kikapcsolódás során.

"SUPER" vállalkozásfejlesztési roadshow 2015. július 21-22.

2015. július 20.

A Széchenyi 2020 keretében hamarosan még több pályázati lehetőség nyílik meg a KKV szektor előtt.

Éppen ezért a Miniszterelnökség a vállalkozói kedv és az ötletek iránti nyitottság ösztönzésére indított egy nyári rendezvénysorozatot. A Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat (SUPER) road show célja, hogy az aktuális fejlesztéspolitikai ciklus pályázatainak lehető legsikeresebb kihasználása érdekében a KKV-kat hasznos információval lássa el, pályázásra bátorítsa, inspirálja őket – valamint a vállalkozást még csak tervező érdeklődőket is motiválja.

Hamarosan véget ér a műanyag zacskók kora - infografikával

2015. július 16.

Évente mintegy 200 műanyag szatyrot használnak fejenként az európaiak, amelyek többségét egyszeri használat után kidobják. Az Európai Parlament döntése szerint csökkenteni kell az EU-ban használt, leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát.

Európa leggyorsabb vonata üzembe állt

2015. július 8.

Kihívója akadt a TGV-nek: nemrégiben üzembe állították Európa leggyorsabbnak mondott szupervonatát, a Frecciarossa 1000-et Olaszországban, amely 400 km/óra sebességgel képes haladni. Az utasoknak azonban egyelőre be kell érnie óránként mindössze 300-350 km megtételével, mivel az olasz vasútvonalak még nem teszik lehetővé ezt a száguldást.

Töltse le ingyenesen az „Utazás külföldre” alkalmazást

2015. június 25.

Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon? Kell-e bukósisakot viselnie, ha Svédországban kerékpárra ül? Megtudhatja, ha letölti ezt az ingyenes alkalmazást, amely a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos összes fontos európai szabály ismertetésén túl játékos időtöltést is kínál. Ha még külföldi utazása előtt letölti, az adatforgalomért roamingdíjat sem kell fizetnie.

2012 óta 2%-kal csökkent a dohányfogyasztás az EU-ban

2015. június 3.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnap jegyében a Bizottság közzétette az európaiak dohányzáshoz való hozzáállásáról készített Eurobarométer felmérést. A felmérés tanúsága szerint a dohányzás Európában mindenütt visszaszorulóban van. A dohányfogyasztás az EU-ban 2012-höz képest 2 százalékponttal (28%-ról 26%-ra), a 15 és 24 év közötti korosztály körében pedig 4 százalékponttal (29%-ról 25%-ra) esett vissza.

2 napos EU angol szókincsfejlesztő tréning

2015. május 22.

A SKIK 2 napos tréninget szervez az Európai Unióhoz és az EU páklyázatokhoz köthető szókincs bővítésére. Ha voltak már gondjai azzal, hogy bizonyos kifejezéseket nem tudott pontosan lefordítani, vagy szeretné megérteni az európai uniós alapvető kifejezéseket, akkor ezt a tréninget Önnek  ajánljuk.

Kövessen minket!

2015. május 18.

Elindult tájékoztató irodánk Facebook oldala. Kövesse és legyen naprakész EU állampolgár!

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

2015. május 5.

A reál-GDP 2015-ben várhatóan 1,8%-kal nő az EU-ban és 1,5%-kal az euróövezetben, ami 0,1 százalékpontos, illetve 0,2 százalékpontos javulás a három hónappal ezelőtti előrejelzéshez képest. Magyarországon a reál GDP 2014-ben 3,6%-kal nőtt. A növekedés várhatóan fennmarad, ám némileg lassul, így 2015-re 2,8%-os, majd jövőre 2,2%-os növekedést jeleznek.

A tagállamok dönthetnek a GMO-k felhasználásáról

2015. április 30.

A Bizottság bemutatta a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) élelmiszerként és takarmányként való engedélyezésére vonatkozó döntéshozatali eljárás felülvizsgálatának eredményeit. Ez a felülvizsgálat a 2014 júliusában az Európai Parlament elé terjesztett politikai iránymutatásból következik, amely alapján az Európai Bizottság megválasztására sor került. A felülvizsgálat megerősíti, hogy olyan, a közvéleményt tükröző változtatásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzeti kormányok nagyobb mértékben beleszólhassanak az uniós engedéllyel rendelkező GMO-k állati vagy emberi fogyasztásra (azaz takarmányként, illetve élelmiszerként) való felhasználásába.

Autóval Európában – mire kell felkészülni?

2015. április 21.

Egy-egy autós európai vakáció előtt számos dolgot át kell gondolnunk. Ebben szeretnénk most segíteni az idei nyári szezon előtt. Az Európa Pont infografikája összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok szabályozásairól – külföldi nyaralás előtt kötelező!

Európai beruházási terv: Katainen alelnök Magyarországon

2015. április 21.

Az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, Jyrki Katainen április 17-én, pénteken Magyarországra látogatott, hogy az európai beruházási tervet népszerűsítse.

Újabb EU támogatásból fejlesztik többek között a kaposvári kórházat is

2015. április 13.

Az Európai Bizottság összesen több mint 203 millió euró értékben hagyott jóvá négy hazai, egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházást. Az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön megvalósuló projektekhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt társfinanszírozást.

Teljes egészében megújul a kaposvári vasútállomás

2015. március 24.

A MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja keretében elkezdődött a kaposvári vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes körű felújítása, amely több mint 1,6 milliárd forintból európai uniós forrásból valósul meg.