Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság

2019. október 17.

Az EU-ban csaknem 18 millió uniós polgár él vagy dolgozik egy másik tagállamban – kétszer annyi ember, mint tíz évvel ezelőtt. Az ő érdekeit képviseli a most munkába álló Európai Munkaügyi Hatóság.

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért

2019. október 10.

A gyógyszerhamisítás komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Holnap azonban új korszak kezdődik, ugyanis új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban árusított vényköteles gyógyszerek biztonsági elemeire vonatkozóan.

Pedagógusok világnapja: a Bizottság jelentést tesz közzé a tanári fizetésekről

2019. október 8.

Az Európai Bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok világnapja (október 5.) alkalmából közzétette éves jelentését, melyben a tanárok és az iskolaigazgatók fizetéséről és juttatásairól ad áttekintést.

Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után

2019. október 3.

2019. szeptember 21-én két súlyos földrengés rázta meg Albániát, melyeket a rákövetkező napokban heves esőzések követtek az érintett területeken. Ezek a természeti katasztrófák komoly károkat okoztak, ezért az albán hatóságok nemzetközi segítséget kértek az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Műanyagok: több mint 100 partner vállalja, hogy 2025-re 10 millió tonnára növelik az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában

2019. szeptember 27.

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írta alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, vállalva, hogy önkéntes lépésekkel segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.

Az Európai Parlament megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat

2019. szeptember 19.

A képviselők jóváhagyták az Unió kutatási programjaira és az Erasmus+ programra szánt források 100 millió euróval való bővítését.

Meghívó - Fókuszban a BREXIT

2019. szeptember 17.

A Brit Nagykövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. szeptember 26-án megrendezi a "Fókuszban a BREXIT" című rendezvénysorozat következő eseményét.

Az EU továbbra is élen jár az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben

2019. szeptember 16.

Az Európai Bizottság ismételten megerősítette, hogy az Európai Unió elkötelezetten küzd azért, hogy gyorsabb előrelépést sikerüljön elérni az éghajlatvédelem terén. A legnagyobb gazdasági szereplők, az ún. meghatározó gazdaságok közül az Európai Unió az első, amely jogilag kötelező erejű keretszabályozást léptetett életbe, hogy teljesítse a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és jó úton halad afelé, hogy alacsony üvegházhatású-gázkibocsátású gazdasági termelésre álljon át. Távlati célja az, hogy gazdasága 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

180 milliárd forintos EU-támogatás az M30 kiépítésére Miskolc és Tornyosnémeti között

2019. szeptember 16.

Az Európai Unió 552,6 millió eurót (több mint 180 milliárd forintot) fordít az M30-as autópálya meghosszabbítására, a Miskolcot a szlovák határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő pályaszakasz kiépítésére.

Brexit: a Bizottság felkészülésre ösztönzi az uniós polgárokat és vállalkozásokat

2019. szeptember 6.

Már csak nyolc hét van hátra az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséig. Az Európai Bizottság ezért a mai napon – hatodik brexitfelkészülési közleményében – ismételten felszólítja az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli brexitre.

Juvenes Translatores - fordítási verseny középiskolások számára

2019. szeptember 2.

Az Európai Bizottság – immár a 13. alkalommal – idén is megrendezi a Juvenes Translatores fordítási versenyt a 17 éves európai középiskolások számára. Az EU-országok középiskolái szeptember 2-től regisztrálhatják diákjaikat az interneten. Idén a lefordítandó szövegek arról szólnak majd, hogyan tudnak a fiatalok részt vállalni Európa jövőjének alakításában. Újdonság, hogy idén először a diákoknak nem papíron, hanem számítógépen, online kell elkészíteniük fordításukat.

Hol a legveszélyesebb autóba ülni az EU-ban?

2019. augusztus 21.

A kelet-európai országokban a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma az Európai unión belül - derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági tanács tavalyi adataiból. Jó hír eközben, hogy az összes tagállam adatait nézve a halálos balestek száma több mint felével csökkent az elmúlt két évtizedben.

Eurobarométer: 5 éve nem volt ilyen pozitív a felmérés eredménye

2019. augusztus 10.

Az új Eurobarométer felmérés eredményeiből az derül ki, hogy az európai polgárok a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekintenek pozitívan az Európai Unióra. 2014 óta nem volt ilyen magas a bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje.

A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen

2019. július 29.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy eljárást indít Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságánál a menedékjog iránti kérelmekhez segítséget nyújtó tevékenységeket bűncselekménynek nyilvánító és a menedékjog kérelmezésének jogát tovább szűkítő jogszabályok miatt.

A Parlament az Európai Bizottság elnökévé választotta Ursula von der Leyent

2019. július 19.

Az Európai Parlament titkos szavazás során 2019. július 16-án Strasbourgban 383 szavazattal az Európai Bizottság következő elnökévé választotta Ursula von der Leyent.

Hat magyar város is szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében

2019. október 16.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadásában hazánk is kiemelkedő helyen kapott szerepet. A most közzétett felmérés a tavalyihoz képest szélesebb mintából vett mennyiségi és minőségi adatokat dolgoz fel: 30 ország – a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc – 190 városát veszi górcső alá, hogy aktuális képet adjon Európa kulturális és kreatív gazdagságáról.

Akik igazán csak a szaunában nyílnak meg: egy csésze Finnország

2019. október 8.

Ha Finnország, akkor szauna, világszínvonalú oktatás, környezetvédelem és nehezen megközelíthető emberek. A Budapesten működő Európa Pont "egy csésze Európa" című sorozatának középpontjában ezúttal a Tanács soros elnökségét adó Finnország állt. Az est betekintést engedett a sztereotíp – de teljesen igaz – kép mögé, melyhez egy Finnországból elvágyott, Magyarországon letelepedő finntől, egy Finnországba elvágyott finnmániás magyartól és persze az est díszvendégétől, a budapesti finn nagykövettől kaptak részleteket a résztvevők. 

2030-ra akár Dánia éves energiafogyasztását megspórolhatja az EU

2019. október 3.

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek a Bizottság által elfogadott legújabb, környezettudatos terméktervezésre vonatkozó intézkedések.

Fedezd fel Európát! Pályázz! Utazz! Szervezz programot!

2019. október 2.

Nyerjetek kirándulást az Európai Unió Házába, Budapestre!
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával, valamint az Innovációs és Technológia Minisztériummal együttműködésben pályázatot hirdet vidéki középiskolák részére egynapos budapesti kiránduláson történő részvételre, amelyre a 2019/2020-as tanév 2. félévében kerül sor.

Brexit: az új Európai Parlament teljes súlyával az uniós álláspont mögött

2019. szeptember 24.

A kilépési megállapodás igazságos, kiegyensúlyozott és jogbiztonságot teremt, fogalmaztak az új Európai Parlament képviselői. Állásfoglalásukban ismét kiálltak a rendezett kilépés mellett.

A Bizottság – bizonyos feltételekkel – engedélyezi, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy energiavállalatot

2019. szeptember 18.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen az általa önként vállalt kötelezettségeknek.

Az EU megőrizte globális szerepét az agrár-élelmiszeriparban

2019. szeptember 17.

 Az Európai Bizottság szeptember elején tette közzé jelentését, mely szerint az EU az elmúlt években továbbra is megőrizte az agrár-élelmiszeripari termékek legnagyobb globális exportőreként kivívott helyét.

A védőoltások biztonságosak, hatékonyak és nélkülözhetetlenek

2019. szeptember 16.

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szervezésében rendezték meg a világon első ízben a Védőoltásügyi Világkonferenciát Brüsszelben annak érdekében, hogy felgyorsítsa a globális fellépést a védőoltással megelőzhető betegségek terjedésének megfékezése és a védőoltásokkal kapcsolatban világszerte tapasztalt félretájékoztatás megakadályozása érdekében.

Ursula von der Leyen bemutatja a biztosokat – Trócsányi László a tervek szerint a „Szomszédságpolitika és bővítés” tárcát kapja

2019. szeptember 16.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke bemutatta csapatát és a hivatalba lépő Európai Bizottság új felépítését. Az új Bizottság tükrözni fogja a politikai iránymutatásokban meghatározott prioritásokat és elképzeléseket.

Tanévkezdés: folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram

2019. szeptember 2.

A 2019–2020-as tanévben is folytatódó program az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást hivatott előmozdítani a gyermekek körében. Ezért az iskolások gyümölcsöt, zöldséget és tejet kapnak az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az elmúlt tanévben Unió-szerte több mint 20 millió iskolás – az EU-ban élő gyermekek 20%-a – részesült a kezdeményezés előnyeiből.

Ismét megnyílt az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program

2019. augusztus 30.

A programba, melyet az Európai Parlament 2017-től indított el minden tagállamban, középiskolák jelentkezését várják. Célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt. 

Ismét EU-s tudásukról adhatnak számot a diákok a "4 For Europe" vetélkedőn

2019. augusztus 12.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Az Európai Bizottság felveszi a magyar rögös túrót a hagyományos különleges termékek közé

2019. augusztus 7.

Most már a rögös túró elnevezésű hagyományos magyar túróféleség is szerepel a hagyományos különleges termékek hivatalos uniós nyilvántartásában, melybe minőségvédelmi politikájának keretében az Európai Unió eddig összesen 62 terméket vett fel.

Az Altiero Spinelli-díj győzteseinek jutalma idén 25 000 euró

2019. július 24.

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé az Altiero Spinelli-díj elnyerésére. Az először 2017-ben meghirdetett uniós szintű pályázat azokat a kiváló kezdeményezéseket hivatott jutalmazni, amelyek elősegítik, hogy a polgárok többet tudjanak az Európai Unióról, és jobban értsék az EU működését.

Budapestről nincs három órányira Európa Ifjúsági Fővárosa

2019. július 18.

A titulust éppen az az Újvidék (Novi Sad) nyerte el, amely két év múlva Európa Kulturális Fővárosaként is bemutatkozhat.