Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A gyerekek érdeke a legfontosabb a nemzetközi elhelyezési perekben

2016. április 29.

Ha a tagállamok nem működnek együtt a több országot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyekben, annak a gyermekek fizetik meg az árát - mutat rá az Európai Parlament csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalása. A képviselők a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat akarnak létrehozni, hogy a több országot érintő ügyek elbírálása felgyorsuljon.

Uniós békéltető honlap indult

2016. április 20.

A fogyasztók és vállalkozások közötti, online adásvétellel vagy szolgáltatással összefüggő viták rendezését szolgálja az uniós békéltető honlap.

Szenzációs magyar találmány! Okostelefonos applikáció segítené a vakokat

2016. április 18.

A vakok és gyengén látók számára a teljes önállóság szinte elérhetetlennek tűnik, ám úgy néz ki, egy mobiltelefonos appliká­cióval végre sokuk élete válhat könnyebbé.

Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben

2016. április 12.

Az Európai Parlament lehetőséget kínál szakmai gyakorlatokon való részvételre a pályázatok benyújtásának határideje előtt felsőfokú tanulmányok folytatására jogosító középiskolai bizonyítványt szerzett, illetve már felsőfokú tanulmányokat folytató vagy ezzel egyenértékű szakmai képzésben részesülő fiatalok számára.

   

 

Nyelvi sokszínűség az EU-ban

2016. március 18.

Az EU-nak jelenleg 24 hivatalos nyelve van, amely mellett mintegy 79 nyelvet regionális vagy kisebbségi nyelvként tartanak számon. Ezek közül a baszk, a katalán, a galíciai, a skót a gael és a walesi „hivatalos társnyelvnek” minősül, amelyeknek hivatalos használata bizonyos esetekben engedélyezett az EU intézményeiben.

A magyarok identitásának fontosabb eleme az európaiság, mint a többi EU-ország lakóinak

2016. március 10.

Az Európai Bizottság rendszeresen felméri az Európai Unió polgárainak vélekedését az Unióról és európai kérdésekről. Több mint 40 éve készül évente kétszer általános közvélemény-kutatás erről (Standard Eurobarometer) az összes tagállamban.

Laboratóriumi vs. környezetben mért károsanyag-kibocsátás

2016. március 2.

A mérgező nitrogén-dioxidot is magában foglaló nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátásáért elsősorban a dízelautók a felelősek, ezért az EU szabályozza a kibocsátott káros anyagok határértékét, valamint a mérésüket.

Magyarország digitális fejlődése lassú

2016. február 26.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2016-os értékeit. Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállam közül. Magyarország eredménye az uniós átlagnál alacsonyabb, és az elmúlt év során az eredmény lassabb ütemben növekedett az uniósnál.

Méltányos adóztatás: a Bizottság új intézkedéseket javasol a társaságiadó-kikerülés ellen

2016. január 29.

Új szabályokra van szükség a 28 uniós tagállam adóügyi jogszabályainak összehangolásához a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával szembeni hatékony és eredményes küzdelem érdekében. A javaslatok célja a társaságiadó-kikerülés uniós szinten összehangolt kezelése az OECD által tavaly ősszel kidolgozott globális standardok alapján.

Az Európai Unió - Dióhéjban / The European Union - In a Nutshell

2016. január 20.

Ajánljuk figyelmébe év végén megjelent új kiadványunkat, amely az Európai Unió döntéshozatali- és intézményrendszerét, valamint a gazdasági és politikai integritásának folyamatát mutatja be magyar és angol nyelven.

Egyszerűsödő közbeszerzés, egységes uniós rendszer

2016. január 12.

A közbeszerzési reform részeként az Európai Bizottság múlt héten elfogadta az új egységes európai közbeszerzési iratot, mely a közbeszerzések vonatkozásában jelentősen csökkenti  a vállalkozásokra, elsősorban a kkv-kra háruló adminisztratív terheket.

Női Innovátorok Európai Díja

2015. december 18.

Az Európai Bizottság bejelentette annak a 9 női innovátornak a nevét, akik 2016-ban esélyesek a harmadik alkalommal odaítélendő Női Innovátorok Európai Díjára.

Fedezd fel EUrópát! - Somogy megyei győztes videó

2015. december 17.

Gratulálunk a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Szakképző Iskolája 11.b osztályának, akik a Fedezd fel EUrópát! című versenyre készített videópályázatukkal a nyertes csapatok között végeztek!
Így részt vehetnek az egynapos budapesti osztálykiránduláson, melynek során ellátogathatnak az Európai Unió Házába és egy európai uniós fejlesztéssel megvalósult népszerű múzeumhoz, látogatóhelyhez, továbbá egy másik budapesti nevezetességhez (pl. Budai vár, Hősök tere, Kossuth tér).

Akadálymentesítés: európai különdíj Kaposvárnak

2015. december 8.

A Fogyatékos Emberek Európai Napja alkalmából az Európai Bizottság  2016-ra Milánónak ítélte az akadálymentes városokat kitüntető Access City díjat. Idén a németországi Wiesbaden vihette haza a második helyért járó díjat, a harmadik helyet pedig a franciaországi Toulouse szerezte meg. A megmérettetésben Vaasa (Finnország) mellett Kaposvár is különdíjban részesült annak köszönhetően, hogy a fogyatékossággal élők és az idősebbek érdekében élen járnak a létesítmények és szolgáltatások akadálymentesítése terén.

Uniós támogatás 38 innovatív kkv-nak, köztük három magyar vállalkozásnak

2015. november 26.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 13 ország 38 innovatív kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a kkv-támogató eszköz második szakaszának legutóbbi pályázati fordulójában.

Intelligens autók, önmagukat vezérlő drónok és robotok

2016. április 22.

Ez már nem a jövő, hanem a minket körülvevő világ, amelyben a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak. Szabályozásuk azonban morális és jogi szempontból is számos kihívás elé állítja a jogalkotókat. Az EP jogi szakbizottsága szakértőkkel vitázott a robotok megbízhatóságáról és a felmerülő biztonsági kérdésekről, illetve kockázatokról csütörtökön.

Európa-napi események Magyarországon

2016. április 20.

Európa-nap az ország 19 pontján

2016. május 1. és május 11. között

 

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Adatvédelmi reform - az EP elfogadta az új szabályokat

2016. április 15.

Új adatvédelmi szabályokról döntött az Európai Parlament. Ezek célja, hogy az internethasználóknak sokkal nagyobb befolyást biztosítson saját adataik felett, másrészt a digitális korszaknak megfelelő magas szintű és egységes Uniós adatvédelem jöjjön létre. A változtatások egyúttal minimumkövetelményeket határoznak meg a rendőrségi és bírósági célú adatfelhasználás területén.

Pályázati felhívás külföldi tanulmányútra

2016. április 6.

Az Alapítvány céljaival összhangban támogatásban kívánja részesíteni azon közgazdasági és pénzügyi, illetve azezekhez kapcsolódó interdiszciplináris tudományi területeken tanuló egyetemi, főiskolai hallgatókat, doktoranduszokat és doktorjelölteket, akik tanulmányaik előrehaladása érdekében nemzetközi tanulmányúton kívánnak részt venni.

Általános jelentés az Európai Unió tevékenységeiről

2016. március 16.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió 2015-ös helyzetét értékelő beszédet tartott az Európai Parlamentben.

Iskolai tej- és gyümölcsprogramok: a helyes táplálkozási szokások oktatása

2016. március 8.

Az unióban élő diákok jobban támogatott iskolatej-, gyümölcs-, és zöldségprogramokban, és a helyes táplálkozásról szóló oktatásban részesülhetnek hamarosan.

2016. évi európai szemeszter: a Bizottság közzétette az országjelentéseket

2016. február 29.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az uniós tagállamok előtt álló gazdasági és szociális kihívások éves elemzését, az úgynevezett országjelentéseket.

2016. téli gazdasági előrejelzés: új kihívások előtt állunk

2016. február 4.

Idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 2,7 százalékkal, 2014-ben pedig 3,7 százalékkal nőtt.

Új európai szakmai kártya

2016. január 26.

Egyszerűbbé vált bizonyos szakmák más uniós tagállamban való elismertetése az új európai szakmai kártyának (EPC) köszönhetően. Az elektronikus eljárás egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb, mint a hagyományos képesítéselismerési eljárások: a kérelem útját nyomon lehet követni online, és a már feltöltött dokumentumokat újra fel lehet használni más országokra vonatkozó új kérelmezési eljárások megindításához.

Jean-Claude Juncker újévi sajtótájékoztatója

2016. január 18.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök újévi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy noha az EU-nak több válsággal is meg kell birkóznia, elkötelezett a Bizottság első számú prioritása, azaz a növekedés és a munkahelyteremtés mellett.

Az EU soros elnöke: Hollandia

2016. január 6.

2016. január elsejével Hollandia átvette Luxemburgtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét, melynek feladatköréért június 30-ig felel. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete ennek alkalmából készített egy érdekes infógrafikát.

Szaharov-díj Ráif Badavi szaúdi bloggernek

2015. december 17.

Átadták az Európai Parlament 2015-ös gondolat- és véleményszabadságért járó kitüntetését, a Szaharov-díjat Ráif Badavi szaúdi bloggernek. A díjat a felesége vette át, mivel Raif jelenleg is börtönben van, ugyanis 1000 korbácsütés és egy jelentős pénzbüntetés mellett 10 év szabadságvesztésre is ítélték hazájában.

InvestHorizon

2015. december 8.

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák (Eurochambres) részvételével indított „InvestHorizon” projekt keretében díjmentes online képzések segítik a vállalkozókat abban, hogy az elképzeléseikből jól bemutatható üzleti tervet készítsenek a potenciális befektetők számára.

EU-s közlekedési eredménytábla 2015: javul a közlekedési helyzet a tagállamokban

2015. december 3.

Az Európai Bizottság közzétette az EU-s országok közlekedésére vonatkozó második eredménytáblát, amely a tagállamok teljesítményét 29, közlekedéssel kapcsolatos területen hasonlítja össze.

2015. évi őszi európai gazdasági előrejelzés: mérsékelt élénkülés, kihívásokkal

2015. november 12.

Az euróövezet és az egész Európai Unió gazdasági élénkülése már harmadik éve tart. Az élénkülés a globális gazdasági feltételek romlása ellenére várhatóan jövőre is folytatódni fog, noha csak mérsékelt ütemben. A csökkenő olajárak, az alkalmazkodó monetáris politika és a viszonylag gyenge euróárfolyamok mellett idén a tagállami gazdaságok stabil és általános élénkülése volt tapasztalható. Az élénkülés üteme azonban továbbra is lassú.