Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Antonio Tajanit választottak az EP elnökének

2017. január 18.

Antonio Tajani (EPP, Olaszország) nyerte 351 szavazattal az elnökválasztás negyedik, utolsó fordulóját a 282 voksot szerzett Gianni Pittella (S&D, OIaszország) előtt.

Európai Beruházási Terv: Töretlen a lendület

2017. január 12.

ESBA-megállapodások születnekmind a 28 tagállamban. A 2016. december 26-án kötött ciprusi megállapodás jelzi, hogy az ESBA garanciaalapja Unió-szerte tovább folytatja a beruházások ösztönzését.

Életbe lépett a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó rendelet

2017. január 6.

Életbe lépett az Európai Bizottság méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete. Az EU-n belüli roamingolás díja a gyakorlatban június 15-én nullázódik le.

A héa-szabályozás egyszerűsítése az online értékesítő vállalkozások számára

2016. december 16.

Az Európai Bizottság 2016. december 1-jén új szabályokat javasolt az unión belüli elektronikus kereskedelem és az online vállalkozások támogatására. Az áfát a célországban kellene majd befizetni az online értékesítés után, illetve egyszerűbbé válna az ezzel kapcsolatos ügyintézés is.

Fedezd fel Európát! - videópályázat eredménye

2016. december 12.

A versenyen való részvétel feltétele az volt, hogy a diákok készítsenek legfeljebb 2 perces videót a lakóhelyükön vagy a környéken lévő európai uniós támogatással készült egy vagy több épületről, intézményről.

Tiszta energia minden európainak

2016. december 2.

Az Európai Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz.

Brüsszel nyolcmilliárdot önt a magyar kutatás-fejlesztésbe

2016. november 21.

A Teaming elnevezésű uniós program Horizon 2020 kutatási pályázati felhívását azoknak az uniós tag és társult államoknak írta ki 2014-ben az EU, amelyek kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítménye nem éri el az európai élvonalét. Így Magyarország is pályázhatott, a NKFIH koordinálásával kilenc tervet nyújtottunk be, derült ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hétfői sajtótájékoztatóján.

 

2016. őszi gazdasági előrejelzés: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején

2016. november 10.

Az európai gazdaság továbbra is visszafogott ütemben növekszik majd, mivel a közelmúltbeli munkaerőpiaci eredményeket és a növekvő lakossági fogyasztást ellensúlyozza a növekedés útjában álló számos hátráltató tényező és a támogató tényezők gyengülése.

Az Európai Parlament több forrást fordítana munkahelyteremtésre és a fiatalok számára

2016. október 28.

Az EP több pénzt akar a fiatalkori munkanélküliség csökkentésére, gazdaságélénkítésre és a menekültválság kapcsán a harmadik országok segítésére.

Az uniós vezetők gyors döntést sürgetnek a CETA megállapodásra vonatkozóan

2016. október 28.

Az uniós vezetők az október 20–21-i csúcstalálkozójukon felszólítottak minden érintetett, hogy a még lezáratlan kérdések megoldása érdekében folytassák megbeszéléseiket, és hagyják jóvá az EU–Kanada kereskedelmi megállapodás aláírását és ideiglenes alkalmazását.

Az EU összes jogalkotása egy helyen

2016. október 28.

Az Európai Parlament jogalkotási menetrendjén keresztül egy helyen nyomon követhetőek az Európai Uniós jogalkotás állomásai. A weboldalon vonatok szimbolizálják a fontos jogszabályokat, a sínek pedig az utat, amit bejárnak.

A transzszírsavak használatának korlátozásáról szavaz az EP

2016. október 26.

Gyorséttermi ételek, félkész ételek, tészták, péksütemények, torták, margarin... Részei a mindennapi étkezéseinknek, de részük lehet a szívbetegségek, az elhízás, a cukorbetegség, vagy akár a meddőség kialakulásában is. Ezek ugyanis a telítetlen zsírsavak egy fajtáját, transzzsírsavakat tartalmaznak, amelyek nagymértékű fogyasztása káros az egészségre. Az EP a csütörtöki plenáris ülésen szavaz állásfoglalásáról, amely egy uniós szintű határértéket vezetne be az ételek transzzsírsavtartalmára.

Több mint 20 millióan esnek emberkereskedők áldozatául világszerte

2016. október 19.

Az emberkereskedelem a 21. század rabszolgasága: világszerte több mint 20 millió embert kényszerítenek szexuális munkára, vagy zsákmányolnak ki más módon, évente mintegy 117 milliárd euró profitot termel évente ez a piac. Mekkora a probléma valójában Európában és mit tesz az EU? Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és infografikánkon bemutatjuk a főbb adatokat.

A kihalás szélén álló fajok védelmét sürgeti az EP

2016. október 14.

A vadon élő állatok és növények kereskedelme a negyedik legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon, ami miatt elefántok, orrszarvúk és tigrisek ezrei pusztulnak el és fajok kerülnek a kihalás szélére. A Parlament környezetvédelmi szakbizottsága csütörtökön szavaz Catherine Bearder (liberális, brit) EP-képviselő jelentéséről, amely lépéseket javasol a tagállamok számára a vadon élő fajok védelme érdekében. Infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakul a vadon élő fajok kereskedelme számokban.

A 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. október 11.

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz.

„A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük”

2017. január 13.

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak?

Adatvédelem az elektronikus kommunikációban

2017. január 11.

Az Európai Bizottság ma javaslatokat tett az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatására, valamint magas fokú adatvédelemre az elektronikus hírközlés terén.

Mit várnak az EP-képviselők a máltai elnökségtől?

2017. január 3.

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése. Máltai EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elkövetkezendő időszaktól.

A Galileo életre kel!

2016. december 15.

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Befektetés az európai ifjúságba

2016. december 8.

Az Európai Bizottság létrehozta az új Európai Szolidaritási Testületet. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Európai Bizottság gyakornoki program

2016. november 22.

Szeretnél nemzetközi tapasztalatot szerezni? Megismernéd az Európai Bizottság működését? 5 hónapos, fizetett gyakornokság, közel 1300 hely évente

Uniós szabályok a drónokra: fő a biztonság

2016. november 11.

A vezető nélküli légi járműveket, a drónokat ma már az élet számos területén használjuk, legyen szó filmforgatásról és fotózásról, vagy akár gázvezetékek őrzéséről, erdőtüzek eloltásáról. Veszélyt jelenthetnek viszont a repülőgépekre és megsérthetik a magánszférát is. Az EP közlekedési szakbizottsága csütörtökön fogadta el a légi közlekedés új uniós szabályaihoz fűzött módosító javaslatait, amelyek már kiterjednek a drónokra is.

"Európa Ifjú Költője" versfordító verseny

2016. november 3.

A Katona József Könyvtár,a Europe Direct Információs Hálózat,a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete„Európa Ifjú Költője” címmel német-magyar és angol-magyar versfordító pályázatot hirdet.

Fiatalok Európában – szakmai konferencia

2016. október 28.

A konferencia célja a tudományos alapokon nyugvó, tudományágak közötti párbeszéd elindítása az Európai Unió és a csatlakozás előtt álló országok fiatal értelmisége körében. Hazánkban a most felnövő generáció egyben az a korosztály, akik már egész életüket európai uniós polgárként élik le. Ez komolyan meghatározza lehetőségeiket és kötelezettségeiket is, melyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a saját sorsukat alakítani képes, céltudatos emberekké váljanak.

„Visszaélésmentes” címkét vezetne be az Európai Parlament

2016. október 28.

„Visszaélésmentes” címkét adna az Európai Parlament azoknak a termékeknek, amelyek előállításakor a termelési lánc egyik szakaszában sem követtek el emberi jogi visszaélést.

Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!

2016. október 27.

Újra meghirdette nagyszabású középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. A legjobbak strasbourgi utazást nyerhetnek, továbbá értékes tárgynyereményekkel lehetnek gazdagabbak.

Euroscola őszi versenyidőszak

2016. október 26.

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája szervez magyarországi oktatási intézmények középiskolás (16-18 év) diákjai számára.

Infografika: amit érdemes tudni az Interrail bérletről

2016. október 14.

Az EP-képviselők túlnyomó többsége támogatja a javaslatot, hogy minden 18. évét betöltő európai fiatal Interrail bérletet kapjon, amely egy bizonyos időszak alatt ingyen vasúti utazási lehetőséget nyújt Európában. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót az Interrail bérletről és az európai vasútvonalakról.

Time to Move: fedezd fel velünk Európát!

2016. október 12.

Több száz programmal várják az európai fiatalokat októberben a Time to Move kampány keretében. Az Eurodesk hálózat szervezésében megvalósuló eseménysorozattal a nemzetközi mobilitási lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet. 

 

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2017–2018

2016. október 10.

Pályázat külföldi résztovábbképzés, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvétel támogatására.

A Tempus Közalapítvány pályázati felhívása a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2017-2018. évi elnyerésére a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek.