Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Adventi és karácsonyi dekorációk

2019. december 9.

A karácsonyra készülve, advent időszakában a legtöbb európai ország utcái díszbe és fénybe öltöznek, ugyanígy az otthonokban is előkerülnek a karácsonyra jellemző dekorációk. A legsötétebb hónapban a fények, az izzósorok, gyertyák a díszítés közös elemei, amellyel mindenhol találkozhatunk; de minden országnak / régiónak emellett megvannak a maga hagyományos díszítései. Ezekből mutatunk most be egy válogatást.

Kollegialitás, átláthatóság és hatékonyság: ezt szolgálják az Ursula von der Leyen vezette Bizottság munkamódszerei

2019. december 5.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tagjai a héten tartották a testület első hivatalos ülését. Ebből az alkalomból von der Leyen elnök bemutatta, milyen munkamódszereket követ majd a Bizottság a következő öt évben. A munkamódszerek mindenekelőtt azt hivatottak elősegíteni, hogy a testület a kollegialitás, az átláthatóság és a hatékonyság jegyében végezze a munkáját.

A Parlament megválasztotta a von der Leyen Bizottságot

2019. november 29.

Az új Európai Bizottságot 461 szavazattal, 157 ellenszavazat és 89 tartózkodás mellett választották meg.

Somogyi ezüstérem a 4 for Europe regionális döntőjén

2019. november 25.

A barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium „Szimbionták” nevű csapata lett a második a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája által meghirdetett 4 for Europe elnevezésű vetélkedő regionális döntőjén.

Határvédelem: EU–Szerbia megállapodás

2019. november 18.

Az Európai Unió megállapodást írt alá Szerbiával az ország és az Európai Határ- és Parti Őrség közötti együttműködésről. A megállapodást az EU nevében Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős uniós biztos és a Tanács soros elnökeként Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere, a Szerb Köztársaság nevében pedig Nebojša Stefanović miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter írta alá.

Rajzverseny középiskolásoknak az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából

2019. november 14.

Rajzversenyt hirdetnek 14-18 év közötti középiskolás fiatalok számára az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából.

Fontos megállapodás az EU és Kína között

2019. november 14.

Az Európai Unió és Kína 2019 áprilisában tartott legutóbbi csúcstalálkozójukon vállalták, hogy kétoldalú megállapodást kötve kölcsönösen oltalom alá helyeznek száz európai uniós, illetve száz kínai földrajzi árujelzőt a területükön, így védve a kérdéses termékeket az utánzatok előállítása és a visszaélések elkövetése ellen.

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak az európai gazdaság előtt

2019. november 7.

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik, és az Európai Bizottság mai előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerőpiacok továbbra is szilárd alapokon állnak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése.

A munka jövője index 2019

2019. október 31.

A Lisbon Council kétéves munka után megjelentette elemzését arról, hogyan alkalmazkodik az EU 28 tagállama az új foglalkoztatási formák megjelenéséhez, valamint a szociális rendszereik milyen hatékonyan támogatják a szociális biztonságot és reagálnak a változó társadalmi igényekre.

Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó

2019. október 30.

A Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozóra évente kétszer, az Európai Tanács tavaszi és őszi ülését megelőzően kerül sor.

Fokozott védelmet követel a méheknek az Európai Parlament

2019. október 28.

Újabb tervezetet kér az Európai Parlament a Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.

Nők vezető beosztásban: A Juncker-Bizottság átlépte a 40%-os célértéket

2019. október 24.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal. Ezen eredményeknek köszönhetően a Bizottságot világszerte azon közigazgatási szervek között tartják számon, ahol a legnagyobb a nők aránya a vezető pozíciókban.

Brexit: A Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá a megszületett megállapodás szövegét

2019. október 18.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá az Egyesült Királyság kilépéséről a tárgyalóküldöttségek szintjén megszületett megállapodást.

Hat magyar város is szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében

2019. október 16.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadásában hazánk is kiemelkedő helyen kapott szerepet. A most közzétett felmérés a tavalyihoz képest szélesebb mintából vett mennyiségi és minőségi adatokat dolgoz fel: 30 ország – a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc – 190 városát veszi górcső alá, hogy aktuális képet adjon Európa kulturális és kreatív gazdagságáról.

Az Európai Unió évfordulói 2019-ben

2019. december 9.

Lássuk, milyen évfordulókat ünnepeltünk az EU-ban idén.

Hivatalba lépett az Ursula von der Leyen vezette Bizottság

2019. december 3.

Miután az Európai Parlament múlt szerdán megválasztotta az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot a következő 5 évre, december 1-jén hivatalba lépett az új testület.

Eurobarométer: javítani kell a levegő minőségét

2019. december 2.

Az Európai Bizottság közzétette annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel.

Őszi költségvetési csomag

2019. november 28.

Az Európai Bizottság közzétette az euróövezeti tagállamok 2020. évi költségvetésiterv-javaslatairól szóló véleményét, lépéseket tett a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében, valamint elfogadta a Görögországra vonatkozó negyedik megerősített felügyeleti jelentést.

Az EU polgárainak többsége kedvezően vélekedik a nemzetközi kereskedelemről

2019. november 21.

Az Európai Bizottság közzétette az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem témájában készített Eurobarométer felmérés eredményeit. A felmérésből kiderül: az európaiak 60%-a (a magyar válaszadóknak a 72%-a) úgy véli, hogy személy szerint neki is előnyei származnak a nemzetközi kereskedelemből, 71%-uk (Magyarországon a 76%-uk) szerint pedig az EU hatékonyabban képes megvédeni hazájuk kereskedelmi érdekeit annál, mintha az egyes országok egyedül képviselnék azokat.

Az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is egyszerűbbé válik

2019. november 15.

A Nemzeti Europass Központ szolgáltatásainak, az Europass önéletrajznak, az Europass mobilitási igazolványnak, a számos hasznos kiadványnak és az Álláskeresői kisokos nevű blognak köszönhetően egyszerűbbé válik az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is.

DiscoverEU: jövő nyáron újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát – november 28-ig pályázhatnak a 18 évesek

2019. november 14.

Az Európai Bizottság új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok 2019. november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

Erasmus+: Az EU 2020-ban több mint 3 milliárd euróval támogatja az európai fiatalok külföldi tanulmányait és szakképzését

2019. november 14.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2020. évi pályázati felhívását.

KKV-k – Régiók Bizottsága vélemény

2019. október 31.

Az új uniós KKV-politikát plusz forrásokkal, kapacitásnövelő programokkal és a helyi önkormányzatokkal való szorosabb partnerséggel kell megerősíteni mondja ki az októberi plenáris ülésen elfogadott véleményében a Régiók Bizottsága.

Levegőminőség - 2019-es jelentés

2019. október 31.

Megjelent az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es levegőminőségi jelentése.

Brexit

2019. október 28.

Az Európai Tanács október 17-i rendkívüli ülésén jóváhagyta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből való kilépéséről rendelkező megállapodást.

 

További 142 magyarországi település nyert el WiFi4EU-utalványt

2019. október 25.

Az Európai Bizottság kihirdette a harmadik – idén szeptemberi – WiFi4EU pályázati felhívás eredményét. A több mint 11 ezer pályázó közül a Bizottság összesen 1780 települést választott ki és részesít WiFi4EU-utalványban.

Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság

2019. október 24.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott támogatását fejezte ki az iránt, hogy Horvátország a szükséges feltételek teljesülése esetén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon.

Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság

2019. október 17.

Az EU-ban csaknem 18 millió uniós polgár él vagy dolgozik egy másik tagállamban – kétszer annyi ember, mint tíz évvel ezelőtt. Az ő érdekeit képviseli a most munkába álló Európai Munkaügyi Hatóság.

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért

2019. október 10.

A gyógyszerhamisítás komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Holnap azonban új korszak kezdődik, ugyanis új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban árusított vényköteles gyógyszerek biztonsági elemeire vonatkozóan.