Fiatalok számára hirdet pályázatot az Európai Unió

2015. január 20.

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága összeurópai esszépályázatot indított a következő címmel: „Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai.”

A pályázaton 18-25 éves fiatalok vehetnek részt, a pályaműveket legkésőbb 2015. február 27. délig lehet beküldeni.

Az EU és az Ön pénze

2015. január 14.

Az EU költségvetése az Ön költségvetése: a mezőgazdáktól a tudósokig, a vasúton utazóktól a kisvállalkozásokig mindannyian részesedünk az uniós forrásokból finanszírozott projektek hasznából. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan kezelik az uniós pénzeket Magyarországon.

2015 a Fejlesztés Európai Éve

2015. január 10.

A 2015-ös évvel kezdetét veszi a Fejlesztés Európai Éve (European Year for Development - EYD2015) tematikus év, melynek célkitűzése, hogy felhívja a polgárok figyelmét az EU nemzetközi fejlesztési együttműködésére. Azon fejlesztési együttműködési támogatásokra, melyeket az EU a határain kívüli fejlődő országokkal és régiókkal folytat a szegénység felszámolása és a világ fenntartható jövőjének biztosítása érdekében.

Megjelent új kiadványunk!

2014. december 18.

EU minőségpolitika és élelmiszer-jelölés címmel készült el új kiadványunk a Földművelésügyi Minisztérium munkatársainak közreműködésével. Lehetősége van online végiglapozni vagy ingyenesen igényelni irodánkban!

93,8 millió eurós EU-támogatás a hazai rászorulóknak

2014. december 11.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi operatív programot, melynek révén hazánk is részesül a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból. Magyarország 93,8 millió euróhoz jut a 2014–2020-as időszakban, mellyel a leginkább rászorulóknak biztosítanak természetbeni segítséget. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti ki.

Szaharov-díj: az emberi jogok védelmezőinek elismerése

2014. december 8.

Az Európai Parlament mindig is fontosnak tartotta az emberi jogok védelmét és 1988 óta jutalmazza a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy csoportokat tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak, egyben felhívja a figyelmet a díjazottak ügyére és a különböző, világszerte jellemző emberi jogi visszásságokra.

A berlini fal számokban

2014. november 21.

2014. november 9-én volt 25 éve, hogy a Németországot évtizedeken át kettéosztó falat ledöntötték – történelmi esemény volt ez nemcsak Németország, de a kelet-közép-európai országok demokratizálódási folyamatában is.

Élő facebook chat EU szakértőkkel

2014. november 20.

2014. november 24-én, 12:30 órai kezdettel, első alkalommal, kísérleti jelleggel egy online chat kerül megszervezésre a facebook-on, ahol élőben fognak EU-s szakemberek a befutott kérdésekre válaszolni.

Magyar pályázat az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nagydíjasa

2014. október 27.

Nyolcadik alkalommal jelentették be az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nyerteseit. A hét díjazott közül a legrangosabb elismerésben a Gazdagmami Kft. (http://www.gazdagmami.hu) kisgyermekes édesanyák által indított startup vállalkozások ösztönzésére irányuló projektje részesült. A nagydíjas projekt keretében az anyukák vállalkozói készségeket és szemléletet sajátítanak el azzal a céllal, hogy saját vállalkozásba kezdjenek, és azt sikerre vigyék.

Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az EU-ban

2014. október 27.

A negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll. Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

a negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll

Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

A bizottság meghatározza a 2030-ig szükséges infrastrukturális prioritásokat és beruházási igényeket

2015. január 20.

Az Európai Bizottság kilenc tanulmányt tett közzé a TEN-T (Transzeurópai Közlekedési Hálózat) törzshálózati folyosók jelenlegi állásáról és a fejlesztési igényekről. A tanulmányok eredményeként meghatározták az infrastrukturális fejlesztési igényeket, amelyek megközelítőleg 700 milliárd euró pénzügyi befektetést tesznek szükségessé 2030-ig.

Magyar cégek a H2020 második fázisának nyertesei között

2015. január 12.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt több mint 275 innovatív kis- és középvállalkozás részesül rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatásban. A támogatás az innovatív tevékenységgel foglalkozó kisebb  vállalkozásoknak segít abban, hogy ötleteiket magvalósítsák, és azokkal piacra lépjenek.

A Juncker-Bizottság megnyitja az EU Tanácsának lett elnökségét

2015. január 6.

Január 7-8-án a biztosi testület Rigába utazik, hogy a hagyományoknak megfelelően látogatást tegyen az Európai Unió Tanácsának soron következő elnökségét betöltő tagállamban. Lettország első alkalommal, 2015 januárjától júniusáig látja el a soros elnökség tisztét.

Európai beruházási offenzíva: kétezer potenciális projekt 1,3 billió euró értékben

2014. december 11.

Az EU beruházással foglalkozó munkacsoportja nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely rámutat, hogy Európa jelentős beruházási potenciállal bír. A dokumentum mintegy 2 000 projektet azonosít Európa-szerte, ezek összesen 1,3 billió euró beruházási értéket képviselnek.

Az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

2014. december 8.

Az uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6%-kkal növekedtek. Az előző év 6,8%-os adatához képest azonban ez erőteljes lassulás. Alacsonyabb továbbá a világátlagnál (4,9%), valamint az amerikai (5%) és a japán (5,5%) vállalatok értékeinél is.

Migráció Magyarországon

2014. november 21.

„Menjek vagy maradjak?” – a kérdés sok mindenkiben felmerült az utóbbi időben Magyarországon, statisztikai adatok alapján úgy tűnik, egyre többen élnek az EU adta lehetőségekkel és próbálnak szerencsét hosszabb-rövidebb ideig valamelyik másik tagállamban (a Magyarországot elhagyók 80%-a Európán belül marad) vagy éppen távolabbi országokban.

Tempus Közalapítvány

2014. november 21.

Új épületben és megújult honlappal várja az érdeklődő hallgatókat, tanárokat, vállalkozásokat és civileket a Tempus Közalapítvány.

A Prezi vezérigazgatóját választották 2014 legjobb internetes vállalkozójának

2014. november 10.

A Prezi egyik alapítója, Árvai Péter lett az év európai internetes vállalkozója. Az Európai Bizottság által is támogatott Europioneers díj a kiemelkedő európai startup vállalkozásokat részesíti elismerésben.

Gyermekszegénység Magyarországon és Európában: EU eszközök és támogatási lehetőségek

2014. október 27.

Október 13-án Budapesten rendezett szemináriumot az Európai Bizottság a Beruházások a gyermekek érdekében: a hátrányos helyzetből való kitörés címet viselő bizottsági ajánlásról. A rendezvényen közel 50 fő regionális és helyi szinten dolgozó szakemberrel közösen tekintették át a gyerekek és családjaik érdekében rendelkezésre álló magyarországi szakpolitikai eszközöket és az EU által biztosított támogatási lehetőségeket.

Gázrendszer stressz-teszt

2014. október 27.

Kulcsfontosságú az együttműködés a gázellátás zavartalanságának biztosítása érdekében. Mi történik, ha az orosz gázszállítások elakadnak a télen? Biztosított lesz a családoknak és vállalatoknak az energiaellátás? Mit tehet az EU és a tagállamok?