-

Uniós támogatás 38 innovatív kkv-nak, köztük három magyar vállalkozásnak

2015. november 26.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 13 ország 38 innovatív kis- és középvállalkozása részesül támogatásban a kkv-támogató eszköz második szakaszának legutóbbi pályázati fordulójában.

4 FOR EUROPE regionális döntő Kaposváron

2015. november 3.

Idén is izgalmas vetélkedő került megrendezésre Kaposváron a somogyi Europe Direct iroda társzervezésében. A Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában megrendezésre került 4 FOR EUROPE középiskolai verseny Dél-dunántúli döntőjén a régió 10 legjobb csapata vett részt.

Vállalkozói vélemény: Mi nehezíti a vállalkozások működését az EU belső piacán?

2015. október 12.

Az  EU belső piacán a vállalkozások működését legfőbbképpen az eltérő nemzeti termék- és szolgáltatásszabályozások, az ezekhez társuló bonyolult követelményrendszer és az átláthatatlan (és elérhetetlen) információk jelentik.

Fedezd fel EUrópát!

2015. október 5.

Kutass! Filmezz! Utazz!

Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

60 millió eurós uniós támogatás Magyarország és Horvátország együttműködéséhez

2015. szeptember 29.

A Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Horvátország közötti, határokon átnyúló együttműködési programot. A program 73,9 millió eurós teljes költségvetéséből – amelyből 60,8 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosít – a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére, valamint a határ menti régiók környezetének védelmére törekszik.

Europe Direct irodák Strasbourgban

2015. szeptember 14.

A Europe Direct irodák számára szervezett Brüsszel-Strasbourg-Luxemburgon átívelő intenzív tanulmányúton Europe Direct Tájékoztató Központ - Somogy megye munkatársa is részt vett.

Tavasztól pályázni lehet a régi családi házak felújításának támogatására

2015. augusztus 5.

Jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Horvátországba készülsz nyaralni? - Infografika

2015. augusztus 3.

Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozása megkönnyítette az oda készülő nyaralók dolgát, hiszen ma már egy személyi igazolvány elég az utazáshoz, de a hasznos szavak ismerete sokat segíthet a kikapcsolódás során.

"SUPER" vállalkozásfejlesztési roadshow 2015. július 21-22.

2015. július 20.

A Széchenyi 2020 keretében hamarosan még több pályázati lehetőség nyílik meg a KKV szektor előtt.

Éppen ezért a Miniszterelnökség a vállalkozói kedv és az ötletek iránti nyitottság ösztönzésére indított egy nyári rendezvénysorozatot. A Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat (SUPER) road show célja, hogy az aktuális fejlesztéspolitikai ciklus pályázatainak lehető legsikeresebb kihasználása érdekében a KKV-kat hasznos információval lássa el, pályázásra bátorítsa, inspirálja őket – valamint a vállalkozást még csak tervező érdeklődőket is motiválja.

Hamarosan véget ér a műanyag zacskók kora - infografikával

2015. július 16.

Évente mintegy 200 műanyag szatyrot használnak fejenként az európaiak, amelyek többségét egyszeri használat után kidobják. Az Európai Parlament döntése szerint csökkenteni kell az EU-ban használt, leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát.

Európa leggyorsabb vonata üzembe állt

2015. július 8.

Kihívója akadt a TGV-nek: nemrégiben üzembe állították Európa leggyorsabbnak mondott szupervonatát, a Frecciarossa 1000-et Olaszországban, amely 400 km/óra sebességgel képes haladni. Az utasoknak azonban egyelőre be kell érnie óránként mindössze 300-350 km megtételével, mivel az olasz vasútvonalak még nem teszik lehetővé ezt a száguldást.

Töltse le ingyenesen az „Utazás külföldre” alkalmazást

2015. június 25.

Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon? Kell-e bukósisakot viselnie, ha Svédországban kerékpárra ül? Megtudhatja, ha letölti ezt az ingyenes alkalmazást, amely a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos összes fontos európai szabály ismertetésén túl játékos időtöltést is kínál. Ha még külföldi utazása előtt letölti, az adatforgalomért roamingdíjat sem kell fizetnie.

2012 óta 2%-kal csökkent a dohányfogyasztás az EU-ban

2015. június 3.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnap jegyében a Bizottság közzétette az európaiak dohányzáshoz való hozzáállásáról készített Eurobarométer felmérést. A felmérés tanúsága szerint a dohányzás Európában mindenütt visszaszorulóban van. A dohányfogyasztás az EU-ban 2012-höz képest 2 százalékponttal (28%-ról 26%-ra), a 15 és 24 év közötti korosztály körében pedig 4 százalékponttal (29%-ról 25%-ra) esett vissza.

2 napos EU angol szókincsfejlesztő tréning

2015. május 22.

A SKIK 2 napos tréninget szervez az Európai Unióhoz és az EU páklyázatokhoz köthető szókincs bővítésére. Ha voltak már gondjai azzal, hogy bizonyos kifejezéseket nem tudott pontosan lefordítani, vagy szeretné megérteni az európai uniós alapvető kifejezéseket, akkor ezt a tréninget Önnek  ajánljuk.

Kövessen minket!

2015. május 18.

Elindult tájékoztató irodánk Facebook oldala. Kövesse és legyen naprakész EU állampolgár!

2015. évi őszi európai gazdasági előrejelzés: mérsékelt élénkülés, kihívásokkal

2015. november 12.

Az euróövezet és az egész Európai Unió gazdasági élénkülése már harmadik éve tart. Az élénkülés a globális gazdasági feltételek romlása ellenére várhatóan jövőre is folytatódni fog, noha csak mérsékelt ütemben. A csökkenő olajárak, az alkalmazkodó monetáris politika és a viszonylag gyenge euróárfolyamok mellett idén a tagállami gazdaságok stabil és általános élénkülése volt tapasztalható. Az élénkülés üteme azonban továbbra is lassú.

Horizont 2020: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra a következő két évben

2015. október 14.

Az Európai Bizottság elfogadta az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016–17-re szóló új munkaprogramját.

Átadták az új hulladékkezelő telepet Kaposváron

2015. október 6.

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megépített komplex hulladékkezelő központot adták át hétfőn Kaposváron. A nettó 6,3 milliárd forintból, mintegy 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban résztvevő 118 település összefogásával valósult meg.

Kihasználatlanok az elektronikus kereskedelemben rejlő lehetőségek

2015. szeptember 30.

Az Európai Unióban továbbra sem kellően fejlett piac a határokon átnyúló e-kereskedelem: a vásárlók 61%-a szívesebben vásárol online a saját országán belül, és mindössze 38% azok aránya, akik más uniós országokból vásárolnak szívesebben. A bizalom hiánya, a területi korlátozások és az árdiszkrimináció számítanak a határokon átívelő elektronikus kereskedelmet hátráltató legfontosabb akadályoknak.

4 FOR EUROPE

2015. szeptember 15.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája  „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Megnyitja kapuit a Kaposvári Vigasságok Tere

2015. augusztus 27.

Augusztus 28-án nyitja meg kapuit a Kaposvári Vigasságok Tere, mely 495.364.190 Ft Európai Uniós támogatásban részesült. A megnyitón köszöntőt mond dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. A létesítmény kialakítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósult meg.

Európa legnépszerűbb turistalátványosságai

2015. augusztus 5.

Az Európa Pont ismét összeállított egy különleges infografikát. A látványos kép Európa legnépszerűbb történelmi, művészeti, szórakoztató vagy épp szakrális helyszíneit mutatja be.

1,67 milliárd euró a legígéretesebb kutatásokra

2015. július 29.

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Kutatási Tanács (EKT) 2016-os munkaprogramját. Az EKT 1,67 milliárd eurót rendelkezésre bocsátó új pályázatai – állampolgárságtól függetlenül – a legkiválóbb kutatóknak szólnak, akik Európában tevékenykednek, vagy készek idetelepülni, hogy áttörést ígérő elgondolásaikon dolgozzanak.

Nyaralási szezon: hasznos tanácsok külföldi utazásához

2015. július 17.

A nyaralási szezon kezdetével sokmillió európai polgár tervez utazást Európában vagy akár más földrészre, ezért néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni arra az esetre, ha utazása során problémák merülnének fel.

Jóváhagyták a 13,1 milliárd eurós közlekedési beruházást

2015. július 13.

A Bizottság rekord nagyságú, a közlekedési ágazatot támogató 13,1 milliárd eurós beruházási terve közelebb került a megvalósításhoz azt követően, hogy a tagállamok jóváhagyták az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility - CEF) keretében finanszírozandó projektek jegyzékét.

Eredményjelentés a megújuló energiaforrások használatáról

2015. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2020-as célkitűzésekhez kapcsolódó eredményjelentését, amely alapján az EU jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 20%-os megújulóenergia-célt. 2014-ben a megújuló energiaforrások becsült részesedése a bruttó végső energiafogyasztásban 15,3% volt, ami azt jelenti, hogy az EU és a tagállamok nagy többsége jó ütemben halad céljai felé: az előzetes adatok szerint 25 tagállam teljesítette a 2013–2014-re vonatkozó nemzeti célokat.

Meghívó: Konzultáció az aktuális GINOP pályázatokról

2015. június 12.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt a vállalkozások számára kiírt pályázati felhívásokat elemző rendezvényére.
A konzultáción a három aktuális GINOP pályázat lesz bemutatva:

  • Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

Uniós támogatásból megújul Kaposvár buszflottája

2015. május 26.

4,093 milliárd Ft Európai Uniós támogatásból újul meg Kelet-Közép-Európában elsőként Kaposváron a város teljes buszflottája. A Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) megvalósuló beruházás támogatási aránya 97,5%.

Az Európai Bizottság bemutatta a migrációs stratégiáját

2015. május 19.

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette az európai migrációs stratégiát, amely amellett, hogy körvonalazza a földközi-tengeri térségben uralkodó válsághelyzetre reagáló azonnali intézkedéseket, azokat a lépéseket is ismerteti, amelyeket a következő években a migrációkezelés javítására a migráció valamennyi vonatkozásában tenni kell.

Milánói Világkiállítás – KKV rendezvények és B2B lehetőségek

2015. május 5.

A 2015. május 1. és október 31. között Milánóban megrendezésre kerülő világkiállítás alkalmából az Európai Bizottság – az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák (Eurochambres) közreműködésével – magas szintű nemzetköziesítési rendezvényeket és üzletember-találkozókat szervez uniós és harmadik országok cégei között.