Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa számokban: még mindig jelentős a különbség a férfiak és nők bérezése között

2017. március 8.

A hátrányos megkülönböztetés tilalma az EU egyik alapelve, a gyakorlatban sajnos mégis jelentős eltérés van abban, hogy életük során a férfiak és nők mennyi fizetésre számíthatnak munkájukért. Az ebben mutatkozó különbség a bérszakadék, amely az Eurostat legfrissebb (2015-ös) adatai alapján még mindig 16,3%.

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. március 6.

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Bizottsági fehér könyv Európa jövőjéről: hogyan tovább a 27 tagú EU egységével?

2017. március 2.

Az Európai Bizottság ma fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről. A fehér könyv a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. A dokumentum öt forgatókönyv alapján mutatja be, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

Galileo navigációs rendszer a vállalkozások és lakosság szolgálatában

2017. február 23.

Új taggal bővült a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat (Global Satellite Navigation System, GNSS), ugyanis 2016. december 15-én megkezdte működését Európa műholdas navigációs rendszere, a Galileo.

dr. Zúgó Liliána: A ma beruházása a holnap munkahelye – az Európai Beruházási Terv

2017. február 22.

A február 14-én Kaposváron rendezett Gazdasági Évnyitó első előadásán az európai beruházási környezetről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Sikeres volt a kaposvári Gazdasági Évnyitó

2017. február 17.

Sikeresen zárult a február közepén Kaposváron megrendezett Gazdasági Évnyitó. A rendezvényt a kamaránál működő Europe Direct iroda szervezte.

Magyar Tudományos Akadémia – Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2017

2017. február 6.

 

Az ösztöndíj célja: tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésének, valamint az MTA doktora cím elnyerésére irányuló felkészülésnek elősegítése. A pályázat valamennyi tudományterületen, illetőleg tudományágban benyújtható.

 

Jelentkezz az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra

2017. január 31.

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. A díjat 16 és 30 év közötti fiatalok olyan projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

„A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük”

2017. január 13.

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak?

Adatvédelem az elektronikus kommunikációban

2017. január 11.

Az Európai Bizottság ma javaslatokat tett az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatására, valamint magas fokú adatvédelemre az elektronikus hírközlés terén.

Mit várnak az EP-képviselők a máltai elnökségtől?

2017. január 3.

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése. Máltai EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elkövetkezendő időszaktól.

A Galileo életre kel!

2016. december 15.

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.

Befektetés az európai ifjúságba

2016. december 8.

Az Európai Bizottság létrehozta az új Európai Szolidaritási Testületet. Mától a 18 és 30 év közötti fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

Európai Bizottság gyakornoki program

2016. november 22.

Szeretnél nemzetközi tapasztalatot szerezni? Megismernéd az Európai Bizottság működését? 5 hónapos, fizetett gyakornokság, közel 1300 hely évente

Uniós szabályok a drónokra: fő a biztonság

2016. november 11.

A vezető nélküli légi járműveket, a drónokat ma már az élet számos területén használjuk, legyen szó filmforgatásról és fotózásról, vagy akár gázvezetékek őrzéséről, erdőtüzek eloltásáról. Veszélyt jelenthetnek viszont a repülőgépekre és megsérthetik a magánszférát is. Az EP közlekedési szakbizottsága csütörtökön fogadta el a légi közlekedés új uniós szabályaihoz fűzött módosító javaslatait, amelyek már kiterjednek a drónokra is.

Európai migrációs stratégia: A Bizottság új intézkedéseket terjeszt elő a visszatérési politika hatékonyságának és hitelességének javítására

2017. március 7.

A biztosi testület március 2-án fogadta el a migrációs, mely iránymutatást tartalmaz a visszaküldésekről, és friss áttekintést nyújt egyes kulcsfontosságú, migrációval kapcsolatos területeken elért eredményekről, melyek az Európai Unió átfogó migrációs szakpolitikájának részét képezik.

Mennyire digitális országban él Ön? Az európai mutatók javultak, de a digitális szakadékot még nem sikerült áthidalni

2017. március 6.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit.

Mire? Mennyi? Miből? - Ismertető az EU költségvetéséről

2017. február 27.

Az Európai Parlament EU költségvetését bemutató infografikájából megtudhatja, hogy milyen forrásokból áll össze a költségvetés, és kiderül az is, hogy Magyarországon, valamint a többi uniós országban mire és mennyit költ az EU.

A kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek használatát ösztönözné az EP

2017. február 22.

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

Digitális egységes piac: Online tartalmak elérhetősége Európa egész területén

2017. február 22.

Az új „hordozhatósági szabályoknak” köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az Európai Unión belül bárhol használhassák filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. Ez az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jog korszerűsítése felé a digitális egységes piaci stratégia keretében.

2017 téli gazdasági előrejelzés: a Bizottság minden tagállamban növekedésre számít

2017. február 14.

Az Európai Bizottság ma tette közzé téli előrejelzését, mely szerint az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a globális kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog.

Júniusban megszűnnek a roamingdíjak

2017. február 3.

Uniós szintű politikai megállapodás született a nagykereskedelmi roamingpiacok szabályozásáról, ami a befejező lépést jelenti abban a folyamatban, melynek köszönhetően idén június 15-től életbe lépnek a belföldi díjas roamingszolgáltatások.

Antonio Tajanit választottak az EP elnökének

2017. január 18.

Antonio Tajani (EPP, Olaszország) nyerte 351 szavazattal az elnökválasztás negyedik, utolsó fordulóját a 282 voksot szerzett Gianni Pittella (S&D, OIaszország) előtt.

Európai Beruházási Terv: Töretlen a lendület

2017. január 12.

ESBA-megállapodások születnekmind a 28 tagállamban. A 2016. december 26-án kötött ciprusi megállapodás jelzi, hogy az ESBA garanciaalapja Unió-szerte tovább folytatja a beruházások ösztönzését.

Életbe lépett a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó rendelet

2017. január 6.

Életbe lépett az Európai Bizottság méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete. Az EU-n belüli roamingolás díja a gyakorlatban június 15-én nullázódik le.

A héa-szabályozás egyszerűsítése az online értékesítő vállalkozások számára

2016. december 16.

Az Európai Bizottság 2016. december 1-jén új szabályokat javasolt az unión belüli elektronikus kereskedelem és az online vállalkozások támogatására. Az áfát a célországban kellene majd befizetni az online értékesítés után, illetve egyszerűbbé válna az ezzel kapcsolatos ügyintézés is.

Fedezd fel Európát! - videópályázat eredménye

2016. december 12.

A versenyen való részvétel feltétele az volt, hogy a diákok készítsenek legfeljebb 2 perces videót a lakóhelyükön vagy a környéken lévő európai uniós támogatással készült egy vagy több épületről, intézményről.

Tiszta energia minden európainak

2016. december 2.

Az Európai Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz.

Brüsszel nyolcmilliárdot önt a magyar kutatás-fejlesztésbe

2016. november 21.

A Teaming elnevezésű uniós program Horizon 2020 kutatási pályázati felhívását azoknak az uniós tag és társult államoknak írta ki 2014-ben az EU, amelyek kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítménye nem éri el az európai élvonalét. Így Magyarország is pályázhatott, a NKFIH koordinálásával kilenc tervet nyújtottunk be, derült ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hétfői sajtótájékoztatóján.

 

2016. őszi gazdasági előrejelzés: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején

2016. november 10.

Az európai gazdaság továbbra is visszafogott ütemben növekszik majd, mivel a közelmúltbeli munkaerőpiaci eredményeket és a növekvő lakossági fogyasztást ellensúlyozza a növekedés útjában álló számos hátráltató tényező és a támogató tényezők gyengülése.