Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EU: közúton a legbiztonságosabb

2017. október 17.

Európa közútjai a legbiztonságosabbak a világon – jóval kevesebben veszítik életüket közúti balesetben az EU-ban, mint például Amerikában vagy Ázsiában.

Október 20-ig még jelentkezhettek a "FEDEZD FEL EURÓPÁT!" videóversenyre

2017. október 13.

Nyerj osztálykirándulást az Európai Unió Házába, Budapestre vagy akár az Európai Parlamentbe,

Strasbourgba. A videó témája: Magyarország uniós tagságának előnyei.

A Bizottság az uniós hozzáadottértékadó-rendszer mélyreható reformját szorgalmazza

2017. október 10.

A hozzáadottérték-adó (Magyarországon az általános forgalmi adó, vagyis az áfa) jelentős és egyre fontosabbá váló bevételi forrás az EU-ban.

Európai beruházási terv: további 80 milliárd forint értékű hitelben részesülhetnek a magyar kkv-k

2017. október 8.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében 2017. október 6-án megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál.

Az EU beindítja új külső beruházási tervét

2017. szeptember 29.

Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az EU új külső beruházási tervének központi elemét képező Európai Fenntartható Fejlődési Alapot (EFFA).

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

2017. szeptember 28.

A 2017. június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során ugyanúgy – vagyis többletdíj megfizetése nélkül – használhatják mobiljukat, mint otthon.

Az Unió helyzete 2017-ben: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

2017. szeptember 28.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament tagjai előtt megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét.

Európa Sporthét – légy aktív!

2017. szeptember 22.

Ha – az európai mobilitási héten – már kiszálltatok az autóból, az remek kezdés; most arra buzdítunk benneteket, hogy végezzetek egy kis testmozgást is!

Felmérés indul a fiatalok nyelvtudásáról

2017. augusztus 30.

Felmérés indul a fiatalok nyelvtudásáról, nyelvismeretéről ősszel - közölte Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

10 évvel a válság kezdete után: fellendülés a hatékony uniós intézkedéseknek köszönhetően

2017. augusztus 18.

10 évvel ezelőtt kezdődött a globális pénzügyi válság, amely az Európai Unió hat évtizedes történelmében az eddigi legsúlyosabb recessziójához vezetett.

Európai Parlament Nagykövet Iskolája program

2017. augusztus 14.

Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elndította Nagykövet Iskolája programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt: a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programon keresztül aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint nő az optimizmus és a bizalom

2017. augusztus 10.

Egy évvel az Egyesült Királyságban tartott népszavazást követően az EU-ban az emberek egyre növekvő többsége tekint derülátóan az Európai Unió jövőjére.

Tej, gyümölcs és zöldség az iskolás gyermekek számára

2017. augusztus 6.

Augusztus 1-jére létrejött az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amelyet a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. A programnak az a célja, hogy elterjessze a gyermekek körében az egészséges táplálkozási szokásokat.

Menekültek Európán belüli áthelyezése: tények az uniós kvótarendszerről

2017. július 31.

A menekültek EU-n belüli áthelyezése kapcsán különböző vélemények és híresztelések láttak napvilágot az utóbbi napokban. Az alábbi összefoglalóban választ adunk a legfontosabb kérdésekre.

Gyakornoki lehetőség a Európai Szolidaritási Testület égisze alatt

2017. július 28.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is.

Korszerűbb közbeszerzési eljárások

2017. október 13.

Az egységes piac megerősítése és az európai beruházások folyamatos ösztönzése érdekében az Európai Bizottság kezdeményezést terjesztett elő a közbeszerzési folyamatok korszerűsítésére. A kezdeményezés szerint az eljárások egyszerűsítése és meggyorsítása céljából törekedni kell a digitális technológia teljes körű kihasználására.

Az első nyár roamingdíjak nélkül: az európaiak jól járnak az új szabályokkal

2017. október 11.

A június 15. óta hatályos új uniós roamingszabályoknak köszönhetően a fogyasztók EU-n belüli külföldi útjaik során ugyanúgy – vagyis többletdíj megfizetése nélkül – használhatják mobiljukat, mint otthon.

Bizottsági kezdeményezés a tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítésére

2017. október 9.

Az Európai Bizottság október 5-én javaslatot fogadott el a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzés európai keretéről.

Meghosszabbítottuk a 4 for Europe regisztrációs időszakát

2017. október 8.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

A Bizottság fokozza az illegális online tartalmak elleni erőfeszítéseket

2017. szeptember 29.

Az Európai Bizottság a mai napon az online platformokra vonatkozó iránymutatásokat és elveket terjeszt elő, hogy fokozza a gyűlöletre, az erőszakra és a terrorizmusra felbujtó illegális tartalmak proaktív megelőzését, felismerését és eltávolítását.

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

2017. szeptember 28.

A Bizottság szeptember 26-án – a Juncker elnök által az Unió helyzetéről elmondott idei értékelő beszédben tett bejelentésnek megfelelően – iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról.

Jelentkezz a Juvenes Translatores fordítási versenyre

2017. szeptember 28.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága idén is megrendezi a Juvenes Translatores („Fiatal fordítók") versenyt, melyre immár tizenegyedik alkalommal kerül sor. A megmérettetésen a 2000-ben született középiskolások vehetnek részt. Az iskolák 2–5 tanulót nevezhetnek.

Magyarországon a EuroSkills

2017. szeptember 5.

Magyarország rendezheti 2018-ban a fiatal szakemberek európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt, a  WorldSkills Europe nemzetközi szervezet közgyűlésének szerdai döntése szerint.

Utazási tanácsok: segítség és hasznos tanácsok az európai fogyasztók számára

2017. augusztus 22.

Szokott Ön interneten repülőjegyet venni vagy külföldi szállást foglalni?
Szokott külföldön nyaralni?
Szokott külföldön vásárolni?
Szokott külföldön autót bérelni?

Autóval Európában – érdemes felkészülni!

2017. augusztus 16.

Egy-egy autós európai utazás előtt számos dolgot át kell gondolnunk. Ebben szeretnénk most segíteni. Frissített infografikánkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok szabályozásairól – külföldi nyaralás előtt kötelező! :-)

Sziget 2017: a koncertek előtt irány a European Meeting Point!

2017. augusztus 13.

Az eredeti Diáksziget szervezői talán sose gondolták volna, de idén már a 25. Szigetnek örülhetünk. A Sziget mára Európa- és világszerte ismert fogalommá vált, amely a menő fellépők mellett igényes és szórakoztató kikapcsolódásra, ismeretszerzésre is remek hely az együttműködő több száz civil szervezetnek köszönhetően.

Vita Európa jövőjéről

2017. augusztus 8.

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg.

Az EU soros elnöksége – Észtországnál a staféta

2017. július 31.

Július elsejétől az EU egyik legkisebb országa, Észtország vette át az Európai Unió Tanácsának vezetését, soros elnökként. Az ország számos területen kiemelkedő eredményekkel és igen jelentős tapasztalattal rendelkezik – legyen szó online fejlesztésekről, e-közigazgatásról vagy épp környezetvédelemről.

Növekszik a kereslet a határon átnyúló online vásárlás iránt

2017. július 29.

Az Európai Bizottság közzétette a fogyasztói körülmények eredménytáblájának 2017. évi kiadását, mely szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében.

Fizetett gyakornoki program az Európai Bizottságnál

2017. július 26.

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az Európai Bizottság 2018. március-júliusi fizetett gyakornoki programjára.