Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

193 millió euró uniós támogatás a dél-balatoni vasútvonal újjáépítését célzó beruházáshoz

2018. július 23.

Az EU 193 millió eurót (több mint 60 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alap forrásaiból a Székesfehérvár és Keszthely közötti, összesen 123 km hosszúságú balatoni vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére.

EU–Japán csúcstalálkozó: a felek aláírták a gazdasági partnerségi megállapodást

2018. július 18.

A Tokióban megrendezett EU–Japán csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Abe Sinzó japán miniszterelnök a mai napon aláírta az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodást.

ErasmusDays 2018 - Szervezzen Ön is Erasmus Napot!

2018. július 9.

Ünnepelje velünk az Erasmus+ programot és Európát!

Büszke projektjére? Fontos Önnek az európai közösség? Akkor csatlakozzon a közös ünnepléshez és mutassa meg másoknak is! Október 12-én és 13-án 20 európai uniós ország közel 1000 eseményéhez csatlakozva idén először Magyarországon is megrendezésre kerül az #ErasmusDays.

Csobbanj Európával a Desedán!

2018. június 27.

Június 30-án piknikezni hív a Fekete István Látogatóközpont, hiszen a tavalyi nagy siker után idén is megrendezik a Desedai Piknik elnevezésű rendezvényt.

Már utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések

2018. április 5.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

2018. április 3.

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét.

Bizottsági javaslatok az erőteljesebb, hatékonyabb és biztonságosabb uniós vízumpolitikáért

2018. március 21.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az EU közös vízumpolitikájának megreformálása érdekében. Célja, hogy hozzáigazítsa a szabályokat a változó biztonsági helyzethez, a migrációval kapcsolatos kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez, a jogszerűen utazók pedig gyorsabban és rugalmasabban kapjanak vízumot az Európába való beutazáshoz.

Harc az álhírek ellen – hogyan ismerjük fel?

2018. március 19.

Álhírek / fake news – nagyjából két éve, az amerikai elnökválasztási kampány alatt került (ismét) fókuszba a fogalom, holott a műfaj a nyomtatott sajtóval egyidős. A szándékos félretájékoztatást szolgáló hamis hírek a villámgyors online kommunikáció és közösségi média korában nagyon gyorsan okozhatnak hatalmas károkat. Rajtunk is múlik, hogy minek dőlünk be, de az EU is igyekszik tisztítani a helyzetet és szabályozni ezt a különösen nehéz területet.

Tízéves a REACH-rendelet

2018. március 12.

Tízéves a REACH-rendelet, melynek köszönhetően biztonságosabbá váltak a vegyi anyagok az EU-ban. A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet a világ legkorszerűbb és legátfogóbb rendelete a vegyi anyagok szabályozása terén és egyben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály.

A Dohány utcai zsinagóga elnyerte az Európai Örökség címet

2018. március 5.

Az Európai Bizottság kilenc európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, köztük a budapesti Dohány utcai zsinagóga épületegyüttesének is.

Európai Bizottság: új felsővezetők, átszervezett Juncker-kabinet

2018. február 23.

Az Európai Bizottság február 21-én, szerdán új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.

A közösségimédia-platformoknak többet kell tenniük a fogyasztóvédelemért

2018. február 16.

A közösségi médiát üzemeltető vállalatoknak többet kell tenniük azért, hogy tartsák be az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat, ahogyan ezt az Európai Bizottság és a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai tavaly márciusban kérték tőlük.

Európa számokban: városlakók vs. vidékiek

2018. január 29.

A városok évszázadok óta a fejlődés legfontosabb színterei: a vidéki területeknél fejlettebb infrastruktúrával, kulturális, oktatási, egészségügyi tudományos és gazdasági központokként vonzzák a lakosságot, akik a vidéki életmódot gyakran váltják városira.

Európa kulturális fővárosa 2018: Leeuwarden északról és Valletta délről

2018. január 9.

A hollandiai Frízföld székhelye, Leeuwarden, és Málta fővárosa, Valletta kapta a lehetőséget idén, hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és történelmi örökségüket.

A Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményeket javasol

2017. december 31.

A szociális jogok európai pillére alá tartozó intézkedések részeként az Európai Bizottság az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el.

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 18.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport teljesítette azon vállalását, hogy az európai beruházási terv (Juncker-terv) keretében 315 milliárd euró értékű beruházást mobilizáljon. Az Európai Unió költségvetési garanciája és az EBB csoport által biztosított fedezet mellett 2015 júliusa óta 898 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 335 milliárd euró összértékű beruházást mozgósítanak a 28 uniós tagállamban.

A Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok szabálykövetésre szólítják fel az Airbnb-t

2018. július 11.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat. Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére a Bizottság segítségével került sor.

Piknikeztünk a Desedán

2018. július 3.

A pénteki rossz idő ellenére a hétvége napsütéssel örvezdeztetett meg mindenkit, aki ki szeretett volna látogatni a június 30-án szombaton megrendezett Desedai Piknikre. A Europe Direct Somogy megyei irodája ott volt!

Párbeszéd a diákokkal Európa jövőjéről

2018. április 18.

Ezzel a címmel hirdetett előadássorozatot április 17-én a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ, melyen dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője somogyi diákokkal beszélgetett az Európai Unió jövőjéről.

Kedvezőbb lesz az euróátutalás az EU teljes területén

2018. április 5.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban, köztük Magyarországon is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége.

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért

2018. március 22.

Az Európai Bizottság ma nyitja meg az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot, amelyet a Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC) fog működtetni. A tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok indokolják.

A Bizottság Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását és a szociális védelemhez való hozzáférés javítását szorgalmazza

2018. március 21.

A Bizottság az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását szorgalmazza, és azt kezdeményezi, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan szociális védelemben részesülhessen.

Az európai szemeszter téli csomagja: megjelentek az országjelentések

2018. március 13.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését, benne az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekkel és a lehetséges kockázatok értékelésével.

Híres nők Európában

2018. március 8.

Nőnap alkalmából olyan nőket gyűjtöttünk csokorba (a teljesség igénye nélkül), akikre európaiként méltán büszkék lehetünk, és talán példaképül is szolgálhatnak.

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 24.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Uniós oltalom alá került a monori bor

2018. február 23.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar „Monor, Monori” borfajtának az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába való bejegyzését.

Kettős élelmiszer-minőség vizsgálat kampány fog indulni

2018. február 5.

A kettős élelmiszer-minőség kérdését a Bizottság nagyon komolyan veszi.

Az európai mezőgazdasági termékek promóciója: a Bizottság növeli a támogatás összegét

2018. január 18.

A Bizottság további 169 millió euróval növeli az európai mezőgazdasági termékek világszintű promóciójára fordítható támogatás összegét – ez az összeg 27 millió euróval magasabb a 2017-ben rendelkezésre álló támogatásnál.

Boldog új évet!

2017. december 31.

Magyarul boldog új évet kívánunk, esetleg szerencsés új esztendőt. De vajon hogy hangzik ez Európa más országainak nyelvén? Lássuk!

ÁFA: a határokon átívelő e-kereskedelem egyszerűbb és hatékonyabb szabályozása

2017. december 11.

A múlt megállapodás született arról, hogy az online termékértékesítéssel foglalkozó cégek a jövőben egyszerűbb és hatékonyabb szabályok szerint fizetnek majd hozzáadottérték-adót (Magyarországon általános forgalmi adót, azaz áfát) az interneten eladott termékek után.