Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A transzszírsavak használatának korlátozásáról szavaz az EP

2016. október 26.

Gyorséttermi ételek, félkész ételek, tészták, péksütemények, torták, margarin... Részei a mindennapi étkezéseinknek, de részük lehet a szívbetegségek, az elhízás, a cukorbetegség, vagy akár a meddőség kialakulásában is. Ezek ugyanis a telítetlen zsírsavak egy fajtáját, transzzsírsavakat tartalmaznak, amelyek nagymértékű fogyasztása káros az egészségre. Az EP a csütörtöki plenáris ülésen szavaz állásfoglalásáról, amely egy uniós szintű határértéket vezetne be az ételek transzzsírsavtartalmára.

Több mint 20 millióan esnek emberkereskedők áldozatául világszerte

2016. október 19.

Az emberkereskedelem a 21. század rabszolgasága: világszerte több mint 20 millió embert kényszerítenek szexuális munkára, vagy zsákmányolnak ki más módon, évente mintegy 117 milliárd euró profitot termel évente ez a piac. Mekkora a probléma valójában Európában és mit tesz az EU? Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és infografikánkon bemutatjuk a főbb adatokat.

A kihalás szélén álló fajok védelmét sürgeti az EP

2016. október 14.

A vadon élő állatok és növények kereskedelme a negyedik legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon, ami miatt elefántok, orrszarvúk és tigrisek ezrei pusztulnak el és fajok kerülnek a kihalás szélére. A Parlament környezetvédelmi szakbizottsága csütörtökön szavaz Catherine Bearder (liberális, brit) EP-képviselő jelentéséről, amely lépéseket javasol a tagállamok számára a vadon élő fajok védelme érdekében. Infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakul a vadon élő fajok kereskedelme számokban.

A 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. október 11.

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz.

Európai strukturális és beruházási alapokhoz való hozzáférés

2016. október 4.

Az „eredményközpontú uniós költségvetés” elnevezésű kezdeményezéssel és a jogalkotás minőségének javítása terén tett bizottsági erőfeszítésekkel összhangban az Európai Bizottság bemutatta, milyen eredményekre vezetett az európai strukturális és beruházási alapok kedvezményezettjeit szolgáló egyszerűsítésekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport tevékenysége.

"4 For Europe" európai uniós témájú verseny

2016. szeptember 23.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat,a Katona József Könyvtáraz Informatikai és Könyvtári Szövetség,az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleteés az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája„4 FOR EUROPE"címmel európai uniós témájú versenyt szervezközépiskolás diákoknak.

Folytatódik a közép- és délkelet-európai országok közötti sikeres energiaügyi együttműködés

2016. szeptember 12.

Az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos, Miguel Arias Cañete, az EU, illetve az Energiaközösség tizenkét országának energiaügyi miniszterei, valamint közép- és délkelet-európai szerződő felek a mai napon Budapesten nagy jelentőségű infrastrukturális és regionális együttműködési megállapodásokat írtak alá.

Állami támogatás: Írország 13 milliárd EUR összegű jogellenes adókedvezményt adott az Apple-nek

2016. augusztus 30.

Az Európai Bizottság következtetése szerint Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, melynek összege a 13 milliárd eurót is elérheti. Az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok szerint ez jogellenes, mivel így az Apple más vállalkozásoknál lényegesen kevesebb adót fizetett. Írországnak ezért vissza kell fizettetnie a jogellenes támogatást.

Demokratikus kontroll: mit jelent a Parlament vizsgálati jogköre?

2016. augusztus 24.

Az elmúlt hónapokban a Parlament ideiglenes vizsgálóbizottságokat állított fel az autók károsanyag-kibocsátásának botránya, illetve a Panama-ügy kapcsán. Emellett különbizottság vizsgálja a tagállamok adómegállapításait is, mert a gyanú szerint adókedvezményt nyújtottak bizonyos nagyvállalatoknak. Miért fontos az EP vizsgálati jogköre és hogyan gyakorol nyomást a tagállamokra, vagy éppen a Bizottságra a gyakorlatban?

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

2016. augusztus 19.

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében. Az EP-képviselők augusztus 29-étől megkezdik a szakbizottsági üléseket, összefoglaljuk, hogy mivel foglalkoznak a következő hónapokban.

Jönnek az egymással beszélő autók

2016. augusztus 15.

Lehet epekedve várni, lehet borzongva félni tőle, de előbb-utóbb biztosan eljön az önvezető járművek kora. Azonban addig még van egy-két apróság, amit meg kell oldani. Például azt, hogy az autók tudjanak egymással beszélgetni.

Behálózva - az EP az internetes közösségi oldalakon

2016. július 21.

Az Európai Parlamentben történő eseményekről nem csak erről a honlapról tájékozódhat. Az EP a legnagyobb közösségi oldalakon is jelen van, ahol egy-egy témával kapcsolatban bárki megoszthatja véleményét, kérdezhet a képviselőktől, és első kézből értesülhet a parlamenti történésekről. Infografikánk segítségével néhány kattintással felfedezheti, hogy az EP mely közösségi oldalakon van jelen, és mi volt legfrissebb bejegyzésünk a Facebookon, Twitteren, Pinteresten vagy éppen a LinkedInen.

Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok státusza

2016. július 13.

A brit Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium közös nyilatkozatot tett közzé az Egyesült Királyságban tartózkodó Uniós Polgárok státuszával, illetve tartózkodási jogával kapcsolatban. Az üzenet lényege, hogy egyelőre sem a tartózkodási jogot, sem a státuszt illetően nem lép életbe változás.

Mit várnak az EP-képviselők a szlovák uniós elnökségtől?

2016. július 4.

Július 1-jétől Szlovákia tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az uniós országok munkáját a következő hat hónapban. Az ország célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható migrációs- és menekültpolitika kialakításához és a gazdasági növekedéshez, valamint elmélyítse az együttműködést az egységes piacon. A szlovák EU-elnökségnek emellett a brit népszavazás következményeivel is meg kell birkóznia. Szlovák EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elkövetkezendő időszaktól.

"CSOBBANJ Európával!" a Kaposvári Virágfürdőben

2016. július 1.

Június utolsó napján a Europe Direct hálózat Somogy megyei irodája tájékoztató napot tartott Kaposvár strandján. A program keretében kiadványokkal, szóróanyagokkal, gyermek- és felnőtt játékokkal vártuk a strandolókat.

Euroscola őszi versenyidőszak

2016. október 26.

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája szervez magyarországi oktatási intézmények középiskolás (16-18 év) diákjai számára.

Infografika: amit érdemes tudni az Interrail bérletről

2016. október 14.

Az EP-képviselők túlnyomó többsége támogatja a javaslatot, hogy minden 18. évét betöltő európai fiatal Interrail bérletet kapjon, amely egy bizonyos időszak alatt ingyen vasúti utazási lehetőséget nyújt Európában. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót az Interrail bérletről és az európai vasútvonalakról.

Time to Move: fedezd fel velünk Európát!

2016. október 12.

Több száz programmal várják az európai fiatalokat októberben a Time to Move kampány keretében. Az Eurodesk hálózat szervezésében megvalósuló eseménysorozattal a nemzetközi mobilitási lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet. 

 

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2017–2018

2016. október 10.

Pályázat külföldi résztovábbképzés, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvétel támogatására.

A Tempus Közalapítvány pályázati felhívása a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2017-2018. évi elnyerésére a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek.

Big Data és a személyes adatok védelme

2016. szeptember 28.

Több millióan használjuk az internetet nap, mint nap, amivel óriási adatmennyiséget generálunk a napi tevékenységünkről, vásárlásainkról, vagy éppen utazásainkról. E nagy mennyiségű adat feldolgozása és elemzése számos lehetőséget nyújt a vállalatoknak és a hatóságoknak, de felvet bizonyos problémákat is, mint a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.

Jean-Claude Juncker elnök értékelte az Európai Unió helyzetét és új kezdeményezéseket jelentett be

2016. szeptember 14.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker ma Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét.

Fedezd fel Európát! Kutass! Filmezz! Utazz!

2016. szeptember 8.

Nyerj látogatást az egész osztálynak Budapestre, az Európai Unió Házába!

Nyerd meg a fődíjat, ami egy utazás Franciaországba, az Európai Parlament strasbourgi székhely látogatására.

Az Európai Parlament ABC-je: a legfontosabb tudnivalók

2016. augusztus 25.

Az uniós polgárok 2014 májusában választották meg az Európai Parlament 751 képviselőjét. Hogyan oszlik meg az EP-képviselők száma frakciónként? Hány szakbizottság van? Infografikánkon bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a Parlamentről.

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

2016. augusztus 22.

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén.

Europass Bizonyítvány – kiegészítő

2016. augusztus 16.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Horizont 2020 kkv-támogató eszköz

2016. július 29.

18 ország 65 kis- és középvállalkozását választották ki támogatásra a Horizont 2020 keretprogram kkv-támogató eszköz legutóbbi, júniusi pályázati fordulójában. A 65 vállalkozás összesen 90 millió eurós finanszírozásban részesül. Mindegyik projekt maximum 2,5 millió eurós támogatást – az egészségügyi projektek esetében ez az összeg 5 millió eurót érhet el – fordíthat fejlesztési tevékenységére, hogy innovatív, kísérleti fázisban lévő terméke majd piacra léphessen.

Egy új mobiltelefon alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldi utazásaik során

2016. július 14.

Vásárolt valamit külföldön, ami nem sokkal később meghibásodott? Problémája adódott az otthonról foglalt külföldi autóbérlés vagy szálláshely kapcsán? Késik a hazafelé tartó repülőjárata? Amennyiben a szabadsága nem úgy alakul, ahogy eltervezte, fontos tudnia, hogy miképp gyakorolhatja jogait. Sőt mi több! Ki is tudja fejezni magát!

10 év, 10 film: kihirdették a Lux-díj idei elődöntős filmjeit

2016. július 4.

Idén tizedik alkalommal ítélik oda az Európai Parlament filmes díját, a Lux-díjat, amelynek célja az európai mozi népszerűsítése. Az idei tíz elődöntős film listáját a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdették ki, július végén közülük kerül ki a három döntős, amelyeket aztán Európa-szerte játszanak majd a mozik. Végül a Lux-díj 2016-os nyertesét novemberben jelenti be a Parlament.

Európai polgárok 2016-ban: vélemények és elvárások - az Eurobarometer felmérése

2016. július 4.

A felmérés 2016. április 9–18. között az Európai Unió 28 tagállamában készült.  Elsősorban az európaiaknak az uniós fellépésekkel kapcsolatos véleményére és várakozásaira, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre és a kölcsönös védelmi záradékra összpontosít. Közzétételére nem sokkal azt követően kerül sor, hogy a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak.

Uniós vezetők közös nyilatkozata az egyesült királyságbeli népszavazásról

2016. június 27.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke; és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke június 24-én Brüsszelben megvitatták az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen közös nyilatkozatot tettek.