Megjelent új kiadványunk!

2014. december 18.

EU minőségpolitika és élelmiszer-jelölés címmel készült el új kiadványunk a Földművelésügyi Minisztérium munkatársainak közreműködésével. Lehetősége van online végiglapozni vagy ingyenesen igényelni irodánkban!

93,8 millió eurós EU-támogatás a hazai rászorulóknak

2014. december 11.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi operatív programot, melynek révén hazánk is részesül a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból. Magyarország 93,8 millió euróhoz jut a 2014–2020-as időszakban, mellyel a leginkább rászorulóknak biztosítanak természetbeni segítséget. Az uniós pénzösszeget 16,6 millió eurós hazai forrás egészíti ki.

Szaharov-díj: az emberi jogok védelmezőinek elismerése

2014. december 8.

Az Európai Parlament mindig is fontosnak tartotta az emberi jogok védelmét és 1988 óta jutalmazza a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy csoportokat tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak, egyben felhívja a figyelmet a díjazottak ügyére és a különböző, világszerte jellemző emberi jogi visszásságokra.

A berlini fal számokban

2014. november 21.

2014. november 9-én volt 25 éve, hogy a Németországot évtizedeken át kettéosztó falat ledöntötték – történelmi esemény volt ez nemcsak Németország, de a kelet-közép-európai országok demokratizálódási folyamatában is.

Élő facebook chat EU szakértőkkel

2014. november 20.

2014. november 24-én, 12:30 órai kezdettel, első alkalommal, kísérleti jelleggel egy online chat kerül megszervezésre a facebook-on, ahol élőben fognak EU-s szakemberek a befutott kérdésekre válaszolni.

Magyar pályázat az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nagydíjasa

2014. október 27.

Nyolcadik alkalommal jelentették be az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nyerteseit. A hét díjazott közül a legrangosabb elismerésben a Gazdagmami Kft. (http://www.gazdagmami.hu) kisgyermekes édesanyák által indított startup vállalkozások ösztönzésére irányuló projektje részesült. A nagydíjas projekt keretében az anyukák vállalkozói készségeket és szemléletet sajátítanak el azzal a céllal, hogy saját vállalkozásba kezdjenek, és azt sikerre vigyék.

Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az EU-ban

2014. október 27.

A negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll. Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

a negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll

Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

Europass vírusvideó verseny 2014

2014. szeptember 22.

A Nemzeti Europass Központ versenyfelhívása: „Nevezz te is az Europass vírusvideó versenyre és nyerd meg álmaid útját a kedvenc európai városodba 2500€ értékben vagy nyerj 1000€, 500€ vagy 100€ értékű vásárlási utalványt.”

11,9 milliárd euró az európai közlekedési folyosók fejlesztésére

2014. szeptember 22.

Az Európai Bizottság felhívást intézett a tagállamokhoz, hogy nyújtsanak be projektjavaslatokat az európai közlekedési összeköttetések korszerűsítésére, az e célra előirányzott 11,9 milliárd eurónyi forrás felhasználására.

Olaszország veszi át az EU soros elnökségét

2014. július 23.

A következő hat hónap során Olaszország tölti be az EU elnöki tisztét. Az olasz elnökség mindenekelőtt arra törekszik majd, hogy lendületet kapjon a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás, a polgárok jogai megerősödjenek, az EU pedig meghatározóbb szerepet töltsön be a világpolitika színpadán.

Európai beruházási offenzíva: kétezer potenciális projekt 1,3 billió euró értékben

2014. december 11.

Az EU beruházással foglalkozó munkacsoportja nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely rámutat, hogy Európa jelentős beruházási potenciállal bír. A dokumentum mintegy 2 000 projektet azonosít Európa-szerte, ezek összesen 1,3 billió euró beruházási értéket képviselnek.

Az európai cégeknek növelniük kell K+F beruházásaikat

2014. december 8.

Az uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6%-kkal növekedtek. Az előző év 6,8%-os adatához képest azonban ez erőteljes lassulás. Alacsonyabb továbbá a világátlagnál (4,9%), valamint az amerikai (5%) és a japán (5,5%) vállalatok értékeinél is.

Migráció Magyarországon

2014. november 21.

„Menjek vagy maradjak?” – a kérdés sok mindenkiben felmerült az utóbbi időben Magyarországon, statisztikai adatok alapján úgy tűnik, egyre többen élnek az EU adta lehetőségekkel és próbálnak szerencsét hosszabb-rövidebb ideig valamelyik másik tagállamban (a Magyarországot elhagyók 80%-a Európán belül marad) vagy éppen távolabbi országokban.

Tempus Közalapítvány

2014. november 21.

Új épületben és megújult honlappal várja az érdeklődő hallgatókat, tanárokat, vállalkozásokat és civileket a Tempus Közalapítvány.

A Prezi vezérigazgatóját választották 2014 legjobb internetes vállalkozójának

2014. november 10.

A Prezi egyik alapítója, Árvai Péter lett az év európai internetes vállalkozója. Az Európai Bizottság által is támogatott Europioneers díj a kiemelkedő európai startup vállalkozásokat részesíti elismerésben.

Gyermekszegénység Magyarországon és Európában: EU eszközök és támogatási lehetőségek

2014. október 27.

Október 13-án Budapesten rendezett szemináriumot az Európai Bizottság a Beruházások a gyermekek érdekében: a hátrányos helyzetből való kitörés címet viselő bizottsági ajánlásról. A rendezvényen közel 50 fő regionális és helyi szinten dolgozó szakemberrel közösen tekintették át a gyerekek és családjaik érdekében rendelkezésre álló magyarországi szakpolitikai eszközöket és az EU által biztosított támogatási lehetőségeket.

Gázrendszer stressz-teszt

2014. október 27.

Kulcsfontosságú az együttműködés a gázellátás zavartalanságának biztosítása érdekében. Mi történik, ha az orosz gázszállítások elakadnak a télen? Biztosított lesz a családoknak és vállalatoknak az energiaellátás? Mit tehet az EU és a tagállamok?

Hogyan tehetjük az EU-t a kkv-k számára előnyösebbé? Ossza meg nézeteit!

2014. szeptember 22.

Mit tehet az európai kis-középvállalkozásokért a jövőbeli uniós szakpolitika? Ez a kérdés áll a Bizottság által indított konzultáció középpontjában, amelyet azért kezdeményezett, hogy fokozza az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag hatékonyságát.

A Juncker-Bizottság: erős és tapasztalt csapat a változásért

2014. szeptember 22.

A Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker bemutatta a soron következő Európai Bizottság tagjait. Azt követően, hogy az Európai Unió történetének egyik leginkább küzdelmes szakaszát hagyta maga mögött, a legkomolyabb kihívást az fogja jelenteni, hogy az állampolgárokat meggyőzzék arról, hogy változás kezdődik.

COSME program: az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap megállapodást írt alá a kkv-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére

2014. július 22.

Egy, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hamarosan mintegy 25 milliárd EUR összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá. Az esemény házigazdája Ferdinando Nelli Feroci, az újonnan kinevezett ipar- és vállalkozáspolitikai biztos volt.