Európa-nap Kaposváron 2015-ben is!

2015. április 23.

Az Európa-nap egy országos rendezvénysorozat, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervez minden évben. A kaposvári Europe Direct iroda szervezésében a tavalyi évben első alkalommal került megrendezésre Európa-nap, melyre partnerszervezeteinkkel közösen idén is várjuk az érdeklődőket Kaposvár belvárosában, az Európa Parkban 2015. május 7-én 10.00-18.00 óráig.

Fiatalnak lenni ma Európában – az Eurostat kiadványa

2015. április 21.

Az Eurostat egy új kiadványt jelentetett meg „Fiatalnak lenni ma Európában” címmel, amelynek apropóján az uniós statisztikai hivatal egy közleményt is kiadott, kiemelve néhány adatot az aprilis 27-én induló európai ifjúsági hét előtt.

Erasmus+ Pályázati Lehetőségek Új Pályázók Részére

2015. április 16.

Erasmus+ az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja. Kiknek szól a rendezvény?
Oktatási és képzési intézmények / cégek, vállalkozások / civil szervezetek képviselőinek, akik KÖZNEVELÉSI, SZAKKÉPZÉSI témában terveznek nemzetközi együttműködést megvalósítani, akár szektorok közt átnyúlóan is.

Euroscola-játék: április 13-24.

2015. március 27.

Az EUROSCOLA-játék az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett internetes kvízjáték, amelynek fődíja az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékára való kiutazás támogatása. Az idei internetes kvízjáték tavaszi vetélkedője április 13-tól 24-ig tart.

Nőtt az építőipari termelés az unióban

2015. március 19.

Az Európai Unióban és az euróövezetben havi szinten és éves összevetésben is nőtt az ipari termelés januárban. A még nem végleges adatok szerint havi bázison 1 százalékkal nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban (EU), miután decemberben 0,2 százalékkal bővült - áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett közleményében.

Magas szintű energiaügyi párbeszéd Törökországgal

2015. március 17.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke és Törökország energiaügyi minisztere, Taner Yildiz, a mai napon megkezdte az új, magas szintű energiaügyi párbeszédet Törökország és az Európai Unió között. Mindkét fél egyaránt kiemelten fontosnak tartja az energiaügyi együttműködést.

A vállalkozásindítás költségei az EU-ban

2015. március 11.

Az Európai Bizottság frissített adatokat tett közzé arról, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy új vállalkozás beindítása az Európai Unió tagállamaiban.

6,5 milliárd euró a hazai közlekedésre és környezetvédelemre

2015. február 23.

Az Európai Bizottság elfogadta azt a Magyarországot érintő két operatív programot, melyek révén a környezetvédelembe, az energiahatékonyságba és jobb közlekedési infrastruktúrába ruháznak be.

„A nemek közti egyenlőség a jog- és esélyegyenlőségről szól”

2015. február 18.

Az EP nőjogi szakbizottsága minden évben jelentést készít a nők jogainak helyzetéről, és értékeli, hogy milyen előrelépés történt a nemek közti egyenlőség megteremtése érdekében. A szakbizottság január 20-án hagyta jóvá a 2013. évi jelentést. A részletekről a témafelelőssel, Marc Tarabella belga, szocialista képviselővel készült interjú.

Infografika: Húsösszetevők az élelmiszerekben: kötelező lehet a címkézés

2015. február 18.

Az élelmiszerekben felhasznált húsösszetevők eredetéről is tájékoztatni kellene a fogyasztókat, hogy pontosan tudják, hogy mi került mondjuk a tányérjukon található lasagnéba. A húsösszetevők címkézését előíró lehetséges uniós szabályról vitázik az Európai Parlament.

Meghívó

2015. február 3.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a

2015. február 26-án

9.30 – 12.00 között tartandó

 

Növelje üzleti értékét
Európában és szerte a világban

SZEMÉLYES MÁRKA kialakításával!

című rendezvényünkre

Fiatalok számára hirdet pályázatot az Európai Unió

2015. január 20.

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága összeurópai esszépályázatot indított a következő címmel: „Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai.”

A pályázaton 18-25 éves fiatalok vehetnek részt, a pályaműveket legkésőbb 2015. február 27. délig lehet beküldeni.

Az EU és az Ön pénze

2015. január 14.

Az EU költségvetése az Ön költségvetése: a mezőgazdáktól a tudósokig, a vasúton utazóktól a kisvállalkozásokig mindannyian részesedünk az uniós forrásokból finanszírozott projektek hasznából. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan kezelik az uniós pénzeket Magyarországon.

2015 a Fejlesztés Európai Éve

2015. január 10.

A 2015-ös évvel kezdetét veszi a Fejlesztés Európai Éve (European Year for Development - EYD2015) tematikus év, melynek célkitűzése, hogy felhívja a polgárok figyelmét az EU nemzetközi fejlesztési együttműködésére. Azon fejlesztési együttműködési támogatásokra, melyeket az EU a határain kívüli fejlődő országokkal és régiókkal folytat a szegénység felszámolása és a világ fenntartható jövőjének biztosítása érdekében.

Megjelent új kiadványunk!

2014. december 18.

EU minőségpolitika és élelmiszer-jelölés címmel készült el új kiadványunk a Földművelésügyi Minisztérium munkatársainak közreműködésével. Lehetősége van online végiglapozni vagy ingyenesen igényelni irodánkban!

Autóval Európában – mire kell felkészülni?

2015. április 21.

Egy-egy autós európai vakáció előtt számos dolgot át kell gondolnunk. Ebben szeretnénk most segíteni az idei nyári szezon előtt. Az Európa Pont infografikája összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok szabályozásairól – külföldi nyaralás előtt kötelező!

Európai beruházási terv: Katainen alelnök Magyarországon

2015. április 21.

Az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, Jyrki Katainen április 17-én, pénteken Magyarországra látogatott, hogy az európai beruházási tervet népszerűsítse.

Újabb EU támogatásból fejlesztik többek között a kaposvári kórházat is

2015. április 13.

Az Európai Bizottság összesen több mint 203 millió euró értékben hagyott jóvá négy hazai, egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházást. Az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön megvalósuló projektekhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt társfinanszírozást.

Teljes egészében megújul a kaposvári vasútállomás

2015. március 24.

A MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja keretében elkezdődött a kaposvári vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes körű felújítása, amely több mint 1,6 milliárd forintból európai uniós forrásból valósul meg.

A fejlesztés európai éve – sok még a tennivaló

2015. március 18.

A napokban hivatalosan is elindult a fejlesztés európai évének magyarországi programsorozata. A tematikus év legfontosabb célja, hogy az emberek számára láthatóbbá váljon a nemzetközi fejlesztési együttműködés, ezáltal is erősítve a szolidaritást, a globális felelősségvállalást.

A digitális szektort érintő új uniós ÁFA-szabályozás

2015. március 16.

2015. január 1-jétől uniós irányelv alapján a digitális szektor területén tevékenykedő vállalkozásoknak - telekommunikációs szolgáltatások, rádiós és televíziós műsorok, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokúj áfa-megfizetési szabályokat kell alkalmazniuk.

Rugalmas energiaunió: olcsóbb és biztonságosabb energia

2015. március 10.

Energiaunió: biztonságos, fenntartható, versenyképes és megfizethető energia valamennyi európai számára.

Az EU rábólintott a magyar gazdaság fellendítésének programjára (GINOP)

2015. február 18.

Az Európai Bizottság elfogadta a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozására irányuló beruházási programot, amely a kkv-k kutatási, innovációs és munkahely-teremtési kapacitásának javítását célozza.

Európa kulturális fővárosai 2015-ben: Pilsen és Mons

2015. február 18.

2015-ben a csehországi Pilsen és a belgiumi Mons nevezheti magát Európa kulturális fővárosának. A cím 1985 óta létezik. Akkor Athén, azóta pedig több mint ötven európai város kapta meg, 2011 óta minden évben kettő. A kulturális fővárosok programsorozataikkal Európa kulturális sokszínűségére igyekeznek felhívni a figyelmet.

Téli gazdasági előrejelzés: javulnak a kilátások, ám a kockázatok fennmaradnak

2015. február 12.

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint idén – 2007 óta első ízben – az Európai Unió valamennyi tagállamának gazdasága visszaáll a növekedési pályára. Az év során a gazdasági tevékenység valószínűleg mérsékelten fokozódni fog az EU-ban és az euróövezetben, és 2016-ban további gyorsulásra van kilátás.

A soros elnök: Lettország - infografika

2015. február 3.

Az Európa Pont által készített infografika szemlélteti a legfontosabb információkat, melyet Lettországról, az Európai Unió Tanácsának soros elnökéről tudni érdemes.

A bizottság meghatározza a 2030-ig szükséges infrastrukturális prioritásokat és beruházási igényeket

2015. január 20.

Az Európai Bizottság kilenc tanulmányt tett közzé a TEN-T (Transzeurópai Közlekedési Hálózat) törzshálózati folyosók jelenlegi állásáról és a fejlesztési igényekről. A tanulmányok eredményeként meghatározták az infrastrukturális fejlesztési igényeket, amelyek megközelítőleg 700 milliárd euró pénzügyi befektetést tesznek szükségessé 2030-ig.

Magyar cégek a H2020 második fázisának nyertesei között

2015. január 12.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt több mint 275 innovatív kis- és középvállalkozás részesül rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatásban. A támogatás az innovatív tevékenységgel foglalkozó kisebb  vállalkozásoknak segít abban, hogy ötleteiket magvalósítsák, és azokkal piacra lépjenek.

A Juncker-Bizottság megnyitja az EU Tanácsának lett elnökségét

2015. január 6.

Január 7-8-án a biztosi testület Rigába utazik, hogy a hagyományoknak megfelelően látogatást tegyen az Európai Unió Tanácsának soron következő elnökségét betöltő tagállamban. Lettország első alkalommal, 2015 januárjától júniusáig látja el a soros elnökség tisztét.

Európai beruházási offenzíva: kétezer potenciális projekt 1,3 billió euró értékben

2014. december 11.

Az EU beruházással foglalkozó munkacsoportja nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely rámutat, hogy Európa jelentős beruházási potenciállal bír. A dokumentum mintegy 2 000 projektet azonosít Európa-szerte, ezek összesen 1,3 billió euró beruházási értéket képviselnek.