Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hol a legveszélyesebb autóba ülni az EU-ban?

2019. augusztus 21.

A kelet-európai országokban a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma az Európai unión belül - derül ki az Európai Közlekedésbiztonsági tanács tavalyi adataiból. Jó hír eközben, hogy az összes tagállam adatait nézve a halálos balestek száma több mint felével csökkent az elmúlt két évtizedben.

Eurobarométer: 5 éve nem volt ilyen pozitív a felmérés eredménye

2019. augusztus 10.

Az új Eurobarométer felmérés eredményeiből az derül ki, hogy az európai polgárok a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekintenek pozitívan az Európai Unióra. 2014 óta nem volt ilyen magas a bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje.

A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen

2019. július 29.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy eljárást indít Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságánál a menedékjog iránti kérelmekhez segítséget nyújtó tevékenységeket bűncselekménynek nyilvánító és a menedékjog kérelmezésének jogát tovább szűkítő jogszabályok miatt.

A Parlament az Európai Bizottság elnökévé választotta Ursula von der Leyent

2019. július 19.

Az Európai Parlament titkos szavazás során 2019. július 16-án Strasbourgban 383 szavazattal az Európai Bizottság következő elnökévé választotta Ursula von der Leyent.

A Vodafone feltételekkel ugyan, de felvásárolhatja a Liberty Global vezetékes üzletágát Csehországban, Németországban, Magyarországon és Romániában

2019. július 18.

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján ma jóváhagyta, hogy a Vodafone felvásárolja a Liberty Global vezetékes üzletágát Csehországban, Németországban, Magyarországon és Romániában. A jóváhagyás feltétele, hogy a Vodafone teljes mértékben eleget tegyen az általa vállalt kötelezettségeknek.

Vakáció autóval az EU-n belül

2019. július 18.

Ha idén nyáron autóval vágnánk neki egy európai vakációnak, érdemes előre tájékozódni, ugyanis az autós közlekedésre minden tagállamban más-más szabályok vonatkoznak.

A Bizottság nyilvántartásba vesz három új európai polgári kezdeményezést, egyet viszont jogilag elfogadhatatlannak nyilvánít

2019. július 8.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba vesz három új európai polgári kezdeményezést.

Hétvégén is Desedai Piknik

2019. július 3.

Immár harmadik alkalommal rendezi meg a Fekete István Látogatóközpont a Desedai Piknik elnevezésű egész napos, családi rendezvényét 20198. július 6-án szombaton, melyen a Somogy megyei Europe Direct iroda és a Compass Egyesület is szeretettel várja az érdeklődőket.

Kereskedelmi és beruházási megállapodás az EU és Vietnám között

2019. június 26.

A Miniszterek Tanácsa ma jóváhagyta az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnám beruházási megállapodást, így megnyílt az út aláírásuk és megkötésük előtt.

Az EU innovációs teljesítménye jobb, mint az Egyesült Államoké

2019. június 17.

Az Európai Bizottság ma közzétette a 2019. évi európai innovációs eredménytáblát és regionális innovációs eredménytáblát, melyek azt mutatják, hogy az EU innovációs teljesítménye immár négy éve folyamatosan javul és 2018-ban – az Unió történetében először – meghaladta az Egyesült Államokét. Az EU ugyanakkor egyre inkább lemarad Japán és Dél-Korea mögött, Kína pedig gyors ütemben zárkózik fel hozzá.

DiscoverEU: újabb 20 000 fiatal, köztük 382 magyar utazhatja be Európát

2019. június 17.

Május 16-án zárult az Európai Bizottság DiscoverEU programjának második pályázati fordulója. Ebben a fordulóban csaknem 95 ezer 18 éves fiatal pályázott az uniós tagállamokból az EU által finanszírozott utazási igazolványokra, közülük a Bizottság az értékelési szempontok alapján végül mintegy 20 000 főt választott ki. Magyarországról 1530-an pályáztak, közülük 382-en kapnak utazási igazolványt.

Megállapodás nélküli brexit: mérleg a jövő heti ülés előtt

2019. június 13.

Az Európai Tanács brexittel foglalkozó jövő heti ülése előtt az Európai Bizottság ma mérleget vont az EU által hozott brexitfelkészülési és rendkívüli intézkedésekről, különös tekintettel arra, hogy brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács – az Egyesült Királyság kérésére és az Egyesült Királysággal egyetértésben – 2019. október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

A magyarok kétharmada örülne az euró bevezetésének

2019. június 12.

Azokban az EU tagállamokban, melyek még nem vezették be az eurót, a válaszadók többsége úgy véli, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára.

EU-bővítés - Nyugat-Balkán és Törökország

2019. június 11.

Az Európai Bizottság elvégezte a Nyugat-Balkán és Törökország által végrehajtott reformok éves kiértékelését, és ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, milyen lépések megtételét látja szükségesnek a következő időszakban. Az értékelések és ajánlások a hiteles bővítései politikát szolgálják, mely geostratégiai befektetés a béke, a stabilitás, a biztonság és a gazdasági növekedés előmozdításába.

Új uniós szabályok a drónok biztonságos működtetése érdekében

2019. május 27.

Európa-szerte egyre több drón jelenik meg a légtérben, azért az Európai Bizottság uniós szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön is biztosítsa. A szabályok mindazokra vonatkozni fognak, akik drónokat üzemeltetnek, így a szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd őket.

Ismét EU-s tudásukról adhatnak számot a diákok a "4 For Europe" vetélkedőn

2019. augusztus 12.

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.

Az Európai Bizottság felveszi a magyar rögös túrót a hagyományos különleges termékek közé

2019. augusztus 7.

Most már a rögös túró elnevezésű hagyományos magyar túróféleség is szerepel a hagyományos különleges termékek hivatalos uniós nyilvántartásában, melybe minőségvédelmi politikájának keretében az Európai Unió eddig összesen 62 terméket vett fel.

Az Altiero Spinelli-díj győzteseinek jutalma idén 25 000 euró

2019. július 24.

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé az Altiero Spinelli-díj elnyerésére. Az először 2017-ben meghirdetett uniós szintű pályázat azokat a kiváló kezdeményezéseket hivatott jutalmazni, amelyek elősegítik, hogy a polgárok többet tudjanak az Európai Unióról, és jobban értsék az EU működését.

Budapestről nincs három órányira Európa Ifjúsági Fővárosa

2019. július 18.

A titulust éppen az az Újvidék (Novi Sad) nyerte el, amely két év múlva Európa Kulturális Fővárosaként is bemutatkozhat.

Frissdiplomások figyelmébe: fizetett gyakornoki programok az EU intézményeinél

2019. július 18.

A vizsgaidőszakok lezárultával elkezdődött a jól kiérdemelt nyári pihenés időszaka. A feltöltődés mellett arra szeretnénk ösztökélni a frissdiplomásokat és hamarosan végzőket, hogy a strandolás, fesztiválozás és nyaralás mellett szánjanak egy kis időt arra, hogy megismerjék, milyen lehetőségeket nyújtanak gyakorlatszerzésre az EU intézményei.

Fogyasztóvédelem: Az Airbnb módosította a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok által kifogásolt gyakorlatát

2019. július 16.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Airbnb teljes mértékben összhangba hozta szolgáltatási feltételeit és szállásfoglalási ajánlatainak megjelenítését az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, miután a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok 2018 júliusában módosításokra szólították fel a vállalkozást.

Remek hangulatban telt az idei Desedai Piknik

2019. július 8.

Gyönyörű napsütés, kellemes desedai levegő, szórakoztató műsorok, pörkölt és kürtőskalács illata fogadta azokat, akik kilátogattak a Desedára a hétvégén.

A Bizottság kiválasztotta az első 17 „európai egyetemet”, közülük ötnek magyarországi egyetem is a tagja

2019. június 28.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy Európa-szerte mely felsőoktatási intézmények képezik majd a részét az első „európai egyetemi” konzorciumoknak.

Tagállami energia- és klímatervek: nagyobb erőfeszítések kellenek az éghajlatvédelmi célok eléréséhez

2019. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok előzetes energia- és klímaterveire vonatkozó értékelését. Az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésről szóló uniós rendelet értelmében a tagállamoknak 10 évre szóló nemzeti energia- és éghajlat-politikai tervet kell kidolgozniuk a 2021-től 2030-ig terjedő időszakra. A tervek a 2030-ra kitűzött uniós energia- és éghajlat-politikai célértékek teljesítését hivatottak biztosítani.

Adatvédelmi rendelet: az európaiak többsége tud az új szabályokról

2019. június 17.

Egy éve kell EU-szerte alkalmazni az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). Az évforduló alkalmából a Bizottság közzétette az adatvédelem témájában készített Eurobarométer felmérés eredményeit. Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak viszonylag jól ismerik az új adatvédelmi szabályokat és a személyes adataik védelmével kapcsolatos jogaikat, és tisztában vannak a nemzeti adatvédelmi hatóságok létezésével, amelyekhez a jogaik megsértése esetén segítségért fordulhatnak.

Magyarországon a fürdőhelyek 72,3%-ánál kiváló minőségű a víz

2019. június 17.

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés tanúsága szerint a tavaly vizsgált európai fürdőhelyek 85,1%-a – Magyarországon a 72,3%-a – kiérdemelte a legelőkelőbb, „kiváló” minősítést az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján. Az eredmények jól jelzik, hogy valószínűleg hol várják idén nyáron Európában a legkiválóbb minőségű fürdővizek a strandolni vágyókat.

Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban

2019. június 12.

A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, a kiegyensúlyozottabb étrend hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Aki elég gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az kevésbé hajlamos az elhízásra, és kutatások alapján esetükben számos betegség kockázata is kisebb. Ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

2020-as EU-költségvetés a munkahelyteremtés, a növekedés és a biztonság előmozdításáért

2019. június 11.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2020-ra vonatkozó éves uniós költségvetés tervezetét. Ez a hetedik és egyben utolsó éves költségvetés a 2014–2020-as időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében.

2019-es európai választási eredmények

2019. május 27.

2019. május 23-26-án az Unió 28 tagállamában 200 milliónál is több európai szavazott az európai választásokon, ennek következtében a választási részvétel a 2014-es 42,61 százalékról 51 százalékra emelkedett. A rekordszintű részvétel megerősíti az európai demokráciát és erős felhatalmazást jelent az Európa jövőjéről döntő új európai parlamenti képviselőknek.

rescEU: Az EU a nyári erdőtüzekre készülve létrehozza első tűzoltó légiflottáját

2019. május 22.

Közeleg a nyár, amikor is Európa-szerte fokozottan számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. Annak érdekében, hogy felkészüljön a veszélyre, a Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – működésbe helyezi tűzoltásra szolgáló légi járművekből álló első flottáját.