Olaszország veszi át az EU soros elnökségét

2014. július 23.

A következő hat hónap során Olaszország tölti be az EU elnöki tisztét. Az olasz elnökség mindenekelőtt arra törekszik majd, hogy lendületet kapjon a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás, a polgárok jogai megerősödjenek, az EU pedig meghatározóbb szerepet töltsön be a világpolitika színpadán.

A Bizottság 100 millió eurót biztosít a gyorsított innovációt célzó eszközre és öt innovációs díjra

2014. július 22.

Az Európai Bizottság részletesen bemutatta „Gyorsított innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését és az öt innovációs díjat. Az új intézkedésekre az Európai Unió 100 millió eurót irányzott elő 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében.

Az EP képviselők segítséget kérnek 5,3 millió fiatal munkához juttatásához

2014. július 17.

Az Európai Parlament határozottabb intézkedéseket, többek között az ipari tanulók státuszának megerősítését és tisztességes béreket vár a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen. A munkavállalással kapcsolatos programok uniós finanszírozást is fokozni kell, vélték a képviselők.

Külföldi tartózkodás

2014. július 8.

 Az Európai Unióban a külföldön tartózkodás lehetőségeit három „csoportba” soroljuk. Egy magánszemély tartózkodhat legfeljebb három hónapig, három hónapot meghaladó intervallumban illetve huzamos ideig egy tagállamban. Ezekre az esetekre különböző szabályok vonatkoznak.

Litvánia 2015-ben csatlakozhat az euró övezethez

2014. június 19.

Az Európai Bizottság közzé tette a 2014. évi konvergencia jelentést, amely nyolc tagállam esetében értékeli, hogy azok milyen mértékben készültek fel az euró övezethez való csatlakozásra. A tagállamok egyenetlen eredményt mutatnak fel, de Litvánia kiemelkedik e csoportból, mivel megfelel a konvergencia kritériumoknak.

Európai programozó hét

2014. június 19.

Október 11–17-én kerül megrendezésre a második európai programozó hét. Tömegrendezvényeken és osztálytermekben több millió gyermek, szülő, tanár, vállalkozó és politikaformáló fog találkozni, hogy elsajátítson valamennyit a programozásból és a hozzá szükséges készségekből.

Szűcs Tamás: jól járt Magyarország az uniós tagság eddigi tíz évével

2014. május 19.

Bár lehetett volna jobb is Magyarország EU-tagságának elmúlt tíz éve, nem lehet állítani, hogy az ország ne járt volna jól a csatlakozással, a tények az ellenkezőjét igazolják - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője az MTI-nek.

A 2004-es bővítés 10. évfordulója: stratégiai előnyök, hatás és a jelenlegi bővítési menetrend

2014. május 19.

Tíz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén az EU tagállamainak száma 15-ről 25-re nőtt (azóta pedig két újabb bővítéssel 28-ra). A csatlakozás stabilitást hozott, és a hidegháború mesterséges megosztottsága után újra egyesítette Európát. Az EU a világ legnagyobb egységes piacává vált, erősödött a tagállamok közötti kereskedelem, ami hozzájárult a gazdasági növekedéshez és tovább növelte Európa súlyát a világban.

Információ-dús H2020 rendezvény

2014. április 4.

Április 3-án a Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramot bemutató rendezvényre került sor a SKIK-nél, az ott működő Europe Direct Tájékoztató Központ szervezésében.

Az Európai Unió most induló, Horizon2020 elnevezésű keretprogramja, az évtized végéig összesen közel 80 milliárd eurónyi forrással segíti az európai kutatás-fejlesztést és az innovációt. Ezen belül 8,6 milliárd euró keretösszeggel – az uniós kutatás-fejlesztési keretprogramok történetében először - a kis- és középvállalkozások önállóan is pályázhatnak a közvetlenül Brüsszelből elérhető támogatásokra.

Megszűnnek a roamingdíjak Európában

2014. április 4.

Az Európai Parlament ma a „behálózott kontinens” elnevezésű (az egységes távközlési piacról szóló) bizottsági rendeletjavaslat* általános szavazásának részeként megszavazta a roamingdíjak 2015 karácsonyától hatályba lépő eltörlését.

COSME program: az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap megállapodást írt alá a kkv-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére

2014. július 22.

Egy, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hamarosan mintegy 25 milliárd EUR összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá. Az esemény házigazdája Ferdinando Nelli Feroci, az újonnan kinevezett ipar- és vállalkozáspolitikai biztos volt.

ERASMUS

2014. július 21.

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb Erasmus-statisztikák szerint a 2012/2013-as tanévben rekordszámú, közel 270 000 hallgató tanulhatott vagy vehetett részt szakképzésben uniós ösztöndíjjal külföldön. A legtöbben továbbra is azt a lehetőséget választják, hogy más egyetemen folytassanak tanulmányokat, de minden ötödik hallgató (55 000 fő) Erasmus szakmai gyakorlaton vett részt vállalatoknál.

Megválasztották az Európai Bizottság jövendő elnökét

2014. július 16.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén erős többséggel - 422 szavazattal - az Európai Bizottság jövendő elnökévé választották Jean-Claude Junckert, aki jelöltként még az ülést megelőzően rendelkezésre bocsátotta az Európai Bizottság következő hivatali időszakára szóló politikai iránymutatását, "Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja" címmel.

Nyaralási szezon: hasznos tanácsok a gondtalan nyár érdekében

2014. június 19.

Mivel már beindult a nyaralási szezon, és sokmillió európai polgár tervez utazást Európában vagy akár más földrészre, néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni arra az esetre, ha utazása során problémák merülnének fel. Ha nem tudja, hogy baleset esetén ki fogja állni kezelésének költségeit, vagy tudni szeretné, milyen papírokat kell beszereznie, ha kutyáját is magával szeretné vinni, íme egy hasznos válogatás azokból az intézkedésekből, amelyekkel az Európai Unió az Ön utazását kívánja megkönnyíteni.

Kiváló vízminőség Európa legtöbb fürdőhelyén

2014. június 19.

A Deseda tó is kiváló fürdővíz minősítést kapott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nyilvánosságra hozott fürdővizek minőségéről szóló jelentésében, amely 22.000, az Unió tagállamaiban és Svájcban található fürdőhely vízminősége alapján készül.

A növekedés előmozdítása: a 2014. évi országspecifikus ajánlások

2014. június 3.

Az Európai Bizottság ma elfogadta az egyes tagállamoknak szóló gazdaságpolitikai ajánlásokat, amelyek a tavaly megindult gazdasági élénkülés megerősítését hivatottak biztosítani. Az ajánlások az egyes országok helyzetéről készült részletes elemzésen alapulnak és irányt mutatnak a növekedés, a versenyképesség és a munkahelyteremtés 2014–2015-ös fellendítéséhez.

Napfényből nyert sugárhajtómű-tüzelőanyag

2014. május 19.

Az EU által finanszírozott SOLAR-JET kutatási projekt keretében a világon először állítottak elő napenergia felhasználásával vízből és szén-dioxidból (CO2) sugárhajtómű-tüzelőanyagot. A kutatóknak először sikerült tudományos hitelességgel végigvezetni a megújuló energiából származó kerozin teljes előállítási láncát. A folyamathoz koncentrált fényt használtak magas hőmérsékletű energiaforrásként.

Az EU-USA partnerség előnyei kis- és középvállalkozások számára

2014. április 28.

2014 márciusában zajlott le az EU-USA Transzatlanti Kereskedelemi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership/TTIP) tárgyalásainak negyedik fordulója, melyen először került napirendre a kisés középvállalkozásokat érintő fejezet. Az európai és amerikai tárgyaló felek 2012 decemberében szándéknyilatkozatban erősítették meg azt a kezdeményezést, miszerint a KKV-k külön fejezetet kapnak a partnerségi megállapodásban.

40 éves a Rubik kocka

2014. április 4.

Rubik Ernő professzor, a világ leghíresebb kockájának feltalálója José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozott, hogy megünnepeljék e színes találmány 40. évfordulóját. Egy ebéd mellett vitatták meg, hogy mennyire fontos a tudomány népszerűsítése és oktatása annak érdekében, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a tudományokkal, a technológiával, a műszaki tanulmányokkal és a matematikával összefüggő karrierlehetőségek iránt.

EU Bookshop

2014. január 21.

Az EU Bookshop online könyvesbolt, könyvtár és archívum, mely az 1952 óta megjelentetett uniós kiadványokhoz ad hozzáférést. Sok kiadvány ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető.