Eredményjelentés a megújuló energiaforrások használatáról

2015. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2020-as célkitűzésekhez kapcsolódó eredményjelentését, amely alapján az EU jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 20%-os megújulóenergia-célt. 2014-ben a megújuló energiaforrások becsült részesedése a bruttó végső energiafogyasztásban 15,3% volt, ami azt jelenti, hogy az EU és a tagállamok nagy többsége jó ütemben halad céljai felé: az előzetes adatok szerint 25 tagállam teljesítette a 2013–2014-re vonatkozó nemzeti célokat.

Meghívó: Konzultáció az aktuális GINOP pályázatokról

2015. június 12.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt a vállalkozások számára kiírt pályázati felhívásokat elemző rendezvényére.
A konzultáción a három aktuális GINOP pályázat lesz bemutatva:

  • Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

Uniós támogatásból megújul Kaposvár buszflottája

2015. május 26.

4,093 milliárd Ft Európai Uniós támogatásból újul meg Kelet-Közép-Európában elsőként Kaposváron a város teljes buszflottája. A Közlekedés Operatív Programban (KÖZOP) megvalósuló beruházás támogatási aránya 97,5%.

Az Európai Bizottság bemutatta a migrációs stratégiáját

2015. május 19.

Az Európai Bizottság múlt héten ismertette az európai migrációs stratégiát, amely amellett, hogy körvonalazza a földközi-tengeri térségben uralkodó válsághelyzetre reagáló azonnali intézkedéseket, azokat a lépéseket is ismerteti, amelyeket a következő években a migrációkezelés javítására a migráció valamennyi vonatkozásában tenni kell.

Milánói Világkiállítás – KKV rendezvények és B2B lehetőségek

2015. május 5.

A 2015. május 1. és október 31. között Milánóban megrendezésre kerülő világkiállítás alkalmából az Európai Bizottság – az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák (Eurochambres) közreműködésével – magas szintű nemzetköziesítési rendezvényeket és üzletember-találkozókat szervez uniós és harmadik országok cégei között.

Európai biztonsági stratégia három prioritás mentén

2015. május 5.

A Bizottság lépéseket tesz a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén folytatott uniós együttműködés megerősítésére.

Európa-nap Kaposváron 2015-ben is!

2015. április 23.

Az Európa-nap egy országos rendezvénysorozat, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervez minden évben. A kaposvári Europe Direct iroda szervezésében a tavalyi évben első alkalommal került megrendezésre Európa-nap, melyre partnerszervezeteinkkel közösen idén is várjuk az érdeklődőket Kaposvár belvárosában, az Európa Parkban 2015. május 7-én 10.00-18.00 óráig.

Fiatalnak lenni ma Európában – az Eurostat kiadványa

2015. április 21.

Az Eurostat egy új kiadványt jelentetett meg „Fiatalnak lenni ma Európában” címmel, amelynek apropóján az uniós statisztikai hivatal egy közleményt is kiadott, kiemelve néhány adatot az aprilis 27-én induló európai ifjúsági hét előtt.

Erasmus+ Pályázati Lehetőségek Új Pályázók Részére

2015. április 16.

Erasmus+ az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja. Kiknek szól a rendezvény?
Oktatási és képzési intézmények / cégek, vállalkozások / civil szervezetek képviselőinek, akik KÖZNEVELÉSI, SZAKKÉPZÉSI témában terveznek nemzetközi együttműködést megvalósítani, akár szektorok közt átnyúlóan is.

Euroscola-játék: április 13-24.

2015. március 27.

Az EUROSCOLA-játék az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett internetes kvízjáték, amelynek fődíja az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékára való kiutazás támogatása. Az idei internetes kvízjáték tavaszi vetélkedője április 13-tól 24-ig tart.

Nőtt az építőipari termelés az unióban

2015. március 19.

Az Európai Unióban és az euróövezetben havi szinten és éves összevetésben is nőtt az ipari termelés januárban. A még nem végleges adatok szerint havi bázison 1 százalékkal nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban (EU), miután decemberben 0,2 százalékkal bővült - áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett közleményében.

Magas szintű energiaügyi párbeszéd Törökországgal

2015. március 17.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke és Törökország energiaügyi minisztere, Taner Yildiz, a mai napon megkezdte az új, magas szintű energiaügyi párbeszédet Törökország és az Európai Unió között. Mindkét fél egyaránt kiemelten fontosnak tartja az energiaügyi együttműködést.

A vállalkozásindítás költségei az EU-ban

2015. március 11.

Az Európai Bizottság frissített adatokat tett közzé arról, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy új vállalkozás beindítása az Európai Unió tagállamaiban.

6,5 milliárd euró a hazai közlekedésre és környezetvédelemre

2015. február 23.

Az Európai Bizottság elfogadta azt a Magyarországot érintő két operatív programot, melyek révén a környezetvédelembe, az energiahatékonyságba és jobb közlekedési infrastruktúrába ruháznak be.

„A nemek közti egyenlőség a jog- és esélyegyenlőségről szól”

2015. február 18.

Az EP nőjogi szakbizottsága minden évben jelentést készít a nők jogainak helyzetéről, és értékeli, hogy milyen előrelépés történt a nemek közti egyenlőség megteremtése érdekében. A szakbizottság január 20-án hagyta jóvá a 2013. évi jelentést. A részletekről a témafelelőssel, Marc Tarabella belga, szocialista képviselővel készült interjú.

Töltse le ingyenesen az „Utazás külföldre” alkalmazást

2015. június 25.

Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon? Kell-e bukósisakot viselnie, ha Svédországban kerékpárra ül? Megtudhatja, ha letölti ezt az ingyenes alkalmazást, amely a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos összes fontos európai szabály ismertetésén túl játékos időtöltést is kínál. Ha még külföldi utazása előtt letölti, az adatforgalomért roamingdíjat sem kell fizetnie.

2012 óta 2%-kal csökkent a dohányfogyasztás az EU-ban

2015. június 3.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnap jegyében a Bizottság közzétette az európaiak dohányzáshoz való hozzáállásáról készített Eurobarométer felmérést. A felmérés tanúsága szerint a dohányzás Európában mindenütt visszaszorulóban van. A dohányfogyasztás az EU-ban 2012-höz képest 2 százalékponttal (28%-ról 26%-ra), a 15 és 24 év közötti korosztály körében pedig 4 százalékponttal (29%-ról 25%-ra) esett vissza.

2 napos EU angol szókincsfejlesztő tréning

2015. május 22.

A SKIK 2 napos tréninget szervez az Európai Unióhoz és az EU páklyázatokhoz köthető szókincs bővítésére. Ha voltak már gondjai azzal, hogy bizonyos kifejezéseket nem tudott pontosan lefordítani, vagy szeretné megérteni az európai uniós alapvető kifejezéseket, akkor ezt a tréninget Önnek  ajánljuk.

Kövessen minket!

2015. május 18.

Elindult tájékoztató irodánk Facebook oldala. Kövesse és legyen naprakész EU állampolgár!

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

2015. május 5.

A reál-GDP 2015-ben várhatóan 1,8%-kal nő az EU-ban és 1,5%-kal az euróövezetben, ami 0,1 százalékpontos, illetve 0,2 százalékpontos javulás a három hónappal ezelőtti előrejelzéshez képest. Magyarországon a reál GDP 2014-ben 3,6%-kal nőtt. A növekedés várhatóan fennmarad, ám némileg lassul, így 2015-re 2,8%-os, majd jövőre 2,2%-os növekedést jeleznek.

A tagállamok dönthetnek a GMO-k felhasználásáról

2015. április 30.

A Bizottság bemutatta a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) élelmiszerként és takarmányként való engedélyezésére vonatkozó döntéshozatali eljárás felülvizsgálatának eredményeit. Ez a felülvizsgálat a 2014 júliusában az Európai Parlament elé terjesztett politikai iránymutatásból következik, amely alapján az Európai Bizottság megválasztására sor került. A felülvizsgálat megerősíti, hogy olyan, a közvéleményt tükröző változtatásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzeti kormányok nagyobb mértékben beleszólhassanak az uniós engedéllyel rendelkező GMO-k állati vagy emberi fogyasztásra (azaz takarmányként, illetve élelmiszerként) való felhasználásába.

Autóval Európában – mire kell felkészülni?

2015. április 21.

Egy-egy autós európai vakáció előtt számos dolgot át kell gondolnunk. Ebben szeretnénk most segíteni az idei nyári szezon előtt. Az Európa Pont infografikája összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok szabályozásairól – külföldi nyaralás előtt kötelező!

Európai beruházási terv: Katainen alelnök Magyarországon

2015. április 21.

Az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, Jyrki Katainen április 17-én, pénteken Magyarországra látogatott, hogy az európai beruházási tervet népszerűsítse.

Újabb EU támogatásból fejlesztik többek között a kaposvári kórházat is

2015. április 13.

Az Európai Bizottság összesen több mint 203 millió euró értékben hagyott jóvá négy hazai, egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházást. Az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön megvalósuló projektekhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt társfinanszírozást.

Teljes egészében megújul a kaposvári vasútállomás

2015. március 24.

A MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja keretében elkezdődött a kaposvári vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes körű felújítása, amely több mint 1,6 milliárd forintból európai uniós forrásból valósul meg.

A fejlesztés európai éve – sok még a tennivaló

2015. március 18.

A napokban hivatalosan is elindult a fejlesztés európai évének magyarországi programsorozata. A tematikus év legfontosabb célja, hogy az emberek számára láthatóbbá váljon a nemzetközi fejlesztési együttműködés, ezáltal is erősítve a szolidaritást, a globális felelősségvállalást.

A digitális szektort érintő új uniós ÁFA-szabályozás

2015. március 16.

2015. január 1-jétől uniós irányelv alapján a digitális szektor területén tevékenykedő vállalkozásoknak - telekommunikációs szolgáltatások, rádiós és televíziós műsorok, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokúj áfa-megfizetési szabályokat kell alkalmazniuk.

Rugalmas energiaunió: olcsóbb és biztonságosabb energia

2015. március 10.

Energiaunió: biztonságos, fenntartható, versenyképes és megfizethető energia valamennyi európai számára.

Az EU rábólintott a magyar gazdaság fellendítésének programjára (GINOP)

2015. február 18.

Az Európai Bizottság elfogadta a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozására irányuló beruházási programot, amely a kkv-k kutatási, innovációs és munkahely-teremtési kapacitásának javítását célozza.

Európa kulturális fővárosai 2015-ben: Pilsen és Mons

2015. február 18.

2015-ben a csehországi Pilsen és a belgiumi Mons nevezheti magát Európa kulturális fővárosának. A cím 1985 óta létezik. Akkor Athén, azóta pedig több mint ötven európai város kapta meg, 2011 óta minden évben kettő. A kulturális fővárosok programsorozataikkal Európa kulturális sokszínűségére igyekeznek felhívni a figyelmet.