Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit tesz az EU a fenntartható élelmiszerellátás érdekében

2020. június 3.

A fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó uniós stratégia célja, hogy védje a környezetet, segítse a gazdákat, és biztosítsa, hogy egészséges élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. Az élelmiszerellátási lánc, a termeléstől a fogyasztáson át a hulladékig, óriási igénybevételt jelent a környezet számára, és hatással van az egészségünkre is. A 2020. május 20-án ismertetett, „a termelőtől az asztalig” stratégiával az Európai Bizottság célja, hogy fenntarthatóvá tegye az uniós élelmiszerellátást, garantálja az élelmezésbiztonságot, és védje mind az emberek egészségét, mind a természetet. A stratégia keretet biztosít egy sor olyan jogszabályhoz, amelyeket a Bizottság külön javaslatként dolgoz ki: az EU vegyi növényvédőszerekre vonatkozó jogszabályainak felülvizsgálata, az állatok jólétét érintő új szabályok, az élelmiszerek pazarlására, hamisítására és címkézésére vonatkozó javaslatok, valamint a mezőgazdaságot érintő reform.

Ezen a héten az EP-ben: hosszú távú költségvetés, turizmus, Covid19

2020. május 25.
Az Unió Covid19 miatt módosított következő hétéves költségvetése, a turizmus jövője és a munkavállalók mobilitása is téma lesz a héten a Parlamentben.Ursula von der Leyen elnök ismerteti a Bizottság hosszú távú költségvetésre (2021-2027) és egy helyreállítási csomagra tett javaslatát a szerdai plenáris ülésen.

Az európai himnusz

2020. május 19.

Az Európai Unió egyik jelképévé vált dallam Ludwig van Beethoven 1823-ban komponált IX. szimfóniájának egy részlete, Friedrich von Schiller 1785-ös lírai költeményének, az Örömódának a megzenésített változata.

A himnusz nemcsak az Európai Uniót, hanem Európa egészét jelképezi. Az Örömóda Schillernek az emberek közötti testvériségről szóló – Beethoven által is osztott – idealista világnézetét fejezi ki.

„Mind más, mind európai” – egy jelmondat története

2020. május 19.

Az EU jelmondata – „Egyesülve a sokféleségben” – tömören fejezi ki az EU lényegét: sok különböző ország egysége, amely egyik legfontosabb erőssége épp az őt alkotó elemek sokszínűsége. Ezt a jelmondatot 2000 óta használja az Európai Unió, hivatalos zászlaja, himnusza mellett egyik legfontosabb jelképeként. De honnan származik ezt a mottó?

Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét

2020. május 6.

A fűtési szezon végén Ausztria bezárta utolsó széntüzelésű erőművét, amely a Stájerországban lévő Mellach egyik távfűtő központját látta el energiával. Az elképzelések szerint 2030-ra teljesen zöldenergiaforrásokra állítják át a villamosenergia termelést Ausztriában.  

Franciaország szigorítja az unión kívüli befektetők tulajdonszerzését

2020. április 30.

Franciaország megerősíti a nem európai uniós országokból származó külföldi befektetők ellenőrzését a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehézségbe került francia vállalatok védelmében – közölte szerdán Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja – ambíciózusabb ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára

2020. január 30.

Az Európai Bizottság ma elfogadta 2020. évi munkaprogramját. Ez a dokumentum meghatározza, hogy a Bizottság 2020-ban milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy von der Leyen elnök politikai iránymutatása nyomán az európai polgárok kézzelfogható előnyöket érzékeljenek.

Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben

2020. január 15.

Az Európai Unióban 550 milliárd eurót tesz ki az interneten eladott áruk összértéke, amiből 96 milliárd eurónyi termék határokon átmenő forgalomban cserél gazdát.

Hiába nő az európai K+F – elmarad a világátlagtól

2020. január 15.

Az Egyesült Államok és Kína is gyorsabban növeli ipari kutatás-fejlesztési kiadásait, mint Európa. Ez olvasható ki az Európai Bizottság december második felében közzétett „Ipari K+F Beruházási Eredménytábla” adataiból.

Január 1-jétől Horvátország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

2020. január 13.

A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában. 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.

Roamingdíjak vizsgálata

2019. december 19.

A Bizottság a mai napon közzétette a roamingpiacról készült első teljes körű felülvizsgálat eredményeit, amelyekből kiderül, hogy a roamingdíjak 2017. júniusi megszüntetése jelentős előnyökkel járt az uniós utazók számára.

A határokon átnyúló fizetés - pénzt takaríthatunk meg

2019. december 16.

A mai naptól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja.

Korrupcióellenes világnap: új Eurobarométer felmérés a vállalkozások korrupcióval kapcsolatos véleményéről

2019. december 10.

December 9. a korrupcióellenes világnap. Ez alkalomból az Európai Bizottság közzétette annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a vállalkozások a korrupcióhoz az Európai Unióban.

Az Európai Unió évfordulói 2019-ben

2019. december 9.

Lássuk, milyen évfordulókat ünnepeltünk az EU-ban idén.

Hivatalba lépett az Ursula von der Leyen vezette Bizottság

2019. december 3.

Miután az Európai Parlament múlt szerdán megválasztotta az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot a következő 5 évre, december 1-jén hivatalba lépett az új testület.

Az Európai Bizottság új egészségügyi programot javasol

2020. május 29.

Az Európai Bizottság új, 9,4 milliárd euró költségvetésű egészségügyi programot javasolt csütörtökön a 2021-2027 közötti időszakra. A program hozzájárul az uniós tagállamok egészségügyi ágazatainak járvány utáni helyreállításához, és célul tűzte ki az EU polgárok egészségének, és a nemzeti egészségügyi rendszerek fejlesztését, valamint az innováció előmozdítását az egészségügyi ágazatban jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos. A biztos szerint az EU4Health nevet viselő program paradigmaváltást jelent az uniós egészségügyben, továbbá egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az EU számára az emberek egészsége a legfontosabb.

WiFi4EU Pályázati felhívás

2020. május 20.

Negyedik alkalommal regisztrálhatnak a települések európai uniós támogatásért,

hogy ingyenes wifi-hotspotokat létesítsenek közterületeiken.

 A soron következő, negyedik pályázati felhívás közzétételének időpontja:

2020. június 3.,szerda 13:00 (közép-európai idő szerint)

WiFi4EU https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home

 A jobb felső sarokban érdemes magyar nyelvre váltani!

 A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki, biztosítva, hogy minden országra jusson bizonyos mennyiségű utalvány.

Az európai zászló története

2020. május 19.

Az európai zászló az Európai Uniót, tágabb értelemben pedig az európai egységet és identitást szimbolizálja.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

A kör az egységet jelképezi, a csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Eljött az idő, hogy Európa csökkentese függőségét Kínától, Indiától

2020. május 6.

Radikális változásra van szükség, és meg kell szüntetni Európa „függőségét” Kínától és Indiától – hangoztatta egy televíziós vitaműsorban az igazságügyet felügyelő cseh biztos, Vera Jourová.

Kis lépés a tagállamoknak, nagy lépés az Európai Uniónak?

2020. május 5.

Nézzük, mi is történt: a vég nélküli vitákat elkerülendő, záródokumentum helyett „elnöki konklúzió” született, amiben ott szerepel, hogy „szükséges és sürgős” létrehozni egy Újjáépítési Alapot a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására.

Eurobarométer: Magyarországon jelentősen javult az Európai Unió megítélése

2020. február 19.

A 2019 novemberében végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás alapján az Európai Bizottság közzétette a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést. A jelentés az EU összes tagállamában végzett Eurobarométer felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapul.

A brit kilépés egyelőre maradás is

2020. január 30.

Január 31-ről február 1-re virradóra minden megváltozik és semmi sem változik, amikor Nagy-Britannia 47 éves tagság után végleg hátat fordít az Európai Uniónak. A felek az év hátralevő részében megpróbálják rendezni a jövőbeni viszonyt.

Egységes banki átutalási díj – külföldre és országon belül

2020. január 15.

A pénzügyi technológiai cselekvési terv része az is, hogy immár ugyanannyit fizetünk a banki átutalások után, akár eurót, akár forintot utalunk.

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

2020. január 13.

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni.

Jóváhagyták az EU 2020-as költségvetését

2019. december 19.

A három uniós intézmény megállapodott a 2020. évi uniós költségvetésről. Ez lehetővé teszi az EU számára, hogy erőforrásait a polgárok számára fontos következő prioritásokra összpontosítsa: éghajlatváltozás, foglalkoztatás, ifjúság, biztonság és szolidaritás az Unión belül.

Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése

2019. december 18.

Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság megbízatása során első alkalommal indítja el az európai szemeszter új ciklusát. Ambiciózus növekedési stratégiája a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése érdekében a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít.

Európai zöld megállapodás: a cél az, hogy Európa klímasemlegessé váljon 2050-re

2019. december 12.

Az Európai Bizottság bemutatta az európai zöld megállapodást, amelyben felvázolja, hogyan kívánja az Unió gazdaságát fenntarthatóvá tenni oly módon, hogy az éghajlati és környezeti kihívásokból a szakpolitikai területek mindegyikén lehetőségeket kovácsol, az átmenetet pedig mindenki számára méltányossá teszi.

Adventi és karácsonyi dekorációk

2019. december 9.

A karácsonyra készülve, advent időszakában a legtöbb európai ország utcái díszbe és fénybe öltöznek, ugyanígy az otthonokban is előkerülnek a karácsonyra jellemző dekorációk. A legsötétebb hónapban a fények, az izzósorok, gyertyák a díszítés közös elemei, amellyel mindenhol találkozhatunk; de minden országnak / régiónak emellett megvannak a maga hagyományos díszítései. Ezekből mutatunk most be egy válogatást.

Kollegialitás, átláthatóság és hatékonyság: ezt szolgálják az Ursula von der Leyen vezette Bizottság munkamódszerei

2019. december 5.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tagjai a héten tartották a testület első hivatalos ülését. Ebből az alkalomból von der Leyen elnök bemutatta, milyen munkamódszereket követ majd a Bizottság a következő öt évben. A munkamódszerek mindenekelőtt azt hivatottak elősegíteni, hogy a testület a kollegialitás, az átláthatóság és a hatékonyság jegyében végezze a munkáját.