Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az európai mezőgazdasági termékek promóciója: a Bizottság növeli a támogatás összegét

2018. január 18.

A Bizottság további 169 millió euróval növeli az európai mezőgazdasági termékek világszintű promóciójára fordítható támogatás összegét – ez az összeg 27 millió euróval magasabb a 2017-ben rendelkezésre álló támogatásnál.

Boldog új évet!

2017. december 31.

Magyarul boldog új évet kívánunk, esetleg szerencsés új esztendőt. De vajon hogy hangzik ez Európa más országainak nyelvén? Lássuk!

ÁFA: a határokon átívelő e-kereskedelem egyszerűbb és hatékonyabb szabályozása

2017. december 11.

A múlt megállapodás született arról, hogy az online termékértékesítéssel foglalkozó cégek a jövőben egyszerűbb és hatékonyabb szabályok szerint fizetnek majd hozzáadottérték-adót (Magyarországon általános forgalmi adót, azaz áfát) az interneten eladott termékek után.

Egyéves lett az Európai Szolidaritási Testület

2017. december 8.

A héten ünnepli első születésnapját az Európai Szolidaritási Testület, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére 2016. december 7-én kezdte meg a működését. Az azóta eltelt egy évben összesen 42 745 fiatal jelentkezett a testületbe a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél.

rescEU: új európai rendszer a természeti katasztrófák kezelésére

2017. november 29.

Az Európai Bizottság nagy ívű terveket terjesztett elő annak érdekében, hogy Európa jobban tudja kezelni a természeti katasztrófákat.

Négy magyar kutató csúcstámogatást nyert el Brüsszelben

2017. november 28.

Két idegtudós - Makara Judit és Szabadics János az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből -, Pete Gábor matematikus az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből és Egry Gábor a Politikatörténeti Intézetből pályázott eredményesen az Európai Kutatási Tanács önálló csoporttal rendelkező kutatók számára kiírt pályázati támogatására, a Consolidator Grant felhívásra - közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

Az európai szemeszter őszi csomagja: célkeresztben a fenntartható és inkluzív növekedés

2017. november 28.

A Bizottság a múlt héten közzétette az európai szemeszter őszi csomagját, melyben meghatározza az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait, szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg az euróövezet számára, valamint lezárja az euróövezeti tagállamok költségvetésiterv-javaslatainak értékelési folyamatát.

„A legjobb hulladék az, ami nem keletkezik”

2017. november 21.

Sokkoló, hogy egy átlagos uniós polgár mennyi háztartási szemetet állít elő egymaga évente: jelenleg ez átlagosan 476 kg, azaz napi 1,3 kg! Magyarország szerencsére ezt az átlagot lefelé húzza, naponta „csak” egy kilogramm (évente fejenként 377 kg) szemét megtermeléséért vagyunk felelősek.

Barcsiak vitték a pálmát a 4 for Europe regionális döntőjén

2017. november 17.

A Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium csapatai az első és a második helyet is elnyerték a 4 for Europe országos vetélkedő november 17-én megrendezett dél-dunántúli regionális döntőjén. A rendezvény házigazdája idén a szekszárdi Europe Direct iroda volt, a helyszínt pedig a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium biztosította.  

Tempus felhívás pályázati értékelő szakemberek részére

2017. november 15.

 

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a közalapítvány által kezelt pályázatok bírálatában való részvételre köznevelés, felsőoktatás, felnőtt tanulás, szakképzés, nyelvoktatás és/vagy ifjúsági területek valamelyikén dolgozó, tapasztalt szakemberek részére.

 

2017. őszi gazdasági előrejelzés: folyamatos növekedés a változó szakpolitikai környezetben

2017. november 14.

Az Európai Bizottság a héten tett közzé őszi előrejelzését, mely szerint az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén várhatóan magasabb lesz, mint az elmúlt évtizedben bármikor; a reál GDP az előrejelzések szerint 2,2%-kal, azaz a tavaszi előrejelzésnél (1,7%) jóval nagyobb mértékben nő.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – EACEA/27/2017 az Erasmus+ program keretében

2017. október 31.

A felhívás általános célkitűzése egyrészt a fiatalok foglalkoztathatóságának növelése és a vállalkozások számára is előnyös, magasan képzett és mobilis munkaerő létrehozása, másrészt a közös európai szakképzési képesítések támogatása. A felhívás konkrét célja a közös szakképzési képesítések előkészítésének vagy létrehozásának támogatása, illetve a meglévő képesítések fejlesztése.

KÉPbe kerültünk

2017. október 31.

Sikerrel zárult a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ Somogy Megye által meghirdetett fotópályázat, melyet az iroda az idei Európa Napon, május 11-én indított útjára „Kerülj KÉPbe!” címmel.

LUX filmdíj játék!

2017. október 25.

Nyerj páros jegyet, és 2017. november 8. és 10. között megnézheted Budapesten az Európai Parlament filmdíjára jelölt három döntős filmet.

GVH ösztöndíj pályakezdő diplomásoknak

2017. október 25.

A Gazdasági Versenyhivatal jogász vagy közgazdász végzettséggel rendelkező pályakezdő diplomás fiatalok jelentkezését várja ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyba. A jelentkezési határidő október 31!

Európa kulturális fővárosa 2018: Leeuwarden északról és Valletta délről

2018. január 9.

A hollandiai Frízföld székhelye, Leeuwarden, és Málta fővárosa, Valletta kapta a lehetőséget idén, hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és történelmi örökségüket.

A Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményeket javasol

2017. december 31.

A szociális jogok európai pillére alá tartozó intézkedések részeként az Európai Bizottság az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el.

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

2017. december 10.

A héten ad otthont Milánó az Európai Kulturális Fórum nevű rendezvénynek, ahol ünnepélyes keretek között kezdetét veszi a kulturális örökség európai évének rendezvénysorozata. Az esemény keretében Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos ma hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét.

Erasmus+: újabb rekordév

2017. december 8.

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ program 2016. évi eredményeiről szóló jelentését. A jelentés közzététele egybeesik az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából indított kampány befejeződésével.

Projektíró pályázat pedagógusoknak

2017. november 29.

A digitális kompetencia fejlesztését, a digitális pedagógia innovatív alkalmazását célzó pedagógiai projektterv készítésére írtak ki pályázatot, melyre elsősorban gyakorló pedagógusoktól és felsőfokú intézmények pedagógus hallgatóitól várnak pályaműveket.

Az egészségügy helyzete az EU-ban és Magyarországon

2017. november 28.

Csak az egészségügyi rendszerek újragondolásával biztosítható azok működőképessége és az ellátás betegközpontúsága – ez a következtetés szűrhető le a Bizottság által közzétett 28 országspecifikus egészségügyi elemzésből és az azokat kísérő jelentésből.

Az egyenlők Európája: az Európai Bizottság e nyugtalan időkben kiáll a nők jogai mellett

2017. november 22.

A hét elején az Európai Bizottság fontos eseményt indított el „A nők jogai nyugtalan időkben” címmel, amely az alapvető jogokról szóló idei éves kollokvium központi témája. 

November 20-24.: Európai Szakképzési Hét

2017. november 21.

Az Európai Bizottság a tavalyi év sikerére építve idén is megrendezi az Európai Szakképzési Hetet 2017. november 20. és 24. között. A rendezvénysorozat arra hivatott ösztönözni az embereket, hogy szakképzés révén fedezzék fel, kamatoztassák és fejlesszék tehetségüket és készségeiket.

Felhívás: A Te Európád, a Te szavad! 2018

2017. november 16.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett esemény keretében az Európai Unió 28 tagállama és az öt tagjelölt ország bármelyik középiskolájának utolsó előtti évében tanuló diákok kapnak meghívást Brüsszelbe. Az EGSZB három-három diák és egy-egy tanár utazási és szállásköltségeit fedezi a nyertes iskolákból, melyeket sorsolással fognak kiválasztani.

Oktatás és képzés Európában: az egyenlőtlenségek továbbra is kihívást jelentenek

2017. november 15.

Az Európai Bizottság múlt héten tette közzé az Oktatási és Képzési Figyelő 2017. évi kiadását, melynek tanúsága szerint a tagállami oktatási rendszerek egyre befogadóbbak és hatékonyabbak.

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv dióhéjban

2017. november 2.

Folyamatosan nő a kiküldött munkavállalók aránya az Európai Unióban. A növekedés 2010. és 2014. között 44 százalékos volt, ez közel 2 millió munkavállalót jelent. Ez hozzávetőlegesen az egységes piac munkavállalóinak 1 százalékát teszi ki.

Női Innovátorok Európai Díja 2018

2017. október 31.

Női vállalkozó? Rendelkezik kiemelkedő innovatív megoldással, megoldásokkal? Története inspirálna másokat? Az Európai Bizottság 2018-ban is megjutalmazza Európa három leginnovatívabb női vállalkozóját, illetve egy fiatal újító nőt.

A Tanács jóváhagyta a szociális jogok európai pillérét

2017. október 26.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a szociális jogok európai pillérét, és általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv reformjáról.

5,9 millió euró 119 innovatív vállalkozásnak – a kedvezményezettek között 3 magyar cég is található

2017. október 25.

A „Horizont 2020” keretprogram kkv-támogató eszközének forrásaira kiírt pályázat legutóbbi fordulójában 24 ország 119 kis- és középvállalkozása nyert el támogatást. A kkv-támogató eszköz szakaszos támogatást nyújt, a három szakasz az innovációs ciklus egészét lefedi.

EU: közúton a legbiztonságosabb

2017. október 17.

Európa közútjai a legbiztonságosabbak a világon – jóval kevesebben veszítik életüket közúti balesetben az EU-ban, mint például Amerikában vagy Ázsiában.