Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy lépéssel közelebb vagyunk a digitális egységes piachoz

2016. május 27.

Az utazástól a vásárlásig egyre több mindent szervezünk online nemzetközi szinten is. Habár az interneten a fizikai határok megszűnnek, számos kihívás megmarad. Ilyen például a geo-blocking, amikor azért nem tudunk megvásárolni egy terméket online, mert az árusító cég egy másik országban van, és nem engedélyezi. Szerdán az EP-képviselők a Bizottság új javaslatairól vitáztak, amelyek többek között kezelnék a geo-blocking problémáját és egy lépéssel közelebb vinnének a digitális egységes piachoz.

Hamvadó cigarettavég: hatályba lép az uniós dohányirányelv

2016. május 19.

Az EU-ban a dohányosok 94%-a 25 éves kora előtt kezd el dohányozni, akik így átlagosan 14 évet veszítenek az életükből. Az EU két évvel ezelőtt fogadott el irányelvet ennek visszaszorítására, amely pénteken lép hatályba. Minden negyedik 14-25 év közötti európai fiatal dohányzik, ezért az új szabályok fő célja az, hogy a cigaretta minél kevésbé legyen vonzó a fiatalok számára. Összefoglaltuk a főbb változásokat, infografikánkon pedig bemutatjuk, hogyan alakul a dohányosok száma az EU-ban.

Adóügyek: hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere Európában?

2016. május 4.

A Luxleaks ügy és a Panama-iratok botrányának köszönhetően az adóügyek kiemelt helyet kaptak a Parlament napirendjén. Az EP-képviselők azon dolgoznak, hogy a szabályozás átalakításával igazságosabbá és átláthatóbbá tegyék az adózást az EU-ban. A feladat nem egyszerű, hiszen számos tagállam még keresi a kiutat a gazdasági válságból, ennek egyik eszköze pedig az adórendszer alakítása. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a folyamatban lévő változásokról és mi az EP szerepe az adóügyek terén.

Egy lépéssel közelebb vagyunk a roamingdíjak megszűnéséhez

2016. május 3.

A Parlament, a Bizottság és a Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően csökkennek a tarifák, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset egy másik uniós országban, mintha otthon tennénk ugyanezt. A netsemlegességre vonatkozó új szabályok is életbe lépnek április 30-án. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a változásokról.

Intelligens autók, önmagukat vezérlő drónok és robotok

2016. április 22.

Ez már nem a jövő, hanem a minket körülvevő világ, amelyben a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak. Szabályozásuk azonban morális és jogi szempontból is számos kihívás elé állítja a jogalkotókat. Az EP jogi szakbizottsága szakértőkkel vitázott a robotok megbízhatóságáról és a felmerülő biztonsági kérdésekről, illetve kockázatokról csütörtökön.

Európa-napi események Magyarországon

2016. április 20.

Európa-nap az ország 19 pontján

2016. május 1. és május 11. között

 

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Adatvédelmi reform - az EP elfogadta az új szabályokat

2016. április 15.

Új adatvédelmi szabályokról döntött az Európai Parlament. Ezek célja, hogy az internethasználóknak sokkal nagyobb befolyást biztosítson saját adataik felett, másrészt a digitális korszaknak megfelelő magas szintű és egységes Uniós adatvédelem jöjjön létre. A változtatások egyúttal minimumkövetelményeket határoznak meg a rendőrségi és bírósági célú adatfelhasználás területén.

Pályázati felhívás külföldi tanulmányútra

2016. április 6.

Az Alapítvány céljaival összhangban támogatásban kívánja részesíteni azon közgazdasági és pénzügyi, illetve azezekhez kapcsolódó interdiszciplináris tudományi területeken tanuló egyetemi, főiskolai hallgatókat, doktoranduszokat és doktorjelölteket, akik tanulmányaik előrehaladása érdekében nemzetközi tanulmányúton kívánnak részt venni.

Általános jelentés az Európai Unió tevékenységeiről

2016. március 16.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió 2015-ös helyzetét értékelő beszédet tartott az Európai Parlamentben.

Iskolai tej- és gyümölcsprogramok: a helyes táplálkozási szokások oktatása

2016. március 8.

Az unióban élő diákok jobban támogatott iskolatej-, gyümölcs-, és zöldségprogramokban, és a helyes táplálkozásról szóló oktatásban részesülhetnek hamarosan.

2016. évi európai szemeszter: a Bizottság közzétette az országjelentéseket

2016. február 29.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az uniós tagállamok előtt álló gazdasági és szociális kihívások éves elemzését, az úgynevezett országjelentéseket.

2016. téli gazdasági előrejelzés: új kihívások előtt állunk

2016. február 4.

Idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 2,7 százalékkal, 2014-ben pedig 3,7 százalékkal nőtt.

Új európai szakmai kártya

2016. január 26.

Egyszerűbbé vált bizonyos szakmák más uniós tagállamban való elismertetése az új európai szakmai kártyának (EPC) köszönhetően. Az elektronikus eljárás egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb, mint a hagyományos képesítéselismerési eljárások: a kérelem útját nyomon lehet követni online, és a már feltöltött dokumentumokat újra fel lehet használni más országokra vonatkozó új kérelmezési eljárások megindításához.

Jean-Claude Juncker újévi sajtótájékoztatója

2016. január 18.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök újévi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy noha az EU-nak több válsággal is meg kell birkóznia, elkötelezett a Bizottság első számú prioritása, azaz a növekedés és a munkahelyteremtés mellett.

Az EU soros elnöke: Hollandia

2016. január 6.

2016. január elsejével Hollandia átvette Luxemburgtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét, melynek feladatköréért június 30-ig felel. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete ennek alkalmából készített egy érdekes infógrafikát.

Európai önkéntes szolgálat

2016. május 23.

Mi az az európia önkéntes szolgálat?

Az életkora 17 és 30 év között van? Szívesen töltene 2–12 hónapot külföldön az európai önkéntes szolgálat keretében?

A szülői szabadság kifizetése nem költség, hanem befektetés

2016. május 12.

Az apáknak csupán az 1%-a megy szülői szabadságra, ami hátrányosan érinti a nőket, hiszen sokszor a karrierjükbe kerül, hogy otthon maradnak a gyermekükkel. Ezt a problémát kiküszöbölendő az EU-ban irányelv szabályozza a szülői szabadság kérdését, de ennek gyakorlatba történő átültetése nem minden tagállamban sikeres. Ezt vizsgálja Maria Arena (szocialista, belga) jelentése, amelyet szerdán vitat meg, majd szavaz róla az EP.

Brüsszeli projekt nemzetközi kapcsolatok bővítésére

2016. május 3.

Miről szól a 18 hónapos brüsszeli projekt? 20 (19 EU tagország+Törökország) ország 100,000 kkv-ját vonja be egy közvetlen brüsszeli pályázat, a "mobiliseSME". Első lépcsőben egy nemzetközi kérdőívet kap mind a 100,000 cég aki most regisztrál. Az EU-szinten leghamarabb válaszoló 100,000 cég közül választják majd ki azokat a cégeket, amelyek 1-2 hónapra külföldre küldhetnek, vagy onnan fogadhatnak egy-egy alkalmazottat egy hasonló szektorban működő cégtől. Cél, a cégek nemzetközi kapcsolatainak bővítése, és azon keresztül a fejlődésük elősegítése. Amikor a 100,000 válasz bármely országokból összesen befut Brüsszelbe, akkor zárják le a jelentkezéseket.

A gyerekek érdeke a legfontosabb a nemzetközi elhelyezési perekben

2016. április 29.

Ha a tagállamok nem működnek együtt a több országot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyekben, annak a gyermekek fizetik meg az árát - mutat rá az Európai Parlament csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalása. A képviselők a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat akarnak létrehozni, hogy a több országot érintő ügyek elbírálása felgyorsuljon.

Uniós békéltető honlap indult

2016. április 20.

A fogyasztók és vállalkozások közötti, online adásvétellel vagy szolgáltatással összefüggő viták rendezését szolgálja az uniós békéltető honlap.

Szenzációs magyar találmány! Okostelefonos applikáció segítené a vakokat

2016. április 18.

A vakok és gyengén látók számára a teljes önállóság szinte elérhetetlennek tűnik, ám úgy néz ki, egy mobiltelefonos appliká­cióval végre sokuk élete válhat könnyebbé.

Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben

2016. április 12.

Az Európai Parlament lehetőséget kínál szakmai gyakorlatokon való részvételre a pályázatok benyújtásának határideje előtt felsőfokú tanulmányok folytatására jogosító középiskolai bizonyítványt szerzett, illetve már felsőfokú tanulmányokat folytató vagy ezzel egyenértékű szakmai képzésben részesülő fiatalok számára.

   

 

Nyelvi sokszínűség az EU-ban

2016. március 18.

Az EU-nak jelenleg 24 hivatalos nyelve van, amely mellett mintegy 79 nyelvet regionális vagy kisebbségi nyelvként tartanak számon. Ezek közül a baszk, a katalán, a galíciai, a skót a gael és a walesi „hivatalos társnyelvnek” minősül, amelyeknek hivatalos használata bizonyos esetekben engedélyezett az EU intézményeiben.

A magyarok identitásának fontosabb eleme az európaiság, mint a többi EU-ország lakóinak

2016. március 10.

Az Európai Bizottság rendszeresen felméri az Európai Unió polgárainak vélekedését az Unióról és európai kérdésekről. Több mint 40 éve készül évente kétszer általános közvélemény-kutatás erről (Standard Eurobarometer) az összes tagállamban.

Laboratóriumi vs. környezetben mért károsanyag-kibocsátás

2016. március 2.

A mérgező nitrogén-dioxidot is magában foglaló nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátásáért elsősorban a dízelautók a felelősek, ezért az EU szabályozza a kibocsátott káros anyagok határértékét, valamint a mérésüket.

Magyarország digitális fejlődése lassú

2016. február 26.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2016-os értékeit. Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállam közül. Magyarország eredménye az uniós átlagnál alacsonyabb, és az elmúlt év során az eredmény lassabb ütemben növekedett az uniósnál.

Méltányos adóztatás: a Bizottság új intézkedéseket javasol a társaságiadó-kikerülés ellen

2016. január 29.

Új szabályokra van szükség a 28 uniós tagállam adóügyi jogszabályainak összehangolásához a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával szembeni hatékony és eredményes küzdelem érdekében. A javaslatok célja a társaságiadó-kikerülés uniós szinten összehangolt kezelése az OECD által tavaly ősszel kidolgozott globális standardok alapján.

Az Európai Unió - Dióhéjban / The European Union - In a Nutshell

2016. január 20.

Ajánljuk figyelmébe év végén megjelent új kiadványunkat, amely az Európai Unió döntéshozatali- és intézményrendszerét, valamint a gazdasági és politikai integritásának folyamatát mutatja be magyar és angol nyelven.

Egyszerűsödő közbeszerzés, egységes uniós rendszer

2016. január 12.

A közbeszerzési reform részeként az Európai Bizottság múlt héten elfogadta az új egységes európai közbeszerzési iratot, mely a közbeszerzések vonatkozásában jelentősen csökkenti  a vállalkozásokra, elsősorban a kkv-kra háruló adminisztratív terheket.

Női Innovátorok Európai Díja

2015. december 18.

Az Európai Bizottság bejelentette annak a 9 női innovátornak a nevét, akik 2016-ban esélyesek a harmadik alkalommal odaítélendő Női Innovátorok Európai Díjára.