Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa-napi fesztivál és futóverseny Budapesten a Szabadság téren

2017. április 28.

Az elmúlt évek hagyományához híven idén is különleges eseménnyel emlékezünk meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozásának évfordulójáról. Május 7-én  a „13 év – 13 km” elnevezésű futóverseny nyitja a napot, amelyre többezer jelentkezőt várnak a szervezők. Ezen kívül rengeteg színes program várja majd a Szabadság térre kilátogató családokat, sport- és zenerajongókat, illetve minden érdeklődőt. 

Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

2017. április 21.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak. A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak.

60 éves a Római Szerződés

2017. március 28.

Hat évtizeddel ezelőtt írták alá azt a szerződést, mely lefektette a mai Európai Unió alapjait. A Római Szerződés létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget, mely intergárciót alakított ki Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxembourg és Hollandia között. A dokumentum aláírásával a kontinens történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be.

EU vetélkedő a Rákóczi iskolában

2017. március 27.

Immár harmadik alkalommal rendezte meg az EU vetélkedőt a kaposvári II. Rákóczi Ferenc Tagiskola március 23-án. A versenyen 4-8. osztályos gyerekek öt fős csapatokban mérték össze tudásukat az Európai Unióval kapcsolatos feladatokban.

Európai migrációs stratégia: A Bizottság új intézkedéseket terjeszt elő a visszatérési politika hatékonyságának és hitelességének javítására

2017. március 7.

A biztosi testület március 2-án fogadta el a migrációs, mely iránymutatást tartalmaz a visszaküldésekről, és friss áttekintést nyújt egyes kulcsfontosságú, migrációval kapcsolatos területeken elért eredményekről, melyek az Európai Unió átfogó migrációs szakpolitikájának részét képezik.

Mennyire digitális országban él Ön? Az európai mutatók javultak, de a digitális szakadékot még nem sikerült áthidalni

2017. március 6.

Az Európai Bizottság ma tette közzé a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2017-es értékeit.

Mire? Mennyi? Miből? - Ismertető az EU költségvetéséről

2017. február 27.

Az Európai Parlament EU költségvetését bemutató infografikájából megtudhatja, hogy milyen forrásokból áll össze a költségvetés, és kiderül az is, hogy Magyarországon, valamint a többi uniós országban mire és mennyit költ az EU.

A kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek használatát ösztönözné az EP

2017. február 22.

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

Digitális egységes piac: Online tartalmak elérhetősége Európa egész területén

2017. február 22.

Az új „hordozhatósági szabályoknak” köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az Európai Unión belül bárhol használhassák filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. Ez az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jog korszerűsítése felé a digitális egységes piaci stratégia keretében.

2017 téli gazdasági előrejelzés: a Bizottság minden tagállamban növekedésre számít

2017. február 14.

Az Európai Bizottság ma tette közzé téli előrejelzését, mely szerint az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a globális kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog.

Júniusban megszűnnek a roamingdíjak

2017. február 3.

Uniós szintű politikai megállapodás született a nagykereskedelmi roamingpiacok szabályozásáról, ami a befejező lépést jelenti abban a folyamatban, melynek köszönhetően idén június 15-től életbe lépnek a belföldi díjas roamingszolgáltatások.

Antonio Tajanit választottak az EP elnökének

2017. január 18.

Antonio Tajani (EPP, Olaszország) nyerte 351 szavazattal az elnökválasztás negyedik, utolsó fordulóját a 282 voksot szerzett Gianni Pittella (S&D, OIaszország) előtt.

Európai Beruházási Terv: Töretlen a lendület

2017. január 12.

ESBA-megállapodások születnekmind a 28 tagállamban. A 2016. december 26-án kötött ciprusi megállapodás jelzi, hogy az ESBA garanciaalapja Unió-szerte tovább folytatja a beruházások ösztönzését.

Életbe lépett a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó rendelet

2017. január 6.

Életbe lépett az Európai Bizottság méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete. Az EU-n belüli roamingolás díja a gyakorlatban június 15-én nullázódik le.

A héa-szabályozás egyszerűsítése az online értékesítő vállalkozások számára

2016. december 16.

Az Európai Bizottság 2016. december 1-jén új szabályokat javasolt az unión belüli elektronikus kereskedelem és az online vállalkozások támogatására. Az áfát a célországban kellene majd befizetni az online értékesítés után, illetve egyszerűbbé válna az ezzel kapcsolatos ügyintézés is.

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga a fiataloknak

2017. április 27.

Ingyenesé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Európa-nap a barcsi gimiben

2017. április 13.

Európa- és Széchényi-napot tartott április 7-én, pénteken az idén 30 éves Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium. Az angol és német két tanítási nyelvű gimnázium mintegy 350 tanulója izgatottan készült a játékos vetélkedőkre.

Nyelvi sokszínűség az egységes Unióban

2017. március 28.

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákjainak tartott előadást Jancsi Beáta, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatóságának nyelvi tisztviselője Nyelvi sokszínűség címmel 2017. március 17-én. A két tanórát betöltő előadás alatt a mintegy 150 diák számos érdekes tényt tudhatott meg többek között az Európai Unió hivatalos nyelveiről, azok szépségéről és egyediségéről, az egyes nyelvek jellemzőiről, egy uniós fordító munkájáról, de még a luxemburgi időjárásról is.

 

 

 

Európa számokban: még mindig jelentős a különbség a férfiak és nők bérezése között

2017. március 8.

A hátrányos megkülönböztetés tilalma az EU egyik alapelve, a gyakorlatban sajnos mégis jelentős eltérés van abban, hogy életük során a férfiak és nők mennyi fizetésre számíthatnak munkájukért. Az ebben mutatkozó különbség a bérszakadék, amely az Eurostat legfrissebb (2015-ös) adatai alapján még mindig 16,3%.

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a magyarországi Paks II atomerőmű megépítésére irányuló beruházást

2017. március 6.

Az Európai Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy a Magyarország által a két új paksi nukleáris reaktor (Paks II) megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás állami támogatást tartalmaz. A Bizottság az uniós állami támogatási szabályok értelmében és a Magyarország által a versenytorzulás korlátozása érdekében vállalt kötelezettségek alapján jóváhagyta ezt a támogatást.

Bizottsági fehér könyv Európa jövőjéről: hogyan tovább a 27 tagú EU egységével?

2017. március 2.

Az Európai Bizottság ma fehér könyvet terjesztett elő Európa jövőjéről. A fehér könyv a következő évtized Európát érintő főbb kihívásait és lehetőségeit vázolja fel. A dokumentum öt forgatókönyv alapján mutatja be, miként alakulhat az Unió 2025-ig attól függően, hogy milyen utat választ.

Galileo navigációs rendszer a vállalkozások és lakosság szolgálatában

2017. február 23.

Új taggal bővült a világ navigációs szolgáltatásait összefogó hálózat (Global Satellite Navigation System, GNSS), ugyanis 2016. december 15-én megkezdte működését Európa műholdas navigációs rendszere, a Galileo.

dr. Zúgó Liliána: A ma beruházása a holnap munkahelye – az Európai Beruházási Terv

2017. február 22.

A február 14-én Kaposváron rendezett Gazdasági Évnyitó első előadásán az európai beruházási környezetről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Sikeres volt a kaposvári Gazdasági Évnyitó

2017. február 17.

Sikeresen zárult a február közepén Kaposváron megrendezett Gazdasági Évnyitó. A rendezvényt a kamaránál működő Europe Direct iroda szervezte.

Magyar Tudományos Akadémia – Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 2017

2017. február 6.

 

Az ösztöndíj célja: tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésének, valamint az MTA doktora cím elnyerésére irányuló felkészülésnek elősegítése. A pályázat valamennyi tudományterületen, illetőleg tudományágban benyújtható.

 

Jelentkezz az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra

2017. január 31.

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. A díjat 16 és 30 év közötti fiatalok olyan projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

„A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük”

2017. január 13.

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak?

Adatvédelem az elektronikus kommunikációban

2017. január 11.

Az Európai Bizottság ma javaslatokat tett az európai adatgazdaságban rejlő potenciál kibontakoztatására, valamint magas fokú adatvédelemre az elektronikus hírközlés terén.

Mit várnak az EP-képviselők a máltai elnökségtől?

2017. január 3.

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése. Máltai EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elkövetkezendő időszaktól.

A Galileo életre kel!

2016. december 15.

A Galileo, Európa műholdas navigációs rendszere, 2016. december 15-én elindítja kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, vállalkozások és a lakosság számára.