Magyar pályázat az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nagydíjasa

2014. október 27.

Nyolcadik alkalommal jelentették be az Európai Vállalkozásösztönzési Díj nyerteseit. A hét díjazott közül a legrangosabb elismerésben a Gazdagmami Kft. (http://www.gazdagmami.hu) kisgyermekes édesanyák által indított startup vállalkozások ösztönzésére irányuló projektje részesült. A nagydíjas projekt keretében az anyukák vállalkozói készségeket és szemléletet sajátítanak el azzal a céllal, hogy saját vállalkozásba kezdjenek, és azt sikerre vigyék.

Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az EU-ban

2014. október 27.

A negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll. Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

a negyedéves adatok szerint a fellendülés még mindig gyenge lábakon áll

Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövőbeli foglalkoztatási fejlődés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló negyedéves áttekintéséből.

Europass vírusvideó verseny 2014

2014. szeptember 22.

A Nemzeti Europass Központ versenyfelhívása: „Nevezz te is az Europass vírusvideó versenyre és nyerd meg álmaid útját a kedvenc európai városodba 2500€ értékben vagy nyerj 1000€, 500€ vagy 100€ értékű vásárlási utalványt.”

11,9 milliárd euró az európai közlekedési folyosók fejlesztésére

2014. szeptember 22.

Az Európai Bizottság felhívást intézett a tagállamokhoz, hogy nyújtsanak be projektjavaslatokat az európai közlekedési összeköttetések korszerűsítésére, az e célra előirányzott 11,9 milliárd eurónyi forrás felhasználására.

Olaszország veszi át az EU soros elnökségét

2014. július 23.

A következő hat hónap során Olaszország tölti be az EU elnöki tisztét. Az olasz elnökség mindenekelőtt arra törekszik majd, hogy lendületet kapjon a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás, a polgárok jogai megerősödjenek, az EU pedig meghatározóbb szerepet töltsön be a világpolitika színpadán.

A Bizottság 100 millió eurót biztosít a gyorsított innovációt célzó eszközre és öt innovációs díjra

2014. július 22.

Az Európai Bizottság részletesen bemutatta „Gyorsított innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését és az öt innovációs díjat. Az új intézkedésekre az Európai Unió 100 millió eurót irányzott elő 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében.

Az EP képviselők segítséget kérnek 5,3 millió fiatal munkához juttatásához

2014. július 17.

Az Európai Parlament határozottabb intézkedéseket, többek között az ipari tanulók státuszának megerősítését és tisztességes béreket vár a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen. A munkavállalással kapcsolatos programok uniós finanszírozást is fokozni kell, vélték a képviselők.

Külföldi tartózkodás

2014. július 8.

 Az Európai Unióban a külföldön tartózkodás lehetőségeit három „csoportba” soroljuk. Egy magánszemély tartózkodhat legfeljebb három hónapig, három hónapot meghaladó intervallumban illetve huzamos ideig egy tagállamban. Ezekre az esetekre különböző szabályok vonatkoznak.

Kiváló vízminőség Európa legtöbb fürdőhelyén

2014. június 19.

A Deseda tó is kiváló fürdővíz minősítést kapott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nyilvánosságra hozott fürdővizek minőségéről szóló jelentésében, amely 22.000, az Unió tagállamaiban és Svájcban található fürdőhely vízminősége alapján készül.

Az EU-USA partnerség előnyei kis- és középvállalkozások számára

2014. április 28.

2014 márciusában zajlott le az EU-USA Transzatlanti Kereskedelemi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership/TTIP) tárgyalásainak negyedik fordulója, melyen először került napirendre a kisés középvállalkozásokat érintő fejezet. Az európai és amerikai tárgyaló felek 2012 decemberében szándéknyilatkozatban erősítették meg azt a kezdeményezést, miszerint a KKV-k külön fejezetet kapnak a partnerségi megállapodásban.

Gyermekszegénység Magyarországon és Európában: EU eszközök és támogatási lehetőségek

2014. október 27.

Október 13-án Budapesten rendezett szemináriumot az Európai Bizottság a Beruházások a gyermekek érdekében: a hátrányos helyzetből való kitörés címet viselő bizottsági ajánlásról. A rendezvényen közel 50 fő regionális és helyi szinten dolgozó szakemberrel közösen tekintették át a gyerekek és családjaik érdekében rendelkezésre álló magyarországi szakpolitikai eszközöket és az EU által biztosított támogatási lehetőségeket.

Gázrendszer stressz-teszt

2014. október 27.

Kulcsfontosságú az együttműködés a gázellátás zavartalanságának biztosítása érdekében. Mi történik, ha az orosz gázszállítások elakadnak a télen? Biztosított lesz a családoknak és vállalatoknak az energiaellátás? Mit tehet az EU és a tagállamok?

Hogyan tehetjük az EU-t a kkv-k számára előnyösebbé? Ossza meg nézeteit!

2014. szeptember 22.

Mit tehet az európai kis-középvállalkozásokért a jövőbeli uniós szakpolitika? Ez a kérdés áll a Bizottság által indított konzultáció középpontjában, amelyet azért kezdeményezett, hogy fokozza az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag hatékonyságát.

A Juncker-Bizottság: erős és tapasztalt csapat a változásért

2014. szeptember 22.

A Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker bemutatta a soron következő Európai Bizottság tagjait. Azt követően, hogy az Európai Unió történetének egyik leginkább küzdelmes szakaszát hagyta maga mögött, a legkomolyabb kihívást az fogja jelenteni, hogy az állampolgárokat meggyőzzék arról, hogy változás kezdődik.

COSME program: az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap megállapodást írt alá a kkv-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére

2014. július 22.

Egy, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) által aláírt megállapodás alapján az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hamarosan mintegy 25 milliárd EUR összegű további finanszírozáshoz juthatnak hozzá. Az esemény házigazdája Ferdinando Nelli Feroci, az újonnan kinevezett ipar- és vállalkozáspolitikai biztos volt.

ERASMUS

2014. július 21.

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb Erasmus-statisztikák szerint a 2012/2013-as tanévben rekordszámú, közel 270 000 hallgató tanulhatott vagy vehetett részt szakképzésben uniós ösztöndíjjal külföldön. A legtöbben továbbra is azt a lehetőséget választják, hogy más egyetemen folytassanak tanulmányokat, de minden ötödik hallgató (55 000 fő) Erasmus szakmai gyakorlaton vett részt vállalatoknál.

Megválasztották az Európai Bizottság jövendő elnökét

2014. július 16.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén erős többséggel - 422 szavazattal - az Európai Bizottság jövendő elnökévé választották Jean-Claude Junckert, aki jelöltként még az ülést megelőzően rendelkezésre bocsátotta az Európai Bizottság következő hivatali időszakára szóló politikai iránymutatását, "Új kezdet Európa számára: a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programja" címmel.

Nyaralási szezon: hasznos tanácsok a gondtalan nyár érdekében

2014. június 19.

Mivel már beindult a nyaralási szezon, és sokmillió európai polgár tervez utazást Európában vagy akár más földrészre, néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni arra az esetre, ha utazása során problémák merülnének fel. Ha nem tudja, hogy baleset esetén ki fogja állni kezelésének költségeit, vagy tudni szeretné, milyen papírokat kell beszereznie, ha kutyáját is magával szeretné vinni, íme egy hasznos válogatás azokból az intézkedésekből, amelyekkel az Európai Unió az Ön utazását kívánja megkönnyíteni.

Európai programozó hét

2014. június 19.

Október 11–17-én kerül megrendezésre a második európai programozó hét. Tömegrendezvényeken és osztálytermekben több millió gyermek, szülő, tanár, vállalkozó és politikaformáló fog találkozni, hogy elsajátítson valamennyit a programozásból és a hozzá szükséges készségekből.

Információ-dús H2020 rendezvény

2014. április 4.

Április 3-án a Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramot bemutató rendezvényre került sor a SKIK-nél, az ott működő Europe Direct Tájékoztató Központ szervezésében.

Az Európai Unió most induló, Horizon2020 elnevezésű keretprogramja, az évtized végéig összesen közel 80 milliárd eurónyi forrással segíti az európai kutatás-fejlesztést és az innovációt. Ezen belül 8,6 milliárd euró keretösszeggel – az uniós kutatás-fejlesztési keretprogramok történetében először - a kis- és középvállalkozások önállóan is pályázhatnak a közvetlenül Brüsszelből elérhető támogatásokra.