Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Fontos kamarai információk a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

2020. március 18.

Tisztelt Vállalkozásvezető!

A koronavírus járvány miatt a következő hónapok óriási kihívások elé állítják a magyar gazdaságot, amely fokozott alkalmazkodást követel a munkáltatóktól és a munkavállalóktól egyaránt. A vírus terjedésének megfékezésében az egyik legfontosabb eszköz az emberek közötti személyes találkozások minimalizálása, ezért a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara menedzsmentje - mindannyiunk védelmében - a következő intézkedések bevezetéséről döntött:

Gazdaságvédelmi akcióterv

2020. április 7.

2020. április 6-án a miniszterelnök ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát, amelynek keretében a kormány 5 új programról döntött:

Munkahelymegőrzés

Rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a bérköltségek egy részét.

Munkahelyteremtés

Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.

Kiemelt ágazatok támogatása

Turizmus, egészségipart, élelmiszeripart, építőipart, mezőgazdaságot, logisztikát, közlekedést, film és kreatív ipart.

Vállalatok finanszírozása

A magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hitelek jönnek.

Család és nyugdíjas elem

Több részletben visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

 

Nemzetközi külgazdasági hírek

2020. április 3.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről.

Az hírek a csatolt pdf-ben olvashatók.

Heti gazdasági figyelő: SZLOVÉNIA

2020. április 3.

Ljubljanai heti összefoglaló gazdasági jelentés Magyarország szlovéniai nagykövetségétől
2020. március 24-30.

Gyakorlati képzők figyelem!

2020. április 3.

Tájékoztatás a szakképzési hozzájárulás (szhj) elszámolására és tanulói juttatások kifizetésére vonatkozóan március hónapra

Az MKIK által felállított munkacsoportok ágazati válságkezelő javaslatai

2020. április 2.

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén, hogy a lehető legmélyebben megismerje a kialakult problémákat.

 

Olvasson bele a munkacsoportok ágazati válságkezelő javaslataiba, melyeket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány felé továbbított!

Uniós gyakorlati iránymutatás a kritikus munkavállalók szabad mozgásáról

2020. április 1.

A Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

Felmérés: a koronavírus hatása a távmunkára és a távoktatásra

2020. április 1.

Kérdőav kitöltésével kérjük, járuljon hozzá ahhoz, hogy a koronavírus járvány távoktatásra és a távmunkára vonatkozó hatásait felmérhessék a kutatók!

Jövő hét elejére várható a gazdaságélénkítés

2020. március 31.

A kormány Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét mutatja be április 6-án, vagy 7-én,  A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája.

A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA II. JAVASLATCSOMAGJA

2020. március 30.

Tisztelt Kormányzat!

Tisztelt Operatív Törzs!

 

Mint azt korábban is jeleztük, az új koronavírus gazdasági hatása megjelenik mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) szakmai álláspontja szerint a gazdaság működésének minimális fenntartásához, majd annak jelentős mértékű újraindításához a kínálati oldalon jelentkező válsághelyzet kezelése az elsődleges.

Információk a fuvarozók határátlépéséről

2020. március 30.

2020. március 28-án 00 óra 00 perctől a magyarországi úticéllal teherforgalomban érkező magyar állampolgárok esetében nem kell az országos tisztifőorvos vonatkozó határozatában megfogalmazott hatósági házi karantént elrendelni.

Teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről a magyar-horvát határátkelőkön

2020. március 30.

Horvátországban a teherforgalomra vonatkozó jelenlegi járványügyi szabályozás szerint a Magyarországról érkező tehergépjárművek sofőrjeinek nem kell sem karanténba, sem önizolációba vonulnia abban az esetben, ha az országba való belépés és kilépés között eltelt idő nem haladja meg a 24 órát és a vezető nem hagyja el a tehergépjármű kabinját.

Kijárási korlátozás - vállalkozói szemszögből

2020. március 27.

A koronavírus miatti globális járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 28-tól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon. Az intézkedés szabályait a Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete határozza meg, és célja, hogy a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozza.
A korlátozás értelmében:

Orbán Viktor kéthetes kijárási korlátozást jelentett be szombattól

2020. március 27.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

#JÓTETTEM: Kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség a nehéz helyzetbe került éttermeket

2020. március 26.

A #jótettem kezdeményezés arra buzdít, hogy aki teheti, rendelje házhoz kedvenc ételeit a kedvenc éttermeiből.

Mondja el véleményét, javaslatait! (A koronavírus gazdasági hatásairól)

2020. március 11.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkezdte felmérni a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait, amely alapján megpróbálja beazonosítani a vállalati nehézségeket.

Az alább belinkelt kérdőív célja, hogy közvetlenül megismerhessük az Ön véleményét, valamint esetleges javaslatait.

A beérkezett vélemények alapján az MKIK ágazati szintű javaslatcsomagot fogalmaz meg, és cselekvési tervet dolgoz ki.

Kérjük, hogy töltse ki a https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres linken található felmérést, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós piaci igényeknek megfelelő gazdasági és gazdaságpolitikai intézkedéseket hozhassanak.

 

Köszönjük együttműködését!

 

https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres

 

 

MKIK üzleti túlélőcsomag

2020. április 6.

 

 

Tisztelt Vállalkozások, Tisztelt Vállalkozók!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban ( mely lent, a csatolt dokumentumoknál  megtalálható pdf formátumban ) hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Tájékoztatjuk, hogy jelen dokumentumot folyamatosan frissítjük, ezért kérjük, hogy mindig a honlapunkon elérhető legfrissebb változatból informálódjon. (www.mkik.hu)

Könnyítések a pályázatok megvalósításában

2020. április 3.

Több mint 20 fejlesztéspolitikai intézkedés segíti a pályázatok megvalósítását a veszélyhelyzetben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számos területre kiterjedő, átfogó intézkedéscsomaggal támogatja a kedvezményezetteket fejlesztéseik megvalósításában, befejezésében. A tárca megemeli a pályázati előleg mértékét a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban működő kedvezményezettek esetén. A források megfelelő hasznosulását egyszerűbb eljárások, meghosszabbított határidők, több teljesítési elvárás enyhébb átmeneti szabályozása teszi lehetővé.

A legfontosabb intézkedések:

Heti gazdasági figyelő – HORVÁTORSZÁG

2020. április 3.

Gazdasági és vállalati hírek  Magyarország horvátországi nagykövetségétől

600.000 EUR költségvetésű rendkívüli pályázati felhívást tett közzé a KEK

2020. április 3.

A COVID-19 vírus által kiváltott világjárványra adott válaszként a Közép Európai Kezdeményezés (KEK) rendkívüli pályázati felhívást tett közzé (Extraordinary Call for Proposals 2020) a KEK-tagállamok gyors támogatása érdekében.

 

Érintett területek: Mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása (MSMEs), Oktatás és e-tanulás/távoktatás (EDU); Egészségügy és távorvoslás, gyógyászat (MED)Mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása (MSMEs)

 

 

Pályázati határidő: A felhívás rendkívüli jellegéből adódóan csak a 2020. április 9-ig érkező pályázatokat fogadják el.

Koronavírus-helyzet a Nyugat-Balkánon és Törökországban

2020. április 2.

Kitekintés a koronavírus-helyzetre: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia és Törökország. (2020. április 1-jei helyzet)

Bővített gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről

2020. április 1.

A NAV  összefoglalót készített a a járványhelyzet adóintézkedéseiről egy frissülő gyakori kérdések és válaszok menüpontban.  A veszélyeztettett  ágazat értelmezése, a járulékok témakör és a  KIVÁ-s vállalkozások kérdéseire adott válaszok találhatók.

A foglalkoztatottság térségenként eltérő gazdasági szerkezete eltérő kitettséget is jelent

2020. március 31.

Koronavírus dosszié címen új felületet indított a KSH. A járvány és annak következményei mindenkit érintenek, ezért a tájékoztatás megkönnyítése érdekében ezen a felületen gyűjtik össze a Központi Statisztikai Hivatalnak a COVID-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adatösszeállításait, elemzéseit. A dosszié tartalma folyamatosan bővül.

Online Google digitális képzések - ingyenesen

2020. március 31.

Tudnivalók a Google Digital Workshop Hungary ONLINE előadásairól 

 

Az élő webináriumok témáit és linkjeit lejjebb találjátok, ahol regisztrálni tudtok a nektek tetsző témákra a nektek megfelelő időpontokban.

Általános tudnivalók a jelentkezéshez:
◾ A részvétel továbbra is DÍJMENTES, de még mindig...
regisztrációhoz kötött: az egyes témákhoz tartozó oldalakon találjátok az időpontokat, melyek közül a regisztráció során kell majd kiválasztanotok, hogy melyik alkalomra szeretnétek becsatlakozni.
◾ A webinárok élő előadások. Menet közben írásban tudtok majd kérdéseket küldeni az előadónak a Q&A funkció segítségével vagy a chaten keresztül.
◾ Egy webinar 60 perces.
◾ A Zoom nevű szoftveren keresztül tudtok majd becsatlakozni az élő előadásba. Erre itt tudtok regisztrálni, az ingyenes csomagot kell választani: https://zoom.us/

 

Jelentkezzetek mielőbb, hogy legyen helyetek!

Cégmentő - a cégek életben tartásáért

2020. március 30.

PIAC&PROFIT élő videókonferencia!
Időpont: április 29. szerda  9.30–15.00

Amíg vírusveszély van, áttértünk a videókonferenciákra!
Nem kell ott lenned, hogy ott legyél!
Ráadásul visszanézhető 7 napig!

Megállított a vírus? De valahogyan működnünk kell, amíg tart a járvány és beindulhat újra a gazdaság.  Életben maradni! Ez itt a tét.
Hol a segítség? Hol találjuk és hogyan használjuk ki  a könnyítéseket, túléléseket tartalmazó jogszabályokat, rendelkezéseket, akár a kormánytól, akár a pénzügyi szektortól, akár a NAV-tól jönnek?
Cégmentő megoldások víruskatasztrófa idején.
A Piac & Profit – BKIK videókonferencián összeszedtük az összes segítséget és jó tanácsot. Az eddigi és legfrissebb információkat is megosztjuk a kkv-döntéshozó résztvevőkkel. Kérdezzetek a legjobb szakértőktől!

Társasági döntések járvány idején

2020. március 30.

A koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások új kihívások elé állították a gazdaság szereplőit: miként tudják meghozni azokat a döntéseket, amelyek a vállalkozások működtetéséhez létfontosságúak? Elég csak a jelenleg is aktuális beszámoló-elfogadásra gondolni, de megemlíthetjük az aláírásra jogosultak kinevezését vagy az alapító okirat módosítását, amelyekhez taggyűlés tartása, a képviseletre jogosultak aláírása, illetve ügyvédi képviselet szükséges. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha a személyes találkozás nem megoldható, vagy a postai szolgáltatások nem elérhetőek? Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre a megoldást a Polgári Törvénykönyv, az ügyvédi törvény, a Cégtörvény, a Polgári Perrendtartás és a vonatkozó európai uniós szabályozás mellett a társaság létesítő okiratában kell keresni.

Koronavírus: aktuális gazdasági hírek Ausztriából és Németországból

2020. március 28.

 

Kereskedelmi korlátozások a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan

A Magyarország Kormányának exportfejlesztést támogató Export Hungary honlapon folyamatosan frissülő információk találhatók a koronavírus-fertőzés kapcsán a közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légiforgalmat érintő intézkedésekről, határinfóról, külföldön érvényben lévő áruforgalmi korlátozásokról. Az információk elérhetők az exporthungary.gov.hu honlapon, valamint az alábbi linken keresztül: http://exporthungary.gov.hu/covid-19-koronavirus-tajekoztato

 

További hírek:

 

Itt a pontos rendelet a kijárási korlátozásról

2020. március 27.

A kormány rendelete a kijárási korlátozásról:

A digitalizáció segíthet a válsághelyzet legyőzésében a legkisebb cégeknél

2020. március 26.

A koronavírussal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági sokk, a kritikus ágazatokon kívül várhatóan a vállalkozói közösség legkisebb, vagy legkevesebb tartalékkal bíró szereplőit fogja leginkább megviselni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal” és egyéb díjmentes szolgáltatásokkal készül segíteni a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

Megjelentek a fizetési moratórium részletszabályai

2020. március 26.

Megjelent a Kormány 62/2020. (III.24.) rendelete a fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályokról. A kölcsön- és hitelszerződések vonatkozásában az adós a veszélyhelyzet fennállása alatt a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.