Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122232425
26
27
282930    

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122232425
26
27
282930    

Tájékoztató

2020. május 13.

Tájékoztatjuk a tisztelt vállalkozásokat,
hogy a március 31-én esedékes
5.000.- Ft összegű kamarai hozzájárulás
a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel

az átutaláson kívül már
csekken is befizethető,
melyet ügyfélszolgálataink biztosítanak.

 

Számlaszám: 12072514-00184810-00300005

A közlemény rovatba a vállalkozói adószámot szíveskedjenek feltüntetni !

A szakképzés jövője - szakmai konferenciák az online térben

2020. szeptember 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológia Minisztériummal együttműködve szakmai konferenciát szervez „A szakképzés jövője” címmel vállalkozások, duális képzőhelyek részére.

Lezajlottak a kamarai választások

2020. szeptember 7.

A küldöttek ismét bizalmat szavaztak Varga Józsefnek, a kamara régi elnökének és megválasztották újabb 4 évre. A küldöttgyűlés  által megválasztott alelnökök: dr. Büttner Tamás (Ipari Tagozat), Gerber András (Szolgáltatási Tagozat), dr. Gulyás Árpád (Kereskedelmi Tagozat) és Ojtó Lajos (Kézműves Tagozat). 

 

 

Az MNB hiteltérképpel segíti a vállalkozások pénzügyi döntéseit

2020. augusztus 31.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalkozások hitelválasztását segítő tematikus oldalt indított a honlapján.

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek - augusztus 28.

2020. augusztus 31.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről. Az egyes hírek teljes tartalma a hírek címére kattintva válik elérhetővé.

Legyen az Év Felelős Foglalkoztatója!

2020. augusztus 28.

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, az Országos Humánmenedzsment Egyesülettel, a HR Portállal, a KKV TOP 100 és a Restart-Up kezdeményezésekkel együttműködve, 2020-ban, immár ötödik alkalommal hirdeti meg az „Év Felelős Foglalkoztatója 2020” című pályázatát.

Jelentős uniós forrásokra pályázhatnak tapasztalt mentorok támogatásával a hazai kkv-k

2020. augusztus 10.

Mentoring programot indít az NKFI Hivatal innovatív KKV-k részére a Horizont 2020 program KKV eszköz (Accelerator) programjára történő felkészülés segítésére.

Hamarosan megjelenik a Széchenyi Turisztikai Kártya

2020. augusztus 10.

Megjelent a Kormány 1467/2020. (VIII. 3.) határozata a Széchenyi Turisztikai Kártya Programról, amelyet hosszadalmas egyeztetés előzött meg a Nemzeti Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. között az új finanszírozási eszköz optimális feltételeinek kialakítására vonatkozóan.

GINOP-1.2.11-20 MAGYAR MULTI PROGRAM IV. - – „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése

2020. augusztus 7.

A felhívás célja, hogy olyan, jelentős növekedési potenciállal bíró, önálló termékek fejlesztésére vagy a beszállítói értékláncban előre lépni képes feldolgozóipari vállalkozásokat támogasson, melyek a zöld beruházások, illetve zöldgazdasághoz kapcsolódó fejlesztések ipari, gyártói oldalát képviselik.

ROGA FOOD 2020 - Élelmiszeripari üzletember találkozó ONLINE!

2020. július 31.

2020. szeptember 7-10. között kerül megrendezésre az élelmiszeripari kiállítás és nemzetközi üzletember találkozó az Enterprise Europe Network szervezésében - az idén ONLINE módon is lehet csatlakozni!

Jelentős uniós forrásokra pályázhatnak tapasztalt mentorok támogatásával a hazai kkv-k

2020. július 30.

A kormány a lehető legtöbb segítséget megadja a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak közvetlenül is uniós forrásra, ezért újraindítjuk – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével – a kkv-knak szóló mentorprogramunkat, amelynek keretében térítésmentesen kaphatnak gyakorlatorientált felkészítést a jelentkezők – jelentette be Schanda Tamás a közösségimédia-oldalán.

Gábor Dénes-díj felhívás

2020. július 23.

A NOVOFER Alapítvány - szakmai-erkölcsi támogatói között tudva az innovációért felelős szervezetek vezetőit - 2020-ban ismét meghirdeti a Gábor Dénes-díj felhívását, amelynek célja a kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató szakemberek elismerése.

Elérhetővé vált az Európai Bizottság ingyenes online fordító szolgáltatása

2020. július 16.

Az Európai Bizottság gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

A kkv-k mostantól használhatják az eTranslation-t bármely szöveg vagy dokumentum az EU bármely hivatalos nyelve, valamint az izlandi, norvég, orosz és hamarosan további nyelvek közötti nagyon pontos gépi fordítására.

Változnak a munkahelyteremtő bértámogatás igénylésének feltételei

2020. július 16.

Célzottabbá válik a koronavírus-válságot enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program: a kormány 2020. július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munka-erőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető.

Augusztus végéig négyezer vállalkozás kaphatja meg a támogatást

2020. július 7.

Augusztus végéig közel négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatását a Gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán, vagyis a pályázat kiírásától számítva 3 hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Irodák kiadók!

2020. május 8.

Kaposváron a belvárosában, az Anna utcában található öt szintes, liftes SKIK székházban irodahelyiségek bruttó 2000Ft/m2 ártól kiadók. Az ár tartalmazza a közüzemi költségeket.

Sikeres vállalkozás építés a válság után

2020. szeptember 10.

Hogyan lehet sikeresen helyreállni a válság után?
Milyen stratégiát érdemes választani?
Hogyan változott meg a piac és az ügyfelek elvárásai?
Mi lehet a vállalkozás új üzleti modellje?
Hogyan építsük fel az online vállalkozásunkat?

Szeretne a nyertesek közé tartozni, akiknek sikerült a válság után talpra állni?

Szeptember végéig tart a szankciómentes időszak

2020. szeptember 4.

A NAV meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

A járványügyi készültség utazási korlátozásai

2020. augusztus 31.

Az augusztus 30-án megjelent Magyar Közlönyben kihirdették a járványügyi helyzet miatt szigorított határátlépési szabályokat és a határellenőrzés ismételt bevezetését.

Megjelent a szabadvízi strandok fejlesztését célzó pályázat

2020. augusztus 29.

A Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukció IV. ütemének célja a Balaton, Velencei-tó, a Dunakanyar, valamint a Duna és Tisza folyók magyarországi szakaszán lévő, természetes fürdőhely üzemeltetési engedéllyel rendelkező strandok fenntartható fejlesztése, turisztikai vonzerejének növelése és európai szinten is versenyképessé tétele.

Újabb lépések várhatók a foglalkoztatás rugalmassá tétele érdekében

2020. augusztus 10.

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Sikeres vállalkozás építése a válság után

2020. augusztus 10.

A koronavírus-járvány alapjaiban rendítette meg a vállalkozói lét adta stabilitást, sok esetben kérdésessé vált a vállalkozói tevékenység folytathatósága is. A járvány olyan nem várt körülményeket idézett elő, melynek során egyes vállalkozásoknak a bevételük visszaesésével, ügyfélszám csökkenéssel, vagy akár a munkavállalóik munkaviszonyának megszüntetésével kellett szembenézniük.

Tájékoztató akamarai gyakorlati oktatói képzésről

2020. augusztus 10.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 82. § (1) bekezdésének b) pontja és a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet 242. § (1)  bekezdése rendelkezik a gyakorlati képzést folytató szervezetek gyakorlati oktatóival szemben támasztott követelményekről. Ennek értelmében gyakorlati oktatóként csak olyan személy vehet részt tanulóképzésben, aki rendelkezik szakirányú szakmai végzettséggel és 5 éves szakirányú szakmai gyakorlattal, valamint kamarai gyakorlati oktatói vizsga letételét igazoló tanúsítvánnyal.

Vámmentes áruszállítás az EU és Vietnám között

2020. július 31.

Július 1-én életbe lép az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban.

GYIK a számlaadat-szolgáltatással, számlázással kapcsolatban

2020. július 30.

A NAV folyamatosan frissíti a számlaadat szolgáltatással és számlázással kapcsolatos GYIK-oldalát.

Zöld Szálloda Pályázat

2020. július 23.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 25 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a fenntarthatóságért a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, a közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel. Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

 

Pályázzon Ön is! Beadási határidő: 2020. október 31.

Akár 50 millió Ft külpiacrajutási támogatás KKV-k számára – EXP2020

2020. július 21.

A Nemzeti Exportsttratégia (NEXT) célkitűzéseivel összhangban, a  hazai KKV-k, valamint nagyvállalatok külpiaci megjelenéséhez nyerhető támogatás 1,9 milliárd Ft keretösszegből.

 

Támogatottak köre: hazai KKV-k, nagyvállalatok (GFO kód: 113, 114, 117)

BREXIT – az Európai Bizottság legfrissebb közleménye

2020. július 16.

Szíves figyelmükbe ajánljuk az Európai Bizottság közleményét, mely útmutatóként szolgál az EU és az Egyesült Királyság közötti átmeneti időszak végére való hatékony felkészüléshez a cégek és állampolgárok számára.

A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos szabályok

2020. július 16.

A Magyarországra történő beutazásra 2020. július 15-től a Kormány 341/2020. (VII. 12.) számú, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendeletben meghatározott szabályok, valamint a 23/2020. (VII. 12) a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról szóló BM rendeletben foglalt szabályok vonatkoznak.

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

2020. július 7.

Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.